Kõigile on tuttav ebameeldiv tunne, kui sibula lõikamisel hakkavad silmad kipitama ja põskedel voolavad pisarad. See on loomulik protsess ja näib, et sellega tuleb lihtsalt leppida. Kuid teadlastel on selle kohta oma arvamus.
Miks sibul meid nutma ajab?
Sibul on ilmselt üks universaalsemaid köögivilju, kuna see sobib suurepäraselt paljude toitudega. Selle valmistamisega kaasneb aga ebameeldiv kõrvaltoime – pisarad. Cornelli ülikooli (USA) füüsikud otsustasid uurida, kas seda probleemi on võimalik kõrvaldada, ja leidsid lahenduse.
Sibula lõikamisel vabaneb õhku lenduv aine sün-propanetial-S-oksiid, mis ärritab silmade limaskesta. Kuigi selle nähtuse põhjus on ammu teada, jäi pisimate aerosooliosakeste leviku mehhaanika vähe uurituks. Teadlased töötasid välja seadme, mis meenutab giljotiini, erinevate teratüüpidega, et uurida lõikamise mehhaanikat.
Teaduslik lähenemine probleemile
Lõikamiskiirust reguleeriti terade kõrguse muutmisega eksperimendi käigus. Nugade teravuse hindamiseks kasutati elektroonilist mikroskoopi. Katsete ajal kaeti sibula pind musta aerosoolvärviga, et paremini jälgida mahla pritsimist.
Tulemused näitasid, et teravamad terad tekitavad vähem pritsmeid, mis liiguvad ka aeglasemalt väiksema energia tõttu. Nürid noad aga põhjustasid sibulakesta tugevat paindumist, mis suurendas rõhku ja põhjustas mahla “plahvatuse”. Mõnel juhul ulatus jugade kiirus 40 meetrini sekundis.
Temperatuuri mõju sibula lõikamisele
Teadlased kontrollisid ka köögivilja temperatuuri mõju, kuna on levinud arvamus, et jahutatud sibul põhjustab vähem pisaraid. See hüpotees ei leidnud kinnitust. Vastupidi, külm köögivili eraldas lõikamisel märkimisväärselt rohkem aineid.
Uurijad jõudsid järeldusele, et sibula lõikamiseks ilma pisarateta tuleb lihtsalt kasutada hästi teritatud nuge. Lisaks sellele on oluline lõigata sibulat aeglaselt ja ettevaatlikult. Need kaks lihtsat võtet võivad muuta sibula lõikamise palju meeldivamaks kogemuseks.
Praktilised soovitused igapäevaseks kasutamiseks
Teadusuuringute tulemused viitavad sellele, et köögis tuleks hoida noad alati teravana. Nüri tera mitte ainult ei muuda lõikamist raskemaks, vaid suurendab ka pisaraid tekitavate ainete vabanemist. Aeglane ja metoodiline lõikamine vähendab samuti ebameeldivate reaktsioonide tekkimist.
Kuigi on palju rahvapäraseid nippe, nagu sibula lõikamine vee all või närimiskummi närimine, näitavad teaduslikud uuringud, et kõige tõhusam meetod on lihtne. Kvaliteetne terav nuga ja õige lõikamistehnika on kõik, mida vajate. Nende lihtsate soovituste järgimine võib muuta sibula ettevalmistamise palju meeldivamaks.
Varem oleme rääkinud sellest, milliste toiduainetega ei tohiks leiba süüa. Me teame, et leiva söömine aitab täis saada ja näljatunnet leevendada, kuid me ei mõtle sellele, kas see on kasulik. Selgub, et mõnikord võib see isegi kahju teha.