Toiduainete säilivusaeg on küllaltki suhteline näitaja, mida mõjutavad erinevad säilitustingimused ja toiduaine enda omadused. Teatud toiduained võivad õigetes tingimustes säilida praktiliselt igavesti, ilma et nende kvaliteet või ohutus kannataks. Sellist toitu nimetatakse tihti “igaveseks toiduks” ning see pakub kindlustunnet nii pikaajaliseks säilitamiseks kui ka kriisiolukordadeks.
Mesi – looduslik igavene toit
Spetsialistid kinnitavad, et puhas mesi, millesse pole lisatud muid koostisosi, võib säilida piiramatu aja vältel. Mesi omab hügroskoopset omadust ehk võimet keskkonnast niiskust endasse imada, mis loob keskkonna, kus mikroorganismid ei saa areneda. Niiskus on peamine põhjus, miks enamus toiduaineid kiiresti riknevad, kuid mesi suudab seda niiskust endale ohutult siduda.
Riis – igavene teravili õigetes tingimustes
Ka riisi säilivusaeg on praktiliselt piiramatu, kuid see omadus ei kehti pruuni, vaid just valge poleeritud riisi kohta. Utah’ ülikooli spetsialistid jõudsid uuringute käigus järeldusele, et kui riis paigutada tihedalt suletava kaanega plastikkonteinerisse, piirata hapniku juurdepääsu ja tagada õhutemperatuur mitte üle 4-5 kraadi, võib seda tera säilitada muretult mitmeid aastakümneid. Valge riis ongi üks populaarsemaid pikaajalise säilitamise toiduaineid paljudes kultuurides.
Sool ja suhkur – igavesed maitseained
Aega ei karda ka sool ja suhkur, mis säilivad korralikult ladustatuna igavesti. Tõepoolest, nende kahe puistaine riknemist suudab ette kujutada ainult väga elava fantaasiaga inimene. Nii soola kui suhkru ainus vaenlane on niiskus, kuid soolal on rohkem õnne olnud – vee sattumisel sool lihtsalt muutub kivikõvaks, kuid ei kaota oma maitseomadusi.
Äädikas – igavene hoidistamise abiline
Ka äädika säilivusaeg võib teatud tingimustes olla lõputu. Perenaistele teadmiseks – kui soovite teha “äädikavaru”, siis tuleks vedelikuga pudel panna pimedasse kohta ja mingil juhul mitte rikkuda pakendi hermeetilisust. Äädikas säilitab oma antimikroobsed omadused aastakümneid, kui seda hoida korralikult suletuna.
Aeduba – valkuderikas säilik
Pikaajaliste varude jaoks sobivad ideaalselt kaunviljad, eriti kuivatatud aedoad. Uuringud on näidanud, et neid võib toiduks tarvitada ka pärast 30-aastast säilitamist. Kuivatatud oad säilitavad oma toiteväärtuse ja on hea valguallikas isegi pärast pikka ladustamisperioodi.
Vahtrasiirup – magus igavene varu
USA-s populaarne vahtrasiirup samuti ei rikne kunagi, kui seda õigesti säilitada. Nõuded sellele on samad nagu äädikale – anumat lihtsalt ei tohi avada. Tootele tuleb kasuks säilitamine külmkapis või isegi sügavkülmas, kuid muretsema ei pea – jääkamakaks see kunagi ei muutu.
Need toiduained tõestavad, et õigetes tingimustes võib toit säilida üllatavalt kaua, isegi aastakümneid või kauem. Pikaajaliste toiduvarude koostamisel on kasulik arvestada nende “igaveste” toiduainetega, mis pakuvad kindlustunnet ja toitaineid igal ajal. Kõik need toiduained vajavad aga korralikku ladustamist, et nende pikk säilivusaeg oleks tagatud.