Pähklid on meie organismi jaoks kättesaadav ja maitsev valguallikas. Neid on väga palju erinevaid liike, kuid milline neist on meie organismile kõige kasulikum: jagan teiega infot ajakirja Realsimple andmete põhjal, mis toob välja seitse kõige tervislikumat pähkliliiki, mida dietoloogid soovitavad regulaarselt tarbida.
Miks pähklid on tervisele kasulikud?
2021. aasta uuring näitab, et inimestel, kes söövad nädalas rohkem kui viis portsjonit pähkleid, on pikem eluiga võrreldes nendega, kes seda ei tee. Kõik pähklid sisaldavad vajalikke toitaineid, kuid mõned neist paistavad silma oma eriliste omaduste poolest. Iga pähkliliik pakub unikaalseid toitaineid, mis toetavad meie organismi erinevaid funktsioone.
1. Kreeka pähklid
Kreeka pähklid on eriti kasulikud tänu alfa-linoleenhappele (ALA), millel on põletikuvastased omadused ja mis võivad parandada veresoonte struktuuri. Uuringud näitavad, et kreeka pähklid võivad parandada mälu ja kognitiivseid funktsioone. 2023. aasta uuringu kohaselt on kreeka pähklid kõige perspektiivikam toiduaine kognitiivse tervise jaoks.
2. Mandlid
Enamik pähkleid on rikkad kasulike rasvade poolest, kuid mandlid on lisaks ka kaltsiumirikkad. See on ainus pähkel, mis tagab piisava koguse kaltsiumi organismis. Riikliku Terviseinstituudi andmetel vajab keskmine täiskasvanu umbes 1000 mg kaltsiumi päevas, üks portsjon mandleid annab 76,3 mg kaltsiumi ehk umbes 8% päevasest normist.
3. Maapähklid
Maapähklid on tegelikult kaunviljalised, kuid neid peetakse pähkliteks, kuna need on hea ja kättesaadav valguallikas. Need sisaldavad ka antioksüdanti nimega resveratrool, mis võib vähendada põletikku organismis. Maapähklite tarbimisel tasub jälgida selliseid koostisosi nagu lisatud suhkur ja suur naatriumisisaldus.
4. Pistaatsiapähklid
Pistaatsiapähklid on ainus täisväärtusliku valguga pähkel, sisaldades kõiki vajalikke aminohappeid. Need on rikkad südamele kasulike küllastumata rasvade ja antioksüdantide poolest. 2022. aasta uuring tõestas, et kõigi pähklite seas on just pistaatsiapähklites kõige kõrgem kaaliumisisaldus.
5. Brasiilia pähklid
Brasiilia pähklid on üks parimaid seleeni allikaid, mis on oluline kilpnäärme tervise jaoks. Soovitatav on süüa kaks Brasiilia pähklit päevas, et saada vajalik kogus seleeni. Siiski tuleb meeles pidada, et kõrges doosis võib seleen olla toksiline, seega ei tohiks Brasiilia pähkleid suurtes kogustes tarbida.
6. Pekaanipähklid
Pekaanipähklid toetavad südame, aju ja immuunsüsteemi tervist. 2022. aastal avaldatud teaduslik uuring näitas, et pekaanipähklitega rikastatud dieet vähendab oksüdatiivset stressi tervetel täiskasvanutel, eriti pärast söömist. Need pähklid on maitsvad ja mitmekülgsed.
7. Seedripähklid
Seedripähklid on parimad salatite jaoks, lisades maitset, tekstuuri ja toitaineid, eriti tsinki. 2022. aasta uuring, mis võrdles toitaineid erinevates pähklites, tuvastas, et seedripähklites on kõige rohkem tsinki. Tsink mängib olulist rolli immuunsüsteemi toetamisel.
Varem oleme rääkinud toiduainetest, mis kunagi ei rikne. Räägitakse, et nende säilivusaeg on igavene. Me ei soovita neid kogu elu säilitada, kuid soovitame neile tähelepanu pöörata, et kasutada neid strateegilise varuna.