Roheline Vahemere dieet on tervislik toitumiskava, mis põhineb Vahemere piirkonna traditsioonilisel dieedil, kuid rõhutab veelgi rohkem taimsete toitude tarbimist. See dieet on saanud tunnustust oma positiivsete mõjude tõttu tervisele, sealhulgas südame-veresoonkonna haiguste riski vähendamisele ja kaalulangusele.
Mis on rohelise Vahemere dieedi eelised?
Roheline Vahemere dieet pakub mitmeid tervisele kasulikke eeliseid:
- Kaalulangus: See dieet soodustab kaalulangust, kuna see keskendub madala kalorsusega, toitaineterikastele toitudele nagu köögiviljad, puuviljad ja täisteratooted.
- Südame tervis: Dieet sisaldab südamele kasulikke toite, nagu oomega-3 rasvhapete rikkad kalad ja oliiviõli, mis aitavad vähendada südamehaiguste riski.
- Üldine tervis: Roheline Vahemere dieet aitab parandada üldist tervist, kuna see sisaldab palju antioksüdante ja kiudaineid, mis aitavad võidelda põletiku vastu ja toetavad seedimist.
Milliseid toite kasutatakse rohelises Vahemere dieedis?
Rohelise Vahemere dieedi lubatud toidud hõlmavad järgmist:
- köögiviljad (brokoli, spinat, tomatid, kurgid jne);
- puuviljad (õunad, banaanid, apelsinid, marjad jne);
- täisteratooted (täisteraleib, täisterapasta jne);
- kaunviljad (oad, läätsed, herned jne);
- tervislikud rasvad (oliiviõli, avokaadod);
- pähklid ja seemned;
- kala ja mereannid;
- munad;
- piimatooted;
- kodulinnud (mõõdukalt);
- punane vein (mõõdukalt).
Dieedis ei soovitata tarbida järgmisi toite:
- punane liha (veiseliha, lambaliha jne);
- suhkur ja maiustused (kommid, tordid, limonaadid jne);
- rafineeritud tooted;
- kiirtoit (burgerid, kebabid, frikad jne).
Rohelise Vahemere dieedi parimad toidud
Rohelise Vahemere dieedi näiteroad võivad olla järgmised:
- avokaadoga röstsaia
- seene- ja spinatiga munapuder
- caesar salat
- tuunikala ja ubade salat
- krevettide ja avokaado salat
- kreeka pasta- ja kurgisalat
- balsamiäädikaga kana
- küpsetatud kala sidruniga
Rohelise Vahemere dieedi näidismenüü nädalaks
Esmaspäev
Hommikusöök: Täisteraleib, 2 spl maapähklivõid, viilutatud õun või virsik
Lõunasöök: Keshu-salat tuunikala ja kurkidega
Õhtusöök: Küpsetatud lõhe ja rukola, maitsestatud õliga
Vahepala: Pistaatsiapähklid ja apelsin
Teisipäev
Hommikusöök: 3/4 tassi keedetud kinoa, bruschetta, pehme keedetud muna või pošeeritud muna
Lõunasöök: 2 tassi hakitud salatit, 1/2 tassi hakitud tomateid, 1/2 tassi hakitud kurke, 2 spl fetajuustu, 2 spl balsamiäädikat
Õhtusöök: Pasta tomatite, pesto kastme ja parmesaniga
Vahepala: 1/2 tassi tomateid ja oliive
Kolmapäev
Hommikusöök: Tass kaerahelbeid, 1/2 tassi kirsse, 1 spl hakitud pähkleid
Lõunasöök: Baklažaan bulguri või kinoa lisandiga
Õhtusöök: küpsetatud kanatükkid ja lillkapsas
Vahepala: Keedetud muna ja õun
Neljapäev
Hommikusöök: Tass rasvast kreeka jogurtit, 1 spl mett, 1/2 tassi külmutatud marju
Lõunasöök: Salat krevettide ja avokaadoga
Õhtusöök: Grillitud või küpsetatud köögiviljad ja grillitud lõhe
Vahepala: Kreeka jogurt
Reede
Hommikusöök: Muna, 2 spl pehmet juustu, pool tortillat või lavašit
Lõunasöök: Kana balsamiäädikaga
Õhtusöök: Küpsetatud kala sidruniga
Vahepala: 1/2 tassi pähkleid ja apelsin
Laupäev
Hommikusöök: 2 viilu leiba, 1/4 avokaado, 1 punane paprika
Lõunasöök: Salat tuunikala ja ubadega
Õhtusöök: Krevetid tšillipipraga ja ubadega
Vahepala: Keedetud muna ja õun
Pühapäev
Hommikusöök: Tass kaerahelbeid, 1/2 tassi kirsse, 1 spl hakitud pähkleid
Lõunasöök: Kana balsamiäädikaga
Õhtusöök: Küpsetatud kala ja rukola, maitsestatud õliga
Vahepala: Pistaatsiapähklid ja apelsin
Palun pidage meeles, et see on näidismenüü ja päevade järjekorda võib vastavalt vajadusele muuta. Samuti on oluline meeles pidada, et iga inimese toitumisvajadused on erinevad, seega on oluline konsulteerida tervishoiutöötajaga enne uue dieedi alustamist.