Toidud

Kuidas hurmaa parandab tervist ja enesetunnet?

Hurmaa on eksootiline puuvili, mis köidab tähelepanu oma magusa maitse ja erksa oranži värviga. See pole mitte ainult maitsev, vaid ka tervisele kasulik. Artiklis uurime, mida hurmaa sisaldab, kuidas see aitab tervist parandada ja kuidas seda kõige paremini nautida.

Mis on hurmaa ja kus see kasvab?

Hurmaa, tuntud ka kui “jumalate toit”, on subtroopiliste alade viljapuu. Selle päritolu on Aasias, eelkõige Hiinas ja Jaapanis, kus seda kasvatati juba üle 2000 aasta tagasi. Tänapäeval on hurmaa populaarne paljudes maailma riikides, sealhulgas Hispaanias, Itaalias ja Ameerika Ühendriikides. Seda süüakse ka Eestis.

Hurmaa tööstuslik kasvatamine algas 19. sajandil, mil puuvilja eksport muutus laialdaseks. Hispaania on üks suurimaid hurmaa tootjaid Euroopas, kusjuures Valenciast pärit hurmaa on saanud isegi kaitstud päritolunimetuse. See puuvili on hinnatud oma unikaalse maitse ja kõrge toiteväärtuse poolest.

Hurmaa kasulikud omadused

Hurmaa on tervislik ja mitmekülgne puuvili, millel on lai valik kasulikke omadusi. See sobib ideaalselt neile, kes soovivad oma menüüsse lisada vitamiinide- ja mineraaliderikkaid toiduaineid. Hurmaa tarbimine aitab parandada nii füüsilist kui ka vaimset heaolu.

  • Vitamiinide allikas: sisaldab rikkalikult A-, C- ja E-vitamiini, mis toetavad immuunsüsteemi, naha tervist ja nägemist.
  • Kiudaineterikas: parandab seedimist, hoiab veresuhkru taseme stabiilsena ja aitab kaalu kontrollida.
  • Antioksüdandid: kaitsevad rakke vabade radikaalide eest, vähendades põletikke ja aeglustades vananemist.
  • Mineraalide rikkus: sisaldab rohkesti kaaliumi, magneesiumi ja fosforit, mis aitavad säilitada südame tervist ja tugevdavad luid (vaata lisaks “Südamele kasulikkud toidud“).
  • Glükeemiline indeks: madal glükeemiline indeks muudab selle sobivaks ka diabeetikutele väikestes kogustes.
  • Looduslik energiaallikas: süsivesikuterikas puuvili annab kiirelt energiat, olles ideaalne vahepala sportlastele ja aktiivse elustiiliga inimestele.
  • Nahale ja juustele: hurmaas sisalduv beetakaroteen ja C-vitamiin toetavad kollageeni tootmist ja hoiavad naha ning juuksed tervena.
Pane tähele!
Hurmaa sisaldab looduslikke antidepressante, nagu fruktoos ja glükoos. Just need aitavad kaasa inimese tuju tõstmisele. Lisage need oma menüüsse päeva esimeses pooles.
Vaata lisaks
Oliiviõli kasutamine ja kasulikkus: mida tasub teada?

Vitamiinide sisaldus

Vitamiin Sisaldus 100 g kohta % päevasest normist
A-vitamiin (retinool) 81 mcg 9%
C-vitamiin 7.5 mg 12%
E-vitamiin 0.73 mg 4%
K-vitamiin 2.6 mcg 3%
B6-vitamiin 0.1 mg 5%
B1-vitamiin (tiamiin) 0.02 mg 1%
B2-vitamiin (riboflaviin) 0.02 mg 1%
B3-vitamiin (niatsiin) 0.2 mg 1%

Mikro- ja makroelementide sisaldus

Element Sisaldus 100 g kohta % päevasest normist
Kaalium 161 mg 5%
Kaltsium 8 mg 1%
Raud 0.15 mg 1%
Magneesium 9 mg 2%
Fosfor 17 mg 2%
Tsink 0.11 mg 1%
Vask 0.11 mg 12%
Mangaan 0.355 mg 18%

Toiteväärtus ja kalorisisaldus

Toiteväärtus Sisaldus 100 g kohta
Kalorid 70 kcal
Valgud 1 g
Süsivesikud 18 g
Rasvad 0.2 g

Hurmaa kahjulikud omadused

Kuigi hurmaa on tervislik, ei sobi see kõigile. Kõrge tanniinisisaldus võib põhjustada seedimisprobleeme inimestel, kellel on tundlik kõht. Diabeetikud peaksid jälgima hurmaa tarbimist, kuna liigne kogus võib tõsta veresuhkru taset.

Samuti ei soovitata hurmaad neile, kes on allergilised eksootiliste puuviljade vastu. Rasedad ja imetavad naised peaksid enne tarbimist konsulteerima arstiga. Ülemäärane tarbimine võib põhjustada kõhukinnisust, seega tuleks hurmaad süüa mõõdukalt.

Kuidas hurmaad süüakse?

Hurmaa on kõige maitsvam, kui see on täielikult küps ja pehme. Seda saab süüa värskelt, lisada smuutidesse või kasutada magustoitudes. Päevane soovituslik kogus on 1–2 hurmaad.

Kuivatatud hurmaa on samuti populaarne vahepala, mis sobib ideaalselt tervisliku magusaisu rahuldamiseks. Oluline on enne söömist eemaldada hurmaalt koor, kui see on veel veidi kõva. Küpset hurmaad saab lusikaga otse koorest süüa.

Vaata lisaks
Granaatõuna mahla kasulikkus: kaitseb organismi usaldusväärselt

Hurmaa on maitsev ja tervislik puuvili, mis rikastab menüüd vajalike vitamiinide ja mineraalidega. Selle mõõdukas tarbimine toetab immuunsüsteemi, parandab seedimist ja aitab säilitada nooruslikku välimust. Naudi hurmaad ja lisa oma päevamenüüsse killuke eksootikat!

Back to top button