Kui olete naasnud kalaretkelt suure haugisaagiga või leidnud poest värske ja kvaliteetse haugi, tasub kala osta ja tulevikuks säilitada külmutamise teel. Õige ja õigeaegse tegutsemise korral säilib kala oma värskuses pikka aega. Kuid kuidas seda õigesti teha?
Ettevalmistus külmutamiseks
Selleks, et säilitada kala maitse ja värskus, tuleb haugi korralikult külmutamiseks ette valmistada. Kõigepealt tuleks otsustada, mida te tulevikus kalaga plaanite teha – kas sellest saab kotletid, steigid, täidetud kala või midagi muud. Puhastamata ja roogitud kala ei tasu säilitada.
Samuti ei tohiks kala pärast sulatamist uuesti külmutada. Parim on haugi kohe pärast püüki külmutada, kuna see säilitab kvaliteedi. Ideaalne on kasutada kiirkülmutusega sügavkülmikut, mille temperatuur on vähemalt -18 kraadi.
Roogida või külmutada tervikuna?
Paljudele võib tunduda mugavam kala tervikuna külmutada ja puhastada alles sulatamise järel. See meetod on levinud, kuid siiski on parem kala enne külmutamist roogida. Kogenud kalamehed teavad, et nii on lihtsam märgata võimalikke parasiite ja vältida ebameeldivaid üllatusi.
Lisaks vähendab see riski, et kala sees lõhkeb sapipõis, mis võib muuta liha kibedaks. Nõuetekohaselt roogitud ja külmutatud haug jääb ka mahlakamaks ega kuiva välja.
Haugi külmutamine osadena
Kui plaanite valmistada täidetud haugi, on vajalik kõigepealt kala nahast vabastada, eemaldades selle “sukkana”. Selleks tuleb lõigata ära uimed, teha sisselõige pea ümber ja tõmmata ettevaatlikult nahk maha. Kala tuleb puhastada ainult väga ettevaatlikult, et säilitada naha terviklikkus.
Kui nahk on eemaldatud, roogitakse kala sisemusest ja liha saab hakkida. Edasi saab naha kokku voltida ja kalahakkliha jagada portsjoniteks ning pakendada kottidesse või karpidesse külmutamiseks.
Haugi külmutamine tervikuna
Kui soovite küpsetada haugi tervikuna, on külmutamine selleks lihtsaim viis. Kõigepealt tuleb kala puhastada soomustest, lõigata ära uimed ja roogida sisemus. Pärast hoolikat pesemist tuleb kala pakkida kilekotti ja asetada sügavkülma. Kala pea võib alles jätta, sest see muudab küpsetatud haugi väljanägemise eriti efektseks.
Haugi külmutamine steikidena
Steikide valmistamiseks tuleb kala ettevalmistamine teha samuti nagu eelnevalt, kuid seekord lõigatakse pea ära. Edasi lõigatakse haug sobiva paksusega viiludeks. Need tuleb seejärel hoolikalt pakendada või paigutada karpidesse ning panna sügavkülma. Kala pea ei pea minema raisku – sellest saab hiljem keeta kalasuppi või valmistada maitsvat želeekala.
Haugi külmutamine võib tunduda keeruline, kuid õigete meetoditega on see üsna lihtne. Oluline on järgida kõiki samme alates kala roogimisest kuni korraliku pakendamiseni. Nii säilib haug värske ja maitsvana pikka aega ning on alati valmis maitsvate roogade valmistamiseks.