Mõned inimesed söövad leiba peaaegu kõigi roogadega ega näe selles mingit probleemi. Arstid on aga soovitanud sellist toitumisharjumust üle vaadata, eriti tuleks olla ettevaatlik saiaga. Meditsiinitöötajad kinnitavad, et liigne leiva tarbimine võib kahjustada tervist ja põhjustada kiiret kaalutõusu. Räägime, milliseid toiduaineid ei tohiks leivaga süüa ja milliseid võib tarbida, need ei kahjusta tervist.
Milliseid toiduaineid ei tohi leivaga süüa: täielik nimekiri
- Piim. Enamik inimesi joob piima just valge leiva või saiaga. Selline kombinatsioon võib aga põhjustada puhitust ja gaasi tekkimist. Arstid soovitavad juua väherasvast piima täisteraleivaga.
- Või. Kui tarbida palju loomset rasva sisaldavat võid, võib see põhjustada südame- ja veresoonkonna haigusi, kolesteroolitaseme tõusu veres ja rasvumist. Arstid soovitavad mitte liialdada võileibadega ja asendada või avokaadoga.
- Kartul. Kartul ja leib on toiduained, mis sisaldavad palju süsivesikuid. Neid ei tohi kombineerida, sest see põhjustab süsivesikute üleküllust organismis. Selline toiduainete kombinatsioon võib põhjustada veresuhkru tõusu, mis võib viia II tüüpi diabeedi tekkimiseni. Kartuli ja leiva koos söömiseks tuleb lisada kiudainerikkaid taimseid tooteid: maitsetaimi, lehtsalateid, köögivilju.
- Soolased suupisted. Leiba ei tohi süüa koos soolatud kurkide, tomatite või hapukapsaga. Sellised kombinatsioonid võivad põhjustada seedehäireid ja kõrvetisi. Samuti ei tohiks leiba süüa koos soolaste pähklite, krõpsude ja muude suupistetega. See põhjustab soola üleküllust organismis ja võib suurendada südame- ja veresoonkonnahaiguste riski.
- Moos. Nagu valge leib, võib ka moos põhjustada veresuhkru järsku tõusu, mis toob kaasa probleeme liigse kehakaaluga. Samuti võib see toiduainete kombinatsioon põhjustada puhitust ja gaasi tekkimist.
- Seened. Meditsiinitöötajad keelavad leiva tarbimist seenetoitudega, näiteks julienne’iga. Seened on seedimiseks raske toit ja kombinatsioonis leivaga muutuvad need tervisele ohtlikuks. Seetõttu ei soovitata julienne’i alla 14-aastastele lastele.
- Liha ja pekk. Selliseid toiduaineid ei tohi süüa saiaga, vaid on parem tarbida musta leivaga, mis aitab organismil seda toitu seedida. Valge leib seevastu aeglustab seedeprotsesse, mistõttu võib tekkida kõhuvalu ja raskustunne maos.
- Gaseeritud joogid. See kombinatsioon on tervisele väga ohtlik. Magusad gaseeritud joogid võivad põhjustada järsku veresuhkru tõusu, mis on diabeetikutele äärmiselt ohtlik.
Milliste toiduainetega võib leiba süüa
Parem on süüa leiba kala ja mereandidega, samuti sobib see hästi kokku lihaga. Kuid leib peaks olema must või täisterajahust. Samuti võib neid leivasorte süüa koos köögiviljade, lehtsalatite ja ürtidega.
Rääkisime ka sellest, kuidas sushit õigesti süüa. See Aasia roog on tänapäeval Eestis väga populaarseks saanud, kuid kui paljud inimesed teavad, kuidas seda nautida? Me rääkisime sellest üksikasjalikult.