Toidud

Kirsi kasulikkus: 10 tervislikku eelist, mida peaksid teadma

Kirsid on väikesed, mahlased ja magusad viljad, mis pakuvad suu ümber tantsivat maitsekogemust. Nende sügav rubiinpunane või tumepunane värvus meenutab vääriskive, mis on peidetud roheliste lehtede vahele. Kirsi maitse on täiuslik tasakaal magusa ja hapuka vahel, mis meenutab sooja suvepäeva esimest suutäit jäätisest. Kas olete kunagi mõelnud, miks need väikesed maitsvad viljad on nii kasulikud meie tervisele?

Mis on kirss ja kuidas see kasvab?

Kirss on luuvili, mis kuulub roosõieliste sugukonda koos ploomide, virsikute ja aprikooside. Kirsi viljad kasvavad puudel, mis võivad saavutada 5-10 meetri kõrguse ning elavad hea hoolduse korral 30-50 aastat. Kirsipuud õitsevad hiliskevadel, tavaliselt aprillis või mais, kui nad näitavad oma kauneid õisi.

Pärast õitsemist hakkavad viljad arenema ja valmivad tavaliselt hilissuvel. Kirsi kasvutsükkel algab idanemisega, mis võtab optimaalsetes tingimustes 2-4 nädalat. Kirsside hooaeg on lühike ja intensiivne, kestes juuni lõpust juuli lõpuni, sõltuvalt piirkonnast ja kirsi tüübist. Magusad kirsid valmivad juuni alguses, hapud kirsid aga juuli keskpaigaks.

Kirsi kasulikud omadused

Kirsid on tõelised toitainete varaait, mis pakuvad mitmeid tervislikke eeliseid. Neil on madal glükeemiline indeks (umbes 22), mis tähendab, et nad ei põhjusta veresuhkru taseme järsku tõusu. 100 grammi kirsse sisaldab umbes 50 kalorit, 1 gramm valku ja 12 grammi süsivesikuid. Vaatame lähemalt, milliseid tervislikke eeliseid kirsid pakuvad.

  • Südame tervis: Kirsid sisaldavad südamesõbralikke toitaineid nagu kaalium, C-vitamiin ja kiudained. Nende kõrge kaaliumisisaldus ja madal naatriumisisaldus aitavad alandada vererõhku ja vähendada südamehaiguste riski.
  • Madal glükeemiline indeks: Kirssidel on madal glükeemiline indeks (umbes 22), mis tähendab, et nad seedivad süsivesikuid aeglaselt ega põhjusta veresuhkru järsku tõusu. See teeb nad suurepäraseks valikuks diabeetikutele.
  • Põletikuvastane toime: Kirsid sisaldavad antotsüaniine ja tsüanidiine, mis on tuntud oma põletikuvastaste omaduste poolest. Need ühendid võivad aidata leevendada liigesevalu ja parandada liikuvust artriidi korral.
  • Unekvaliteedi parandamine: Kirsid sisaldavad melatoniini, mis on looduslik unehormooon. Uuringud näitavad, et kirside tarbimine võib parandada une kvaliteeti ja öist puhkust, eriti vanemate inimeste puhul.
  • Kolesterooli taseme alandamine: Kirside tarbimine võib aidata alandada kolesterooli taset, eriti väga madala tihedusega lipoproteiini (VLDL) taset, mis põhjustab arterite ummistumist. See efekt on märgatav juba lühikese aja jooksul.
  • Veresuhkru taseme reguleerimine: Uuringud näitavad, et hapude kirside kontsentreeritud mahla tarbimine võib oluliselt alandada veresuhkru taset. Kirsid aitavad aeglustada süsivesikute seedimist tänu kiudainete sisaldusele.
  • Vähivastane toime: Kirsid sisaldavad antioksüdante ja vähivastaseid ühendeid. Nende fütokemikaalid vähendavad oksüdatiivset stressi ja põletikku, mis on seotud vähi tekkega.
  • Treeningujärgne taastumine: Kirside antioksüdandid võivad aidata vähendada treeningujärgset lihasvalu ja kiirendada taastumist. Nende madal glükeemiline indeks ja põletikuvastased omadused parandavad vastupidavust treeningu ajal.
  • Naha tervis: Kirside C-vitamiini sisaldus toetab kollageeni tootmist, hoides naha säravana ja nooruslikuna. Antioksüdandid kaitsevad nahka keskkonnategurite eest.
  • Podagra sümptomite leevendamine: Kirsid võivad vähendada kusihappe taset veres, mis on podagra peamine põhjustaja. Regulaarne kirside tarbimine võib vähendada podagra hoogude sagedust.
Vaata lisaks
Pirni kasulikkus ja mõju tervisele: kõik, mida peaksid teadma

Vitamiinide sisaldus

Vitamiin Kogus 100g kohta % päevasest vajadusest
A-vitamiin 64 µg 7.1%
C-vitamiin 10 mg 11.1%
E-vitamiin 0.07 mg 0.5%
K-vitamiin 2.1 µg 1.8%
B1-vitamiin (tiamiin) 0.03 mg 2.5%
B2-vitamiin (riboflaviin) 0.04 mg 3.1%
B3-vitamiin (niatsiin) 0.4 mg 2.5%
B5-vitamiin (pantoteenhape) 0.14 mg 2.8%
B6-vitamiin (püridoksiin) 0.04 mg 3.1%
B9-vitamiin (folaat) 8 µg 2%
Beetakaroteen 770 µg 15.4%
Luteiin + zeaksantiin 85 µg

Mikro- ja makroelementide sisaldus

Mineraalaine Kogus 100g kohta % päevasest vajadusest
Kaltsium 16 mg 1.6%
Raud 0.32 mg 4%
Magneesium 9 mg 2.3%
Fosfor 15 mg 2.1%
Kaalium 173 mg 3.7%
Naatrium 3 mg 0.2%
Tsink 0.1 mg 0.9%
Vask 0.1 mg 11.1%
Mangaan 0.11 mg 4.8%

Toiteväärtus ja kalorsus

Toitaine Kogus 100g kohta % päevasest vajadusest
Kalorid 50 kcal 3%
Valgud 1 g 2%
Rasvad (kokku) 0.3 g 0.4%
Küllastunud rasvad 0.07 g 0.3%
Monoküllastumata rasvad 0.08 g
Polüküllastumata rasvad 0.09 g
Süsivesikud (kokku) 12.2 g 3.9%
Suhkrud 8.5 g
Kiudained 1.6 g 6%
Kolesterool 0 mg 0%
Vesi 86.1 g

Kirsi kahjulikud omadused

Kuigi kirsid on üldiselt tervislikud, võivad need mõnel juhul põhjustada ka negatiivseid kõrvalmõjusid. Kirsid sisaldavad looduslikke suhkruid, sealhulgas fruktoosi, mis võib põhjustada seedeprobleeme inimestel, kes on nende suhkrute suhtes tundlikud. Liigne kirside tarbimine võib põhjustada gaasitekke, kõhukrampe ja puhitust, eriti kui organism pole harjunud suure koguse kiudainetega.

Kirsi kivid sisaldavad amügdaliini, mida keha võib muuta mürgiseks tsüaniidiks, kui kivi on purustatud või näritakse. Mõne kirsi kivi neelamine peaks olema ohutu, kuid suured kogused võivad potentsiaalselt põhjustada lämbumist või takistust käärsooles. Hapude kirside tarbimine ilma suhkruta võib olla liiga hapu ja ebameeldiva maitsega, mistõttu neid sageli töödeldakse ja lisatakse suhkrut, mis võib vähendada nende tervislikku väärtust.

Kui tihti ja kui palju võib süüa?

Kirsid on tervislik ja maitsev lisand teie toidulauale, kuid oluline on järgida mõõdukust. Mõistlik päevane kogus oleks umbes üks tass kirsse (umbes 12-15 kirssi), millele järgneb mõni muu puuvili, et täita üldine puuviljade soovitus kaks tassi päevas enamiku inimeste jaoks. See aitab saada mitmekesisemaid toitaineid ja vältida ühe puuvilja liigtarbimist.

Inimesed, kes pole harjunud kiudainerikka toiduga, võivad kogeda kõhukrampe ja puhitust, kui nad söövad liiga palju kirsse korraga. Seetõttu on soovitatav lisada kiudainerikkaid toite järk-järgult ja juua protsessi ajal rohkelt vett, et leevendada mõju seedesüsteemile. Kirsse peetakse kõrge FODMAP-sisaldusega toiduks, seega on portsjoni kontroll oluline seedeprobleemidega inimestele, eriti ärritunud soole sündroomiga inimestele.

Vaata lisaks
Maapähkli kasulikkus: miks see väike pähkel nii võimas on?

Kirsid on tõelised looduse väikesed tervisepommid, mis pakuvad mitmekülgseid tervislikke eeliseid alates südame tervise toetamisest kuni põletikuvastase toimeni. Nende madal glükeemiline indeks ja rikkalik antioksüdantide sisaldus teevad neist suurepärase valiku paljudele inimestele, sealhulgas diabeetikutele ja südamehaiguste riskiga inimestele. Kuigi kirsid on tervislikud, on oluline tarbida neid mõõdukalt osana tasakaalustatud toitumisest, et saada maksimaalset kasu ilma võimalike kõrvalmõjudeta. Nautige neid maitsvaid vilju hooajal ja laske nende tervislikel omadustel oma keha toetada.

Back to top button