Toidud

Kõige kahjulikumad taimeõlid, millest peaks igaveseks loobuma tervislikel põhjustel

Oleme harjunud mõtlema, et taimeõlide kasutamine toiduvalmistamisel on alati ohutu ja tervislik valik. Kuid kas see on tõesti nii? Tegelikult võivad mõned taimeõlid meie tervist üsna negatiivselt mõjutada, eriti kui kasutame neid regulaarselt. Väljaanne Eat this, not that hoiatab teatud õlide kasutamise eest, mis võivad pikaajalise tarbimise korral põhjustada terviseprobleeme.

Miks mõned taimeõlid on kasulikud, teised aga kahjulikud?

Taimeõlide koostis ja töötlemisviis mängivad olulist rolli nende tervislikkuses. Külmpressitud ja rafineerimata õlid säilitavad tavaliselt rohkem toitaineid ning sisaldavad kasulikke antioksüdante ja oomega-3 rasvhappeid, mis toetavad südame tervist ja põletikuvastast toimet. Vastupidiselt sellele läbivad mõned tööstuslikult toodetud õlid keemilise ekstraheerimise, rafineerimise ja hüdrogeenimise, mis hävitab kasulikke toitaineid ning võib luua kahjulikke ühendeid.

Teine oluline faktor on õlide rasvhappeline koostis, eriti küllastunud ja küllastumata rasvhapete vahekord. Mõned õlid sisaldavad liiga palju oomega-6 rasvhappeid, mis liigsetes kogustes võivad põhjustada põletikku ja suurendada krooniliste haiguste riski. Kõrge kuumutamisel võivad teatud õlid oksüdeeruda ja luua vabade radikaalide ühendeid, mis võivad põhjustada rakukahjustusi ja suurendada haigusriski.

Milliseid õlisid on parem mitte kasutada

Maailmas on mitmeid taimeõlisid, mida sageli kasutatakse toiduvalmistamisel, kuid mis võivad kujutada ohtu tervisele. Need õlid sisaldavad tavaliselt probleemseid rasvhappeid, läbivad intensiivset töötlemist või toodetakse viisil, mis kahjustab keskkonda. Teadlased on tuvastanud viis peamist õli, mida oleks targem vältida või vähemalt piirata nende kasutamist igapäevases toiduvalmistamises.

Vaata lisaks
Kuidas valida oliiviõli vastavalt oma vajadustele?

Palmiõli

Palmiõli sisaldab kõrget kontsentratsiooni küllastunud rasvu, mis arvatakse negatiivselt mõjutavat vere kolesteroolitaset ja suurendavat südamehaiguste riski. Kuigi viimased uuringud seavad kahtluse alla, kui negatiivselt küllastunud rasvad teie tervist mõjutavad, ei paku need kindlasti samasuguseid eeliseid nagu küllastumata rasvad. Seetõttu peaksite piirama palmiõli oma toidus.

Kuigi paljud inimesed ei kasuta seda kodus toiduvalmistamisel, leidub seda tavaliselt töödeldud toiduainetes, alates kookidest ja pitsa taignast kuni küpsiste ja šokolaadivõieteni. Lisaks toodetakse palmiõli troopilistes metsades kasvavast taimest ja selle õli kogumine võib negatiivselt mõjutada vihmametsa ökosüsteemi.

Sojaõli

Sojaõli saadakse sojataimest ja seda kasvatatakse õli tootmiseks. Kuigi sel on suhteliselt kõrge suitsemistemperatuur 204°C (400°F), näitavad uuringud, et see pole teie tervisele kuigi kasulik. Üks uuring näitas, et sojaõli võib mängida olulist rolli rasvumise ja glükoositalumatuse tekkimisel.

Teised uuringud näitavad, et sojaõli kõrge oomega-6 sisaldus võib olla seotud ka seedetrakti haiguste, näiteks koliidi arenguga. Sojaõli pole tavaliselt koduseks toiduvalmistamiseks saadaval, kuid seda leidub paljudes kaubanduslikult valmistatud toodetes, nagu salatikastmed, maitseained ja praetud toidud.

Maisiõli

Maisiõli kasutatakse kõige sagedamini frittimiseks. Kuigi see sisaldab E-vitamiini, on maisiõlil mitu potentsiaalset puudust. Suurimat muret tekitab kõrge oomega-6 sisaldus, eriti kuna see ei paku märkimisväärseid tervise eeliseid, mis võiksid seda oomega-6 kontsentratsiooni üles kaaluda.

Lisaks toodetakse enamik maisiõli geneetiliselt muundatud (GMO) maisist ja uuringud näitavad, et GMO kultuurid võivad soodustada toiduallergiat ja tundlikkust. Selliste õlide tarbimine võib olla kahjulik teie üldisele tervisele, eriti kui kasutate neid sageli.

Hüdrogeenitud taimeõli

Sellist õli ei esine looduses; seda valmistatakse hoopis vedelatele õlidele vesiniku molekulide lisamisega, muutes need tahkemaks ja pikema säilivusajaga. Kuigi see protsess võib parandada tekstuuri, tekitab see ka transrasvu, mis teadaolevalt mõjutavad negatiivselt südame tervist ja võivad potentsiaalselt suurendada erinevate haiguste ja seisundite riski.

Margariin, praadimisrasv ja tooted, mis sisaldavad neid koostisosi, on transrasvade tüüpilised allikad. Selliste toodete tarbimise vähendamine võib oluliselt vähendada transrasvade tarbimist, aidates kaasa tervislikumale toitumisele.

Kookosõli

Vaatamata sellele, et see õli on viimasel kümnendil populaarseks saanud, on põhjuseid, miks võiksite selle tarbimist piirata. Kookosõlil on kõrge küllastunud rasvade kontsentratsioon, mis muudab selle vähem ideaalseks kui muud õlid. Kuigi küllastunud rasvad ei pruugi olla nii negatiivsed meie tervisele, kui varem arvati, peaksite neid oma toidus siiski piirama, kuna need ei paku selliseid märkimisväärseid terviseeeliseid nagu küllastumata rasvad.

Näiteks näitas üks uuring, et kookosõli tarbimine viis LDL ja HDL kolesterooli taseme tõusuni. Kuigi HDL kolesterooli taseme tõus võib olla tervisele kasulik, ei neutraliseeri see LDL kolesterooli taseme tõusuga seotud südame-veresoonkonna haiguste võimalikku riski. Kookosõli vastuoluliste uuringute tõttu on parem piirata selle tarbimist ja valida selle asemel sagedamini teadaolevalt kasulikke õlisid.

Vaata lisaks
Mis on oliivijääkõli ja kuidas seda targalt kasutada?

Õige taimeõli valik on tervislike toitumisharjumuste oluline osa. Kuigi mõned taimeõlid võivad pakkuda tervisele eeliseid, on teised potentsiaalselt kahjulikud, eriti kui neid tarbida regulaarselt. Seetõttu tasub teha teadlikke valikuid ja eelistada tõestatult kasulikke õlisid nagu oliiviõli, avokaadoõli või leivaõli, mis pakuvad rohkem kasulikke toitaineid ja vähem potentsiaalselt kahjulikke ühendeid.

Back to top button