Kohukesed on üks eestlaste lemmikuid maiustusi, mida leiab igast supermarketist. Meie poodide riiulitel on praegu saadaval umbes kakskümmend erinevat sorti seda toodet. Kas teadsite, et sellel maitsval maiustusel on juba üle 75 aasta ajalugu ning see jõudis Eestisse Nõukogude Venemaalt?
Kohukeste ajalugu ja päritolu
Erilist väärtust omandasid kohukesed nõukogude ajal, mil need olid defitsiitne kaup. Need ilmusid poodidesse harva, kuid kui jõudsid lettidele, müüdi need läbi mõne minutiga. 80ndatel maksis üks kohuke 10 kopikat ning oma maitse ja kuju poolest meenutas see eskimot.
Kui tänapäeval pakendatakse kohukesi värvilisse vaakumpakendisse, siis varem kasutati nende jaoks fooliumit. Sellise kohukese kaal oli 50 grammi. Tänapäeval ületab sellise kohukese keskmine kaal harva 40 grammi.
Vene päritolu maiustus
“Kohukeste idee tuli Moskvast, kus seda toodet hakati pakkuma 1930ndate lõpus. Üks ideedest oli, et kohuke võiks olla alternatiiv paschale,” rääkis toiduajaloolane Anu Kannike ETV saates Ringvaade. 1949. aastal algas kohukeste masstootmine Lätis ja seejärel ka Eestis.
Kannike sõnul mängis Eesti toiduainetööstus toote edasisel arendamisel olulist rolli. “Selline mitmekesine kohukeste valik on siiski meie toidutootjate teene,” märkis saate külaline. Toode oli eelkõige suunatud lastele ja kuna varasemalt oli maiustuste valik väike, said kohukesed kohe hitiks.
Väljakutsed ja areng
Vaatamata sellele ei tahtnud poed külmutusseadmete puudumise tõttu kohukesi eriti müüa. Tootmise algusaastatel olid kohukesed luksuskaup, mida mitte igaüks endale lubada ei saanud. Aastakümnete jooksul on toode muutunud kättesaadavamaks ja poodide külmletid pakuvad nüüd laias valikus erinevaid maitseid.
Eesti toiduainetööstus on kohukesi aastate jooksul märkimisväärselt täiustanud, lisades erinevaid maitseid ja täidiseid. Originaalsete vaniljemaitsega kohukeste kõrval leiab nüüd ka šokolaadi-, marja- ja pähklitäidisega variante. Eesti tarbijad hindavad endiselt kõrgelt seda traditsioonilist maiustust, mis on püsinud populaarne läbi põlvkondade.
Kultuuripärandi osa
Kohukesed on hea näide sellest, kuidas mõned toidutraditsioonid on püsinud läbi aastakümnete, kohanedes samas kaasaegsete maitsete ja tootmistehnoloogiatega. Need pakuvad nostalgiat vanematele põlvkondadele, kes mäletavad defitsiidiaega, ja maitsvat maiustust noorematele, kes neid alles avastamas.
Tänapäeval on kohukesed endiselt armastatud maiustus, mis jääb Eesti toidukultuuri lahutamatuks osaks. Kuigi nende juured ulatuvad Nõukogude Venemaale, on kohukesed täna osa meie rahvuslikust identiteedist ja toidupärandist, mida väärtustame ja hoiame au sees.