Toidud

Vaarika kasulikkus: kuidas see marja mõjutab meie keha?

Kauni roosakaspunase värvusega vaarikad pakuvad lisaks magusale maitseelamusele palju kasulikku ka tervisele. Need väikesed marjad on tõelised terviseallikad, mis peidavad endas rikkalikult vitamiine, mineraalaineid ja antioksüdante. Vaarikate söömine alandab kolesterooli taset, mõjub hästi südamele ja veresoonkonnale ning võib ennetada isegi vähi teket.

Mis on vaarikas ja kuidas ta kasvab?

Vaarikas on püstine põõsas, mis kasvab üldjuhul 1,0–1,5 (2,0) m kõrguseks, ladvaosa on tavaliselt lookas. Esimese aasta võrsed on kaetud väikeste harjastega, lehtedeks on sulgjad liitlehed, mis on 12–20 cm pikkused, 10–13 cm laiad, 3–5 (7) lehekesega. Viljad on bioloogiliselt määratluselt koguviljad, mis erinevalt murakast irduvad kergesti viljapõhjalt.

Vaarikate istutamise parim aeg on sügis või varakevad, kui ilm on mõõdukalt soe ja maapind on veel niiske. See võimaldab taimedel enne külma ilma saabumist juurduda ja kevadel uue hooaja alguseks tugevamana kasvada. Vaarikas annab kergesti juurevõsusid, mistõttu on ta aias üsna tülikas, levides kiiresti algselt kasvukohalt edasi.

Vaarika kasulikud omadused

Vaarikad on täis vitamiine, antioksüdante ja kiudaineid, mis kõik toetavad meie tervist mitmel viisil. Need marjad on madala kalorsusega, sisaldades 100 grammi kohta vaid 47,56 kcal, mis teeb neist suurepärase vahepala kaalulangetajatele. Vaarikad sisaldavad rikkalikult C-vitamiini, kattides 100 grammiga ligi veerandi päevasest vajadusest, mis tugevdab immuunsüsteemi ja aitab võidelda külmetushaigustega.

  • Tugev immuunsüsteem: Vaarikates sisalduvad värvipigmendid ehk flavonoidid aitavad tugevdada immuunsüsteemi ja aeglustada vananemist.
  • Südame-veresoonkonna tugevdamine: Flavonoidide kõrge osakaal toimib antioksüdatiivselt, kaitseb rakke ja toetab südame tervist.
  • Maksa toetamine: Marjades sisalduvad mõruained ja happed toetavad maksa puhastumist, aidates kehal toksiinidest vabaneda.
  • Seedimise ergutamine: Vaarikates on kõrge pektiinisisaldus, mis on erakordselt kõhu- ja soolesõbralik ning ergutab seedimist.
  • Kaalulangetuse toetamine: Vaarikad sisaldavad hulgaliselt kiudaineid, mida on vaja keharasvade lagundamiseks, aidates kehal tasakaalus olla ja üleliigsetest keharasvadest vabaneda.
  • Silmade tervis: Vaarikates leidub C-vitamiini ja A-vitamiini, mis on silmade tervise jaoks üliolulised vitamiinid, aidates taastada nägemist.
  • Vähiriski vähendamine: Vaarikad on täis vitamiine, antioksüdante ja kiudaineid, mis aitavad kehal vähkkasvajat eemal hoida või seda taandada.
  • Naha noorendamine: Vaarikad sisaldavad antioksüdante, mis on looduslik nooruseallikas, hoides naha ilusana ja aidates võidelda vananemise ilmingutega.
  • Folaadi allikas: 100 grammi vaarikate söömine annab 13% päevasest soovituslikust folaadikogusest, mis on oluline vereloome ja närvisüsteemi normaalseks funktsioneerimiseks.
  • E-vitamiini sisaldus: Vaarikad sisaldavad E-vitamiini, mis kaitseb organismi vabade radikaalide kahjuliku toime eest, aidates püsida tervemana ja nooruslikumana.
Vaata lisaks
Muraka kasulikkus: miks see metsaande on tervisele väärtuslik?

Vitamiinide sisaldus

Vitamiin Kogus 100g kohta
A-vitamiin (retinooli ekvivalent) 1,09 μg
C-vitamiin (askorbiinhape) 20,50 mg
E-vitamiin (alfatokoferool) 0,88 mg
K-vitamiin 10,20 μg
B1-vitamiin (tiamiin) 0,03 mg
B2-vitamiin (riboflaviin) 0,02 mg
Niatsiin (B3-vitamiin) 0,50 mg
B6-vitamiin (püridoksiin) 0,09 mg
Folaat (B9-vitamiin) 37,70 μg
B12-vitamiin (kobalamiin) 0,00 μg
D-vitamiin 0,00 μg

Mineraalainete sisaldus

Mineraalaine Kogus 100g kohta
Kaltsium 35,00 mg
Raud 1,10 mg
Magneesium 25,00 mg
Fosfor 37,00 mg
Kaalium 220,00 mg
Naatrium 2,00 mg
Tsink 0,40 mg
Vask määramata
Mangaan määramata
Seleen 0,10 μg
Jood 1,00 μg

Toiteväärtus ja kalorsus

Toitaine Kogus 100g kohta
Energia 47,56 kcal / 199,22 kJ
Valgud 1,02 g
Süsivesikud 5,72 g
millest suhkrud 5,29 g
Rasvad 0,79 g
millest küllastunud 0,03 g
Kiudained 3,70 g
Vesi ~85%
Sool 5,10 mg

Vaarikate võimalikud kahjulikud omadused

Vaatamata paljudele tervisele kasulikele omadustele võivad vaarikad teatud haiguste korral olla tervisele kahjulikud. Arstid juhivad tähelepanu sellele, et vaarikad on vastunäidustatud inimestele, kes kannatavad selliste haiguste all nagu gastriit, haavand ja podagra. Terapeudid soovitavad ka neeruhäirete ja püsivate allergiliste reaktsioonide tõttu erksavärviliste toitude suhtes vaarika täielikult välja jätta patsientide toidust.

Värske vaarikas võib haiguste, näiteks koliitide puhul seisundit süvendada ja põhjustada tõsiseid tüsistusi. Selle keelu põhjuseks on marjades sisalduvad väikesed seemned, mis võivad ärritada ja traumeerida seedetrakti limaskesta, mis on koliitide puhul äärmiselt ebasoovitav. Günekoloogid soovitavad rasedatele naistele piirata ka värskete vaarikate ja vaarikalehtede tee tarbimist, kuna suurtes kogustes võib vaarikas põhjustada aborti.

Kuidas ja kui tihti võib vaarikaid süüa?

Vaarikate söömisega võib alustada kohe hommikul, lisades värskeid või külmutatud marju smuuti sisse, pannes pudrule või pannkookidele. Võime valmistada mõnusa vaarikakeefiri või -jogurti ja süüa seda müsliga, või lisada vaarikaid kohupiimale, kodujuustule või värskele salatile. Tervislikuks vahepala jaoks sobivad vaarikad suurepäraselt, kuna 100 grammi marju annab vaid 34 kalorit.

Tervislikuks toitumiseks võiks vaarikaid süüa regulaarselt, kuid mõõdukates kogustes. Rasedatele naistele soovitatakse süüa raseduse ajal vähemalt ühel korral nädalas väike kausitäis vaarikaid, eriti kui üldine menüü on tervislik. Inimesed, kes soovivad kaalust alla võtta, võiksid lisada vaarikad oma menüüsse, et kehal oleks piisavalt kiudaineid, mis aitavad rasvu lagundada.

Vaata lisaks
Kirsi kasulikkus: 10 tervislikku eelist, mida peaksid teadma

Vaarikad on tõelised terviseallikad, mis pakuvad meile rikkalikult vitamiine, mineraalaineid ja antioksüdante. Need maitsvad marjad toetavad meie immuunsüsteemi, südame tervist, seedimist ja aitavad isegi kaalulanguses. Vaatamata mõningatele vastunäidustustele teatud terviseprobleemide korral, on vaarikad enamiku inimeste jaoks suurepärane lisand igapäevasele toidulauale, pakkudes nii maitsenaudingut kui ka tervisekasu.

Back to top button