Toidud

Kuidas säilitada maasikaid? 11 tõhusat viisi parema tulemuse saamiseks

Maasikas on üks armastatumaid suvisi maiuspalasid, millega saab nautida juba juuni teisest poolest alates. Marju saab süüa värskelt kohe, kuid mis teha, kui neid on nii palju, et kiiresti ära süüa ei õnnestu? Räägin kõige tõhusamatest maasikate säilitamise viisidest, mida on kasulik teada igaühel.

Tõhusad maasikate säilitamise meetodid

1. Vali värsked marjad

Toiduainete säilitamine algab õigest ostmisest. Kui valid maasikaid, vaata hoolikalt üle nii marjad enda kui ka müügipakend. Kui marjad on tumenud, pehmeks läinud ja karbi seintele on jäänud viljalihakatkeid, on maasikas juba riknema hakanud.

Isegi mõni hallitanud mari on märk toote värskuse kaotusest. Kui korjad maasikaid oma peenralt, võta täiesti punaseks läinud, kuid veel kindlad marjad, oodamata, kuni need pehmeks muutuvad. Õige valik tagab pikema säilivusaja ja parema kvaliteedi.

2. Sorteeri maasikas kohe pärast ostmist

Isegi kui on väga kiusatav panna karp külmkappi ja võtta seda välja ainult selleks, et marjad koorega üle valada, tuleb teha pingutus ja sorteerida maasikas pärast ostmist. Ka kõige puhtamas ja värskemas partiis võib leida paar hallitanud marjа. Neist tuleb kohe vabaneda, muidu see üks halb mari rikub kogu ülejäänu.

Sama kehtib ka lähedal hoitavate toodete kohta: hallitus rikub maasikaid kiiresti. Külmkapis hoia ainult värsket puuvilja. Regulaarne kontrollimine aitab vältida kogu koguse riknemist.

Vaata lisaks
Rabarberi-maasika kook hapukoorega: lihtne ja väga maitsev retsept

3. Vali õige säilitusanumate

Heas pakendis jäävad maasikas kauem värskeks. Hea pakend marjadele on tugevast papist või puust karbid ventilatsiooniaukudega. Sobida võib ka plastik, kuid selles peavad samuti olema augukesed.

Mida õhem on marjade kiht, seda kauem nad külmkapis püsivad. Aseta marjade kihtide vahele paberrätt, et need imaksid üleliigset niiskust. See meetod aitab hoida optimaalset niiskustaset ja vältida hallituse teket.

4. Ära pese kõiki marju korraga

Maasikaid tuleb pesta ainult enne söömist. Kui jätta marjad märjaks, riknevad need kiiremini. Kui on vaja säilitada just puhtaid marju, aseta need pärast pesemist paberräti peale ja kuivata.

Niiskus on maasikate peamine vaenlane säilitamisel. Veega kokkupuude kiirendab märgatavalt riknemisprotsessi. Seetõttu on oluline hoida marjad kuivades tingimustes kuni tarbimiseni.

5. Kasuta äädikavett

Vee ja äädika segu aitab eemaldada baktereid maasika pinnalt paremini kui lihtsalt vesi. Seda meetodit tuleb kasutada ainult juhul, kui ühes partiis oli palju riknenud marju: siis on töötlemise kasu suurem kui üleliigse niiskuse kahju. Tee lahus, segades äädika veega vahekorras 1:3.

Tötle marju pihustist kasutades või pese ettevaatlikult, hõõrudes iga marjа. Igatahes ära unusta kuivatada maasikaid paberrätiku peal. See meetod on eriti kasulik, kui kahtled marjade puhtuses või säilivuses.

Vaata lisaks
Maasikamoos: 5 proovitud retsepti, mis teile meeldivad

6. Hoia marju külmkapi eriosakondas

Viimaste aastate jooksul valmistatakse peaaegu kõik külmkapid spetsiaalset osakondadega. Nende temperatuur ei ületa 2°C. Just sinna tuleb panna maasikas.

Madal temperatuur aeglustab märgatavalt riknemisprotsessi. Optimaalne niiskus ja temperatuur tagavad marjade värskuse kuni nädalaks. See on kõige lihtsam ja tõhusam viis igapäevaseks kasutamiseks.

7. Külmuta maasikaid

Paljud ei ole selle viisiga rahul, sest pärast sulatamist maasikas laguneb ja muutub pudruks. Et seda ei juhtuks, pane külmikusse ainult kindlad marjad ja alles pärast seda, kui oled eemaldanud lehed, varre ja kuivatanud veest. Külmutamine on suurepärane viis suurte koguste säilitamiseks pikaks ajaks.

Kui külmutad maasikaid tervelt, lähenе protsessile loovalt. Näiteks kasta maasikas sulatatud šokolaadi või jogurtisse enne külmikusse panemist. See annab marjadele lisaaitamiset ja teeb neid huvitavamaks tarbida.

Järgi teatud reegleid: et marjad säilitaksid kaunist kuju, aseta need esmalt ükshaaval välja ja alles siis pane kotikestesse või karpidesse. Anumas peab jääma ruumi, et maasikas ei muutuks jääkamakaks. Õige külmutamistehnika tagab kvaliteetse tulemuse.

8. Külmuta maasikapüreеt

Kui marjad ei pea külma proovi vastu, aga kohe ära süüa ei õnnestu, ära võitle asjaoludega. Tee blenderiga püree ja saada juba see külmikusse. Hiljem saad lisada purustatud marju kokteilidesse või teha neist täidist kookidele.

Püree säilitab hästi maasika maitset ja lõhna. See on praktilis lahendus, kui marjad on juba liiga pehmeks läinud tervelt külmutamiseks. Purustatud kujul võtavad nad vähem ruumi ja on mugavamad kasutada.

9. Sulata õigesti

Ära pane marju mikrolaineahju ega voolava vee alla, nii nad muutuvad kindlasti pehmeks. Lase neil külmkapis sulada ja söö, kuni neis on veel jääkristalle. Täielikult sulanud maasikas kaotab ikkagi oma kuju.

Aeglane sulatamine säilitab parimal viisil marjade tekstuuri. Kiire sulatamine põhjustab rakustruktuuride purunemist. Seetõttu on kannatlikkus selles protsessis võtmetähtsusega.

Vaata lisaks
Rootsi maasikakook Midsommar - klassikaline retsept

10. Säilita maasikaid suhkrusiirupis

See on usaldusväärne viis marjade säilitamiseks, kuid sisuliselt saab teile peaaegu moosi. 800 g marjadele läheb vaja 400 g suhkrut ja kolm klaasi vett. Pese maasikas ja kasta see 30-60 sekundiks keeva vette.

Seejärel aseta steriliseeritud purkidesse. Vala üle keeva siirupi veest ja suhkrust, sulge steriliseeritud kaantega. See meetod tagab pikaajalise säilivuse, kuid muudab marjade maitset magusaks.

11. Vala marjad pektiinsiirupiga üle

See pole kõige levinum viis, sest pektiinpulbrit leidub harva tavakaubanduse riiulitelt. Kuid osta saab seda küll. Pektiin on looduslik stabilisaator, mida tihti saadakse õuntest.

Steriiлsetesse purkidesse pane puhtad marjad ja vala üle keetnud ja jahtunud pektiinsiirup. Proportsioonid muutuvad sõltuvalt tootjast, seega järgi pakendil olevaid juhiseid. Maasikas ei muutu liiga magusaks ja säilitab looduliku maitse, kuid selline konserveerimine ei ole liiga usaldusväärne.

Varem rääkisime sellest, kuidas õigesti säilitada banaane, et need ei rikneks. Me kõik teame, et üsna kiiresti muutuvad need maitsvad puuviljad mustaks ja tulevad kõlbmatuks. Kuid on lihtsaid viise, mis aitavad seda vältida.

Back to top button