Toidud

Kas lõhe pesemine enne valmistamist on hea mõte?

Oleme harjunud sellega, et enne liha või kala valmistamist tuleb seda kõigepealt jooksva vee all pesta. Siiski, nagu selgub, ei pruugi kala pesemine alati kasu tuua. Väljaanne Southern Living toob ära mereandide ohutuse spetsialisti Raziye Farzadi arvamuse, kes selgitab üksikasjalikult, kuidas asjad tegelikult on.

Miks lõhe pesemine võib olla ohtlik?

Raziye Farzad kinnitab, et lõhet ei ole vaja enne valmistamist pesta. Toiduohutuse soovitused näitavad, et liha, sealhulgas kala ja lõhe pesemine võib suurendada patogeensete ehk haigustekitavate bakterite leviku riski köögis. Vee pritsmed võivad levitada baktereid lõhelt teistele pindadele ja toiduainetele köögis.

Kuidas käsitleda toorest lõhet õigesti?

Nagu iga toore lihaga, tuleb alustada käte pesemisest sooja vee ja seebiga. Ärge unustage eemaldada mustust küünte alt. Võite kasutada ka toidukindaid kindaid, kuid käte pesemine on täiendav samm mikrobide hävitamiseks.

Seejärel paigutage valmistamisala teistest toiduainetest eemale, et vältida ristnakatust. Enne valmistamist kuivatage toore lõhe pind, kui soovite eemaldada niiskust kala pinnalt. Kui vajate teada, kas teie lõhe on õigesti valmis, on usaldusväärne viis toidutermomeetri ostmine.

Vaata lisaks
Lõhe keetmine: põhireeglid kala valmistamiseks

Mida juhtub, kui siiski kala pesta?

Kui soovite siiski kala pesta, veenduge, et valamu on puhas, ütleb spetsialist. Kui olete lõpetanud, puhastage ja desinfitseerige kindlasti valamu ja kõik teised pinnad, mida pärast seda puudutasite. Samuti ärge lubage kalal kokku puutuda teiste toiduainete ja köögitarvikutega pesemise ajal ja pärast seda.

Kas lõhe naha eemaldamiseks on vaja pesemist?

Kuigi lõhe nahka ei ole tingimata vaja eemaldada, ei hõlbusta kala pesemine selle eemaldamist. Seetõttu soovitab Farzad valmistada lõhet nahaga allapoole kuumal pannil, mille tõttu nahk eraldub liha küpsetamise ajal. USA põllumajandusministeerium soovitab seda kala valmistada temperatuuril 62 kraadi Celsiuse järgi.

Ekspert kokkuvõttes ütles, et niipea kui kala on jahtunud, saate nahka eemaldada ilma suuremate pingutusteta. Naha eemaldamiseks enne kala valmistamist soovitab Farzad kasutada teravat nuga või panna kala külmkappi, et see muutuks kõvemaks.

Üldised soovitused kala käsitlemiseks

Toore kala, nagu ka liha, ei ole piisava kuumtöötluse korral vaja pesta. Kuid molluskite pesemist soovitatakse, kuna nendesse satub sageli liiva ja koorikilde. Kõiki baktereid punaselt lihalt maha pesta ei ole võimalik – mõned neist asuvad sügaval lihasekiududes.

Kõige usaldusväärsem viis kõigi bakterite hävitamiseks lihas on piisav kuumtöötlus. See tähendab, et lihast valmistatud roogasid tuleb valmistada hoolikalt nii, et temperatuur toote sees oleks vähemalt 85 kraadi. Valamu tuleb enne köögiviljade ja roheliste pesemist pesuvahendiga puhastada, kui seal on varem pestud toorest liha või kala.

Vaata lisaks
Kolm lihtsat salatit ahjulõhe kõrvale: täiuslik maitsete kooslus

Samuti leiame meie juhendist, kuidas keeta maitsvat kalapuljongi. Seda saab kasutada paljude roogade alusena. Valmistamine on lihtne ja tulemus on uskumatult maitsev.

Back to top button