Tervis ja Sport

Kõrgvererõhuga võitlemise 7 toiduainet: kuidas toitumine aitab vererõhku alandada

Kõrge vererõhk on üks kaasaja inimkonna kõige levinumaid tervisprobleeme. Tavaliselt viib selleni vale eluviis ja pidevad stressid. Samas aitab vererõhku alandada õige toitumine, mistõttu hüpertoonia all kannatajad peaksid kindlasti lisama oma menüüsse järgmised toiduained.

Toiduained, mis aitavad vererõhku kontrollida

Vererõhu kontrollimiseks on oluline keskenduda toitaineterikastele süsivesikutele, nagu puuviljad, köögiviljad ja täisteratooted. Need aitavad mitte ainult alandada vererõhku, vaid toetavad ka südame tervist. Järgnevalt toon välja seitse toiduainet, mis on eriti kasulikud vererõhu normaliseerimiseks.

Banaanid – kaaliumirikkad südamesõbrad

Ameerika kardioloogide ühingu soovituste kohaselt peaksid täiskasvanud, kelle vererõhk ületab 120/80, suurendama kaaliumi tarbimist. Banaanid on ühed rikkamad kaaliumiallikad, mistõttu nende lisamine toidulauale on mõistlik valik. Kaalium aitab tasakaalustada organismi naatriumitaset ning toetab normaalset vererõhku.

Oad – valgu ja kiudainete allikas

Oad sisaldavad looduslikke süsivesikuid koos taimse valguga ning arvukalt vitamiine ja mineraalaineid. Eriti oluline on neis sisalduv magneesium, mis aitab vererõhku kontrollida. Lisaks aitavad lahustuv ja lahustumatu kiudaine, sealhulgas resistentne tärklis, hoida vererõhku kontrolli all.

Vaata lisaks
Südamele kasulikud toidud: kuidas neid oma dieeti lisada?

Jogurt – probiootiline tervisehoidja

Uuringud on näidanud, et inimestel, kes tarbivad regulaarselt jogurtit, võib see aidata vererõhu näitajaid alandada. Jogurt sisaldab kolme kasulikku mineraalaine: kaltsiumi, magneesiumi ja kaaliumi. Peale selle võivad probiotikud mängida olulist rolli vererõhu alandamisel.

Arbuus – looduslik vererõhualandaja

Metaanalüüsi kohaselt vähendab arbuusi tarbimine märkimisväärselt süstoolset vererõhku. Arbuus sisaldab kasulikke nitraate, mis aitavad veresooni laiendada. See omakorda aitab vererõhku alandada ja südant kaitsta.

Kaer – täisteravilja jõud

Täisteraviljad sisaldavad rohkem mitmekesiseid toitaineid võrreldes nende töödeldud analoogidega. Andmed näitavad seost suurema täisteraviljatarbimise ja väiksema kõrge vererõhu riski vahel. Kaer sisaldab beeta-glükaane nimelist kiudainet, mis on seotud nii süstoolse kui ka diastoolse vererõhu alanemisega.

Mustikad – antioksüdantide võimsus

Üks uuring näitas, et mustikate tarbimine parandas veresoontes olevate ühendite taset. Varasem uuring näitas, et igapäevane mustikate söömine võib aidata süstoolset vererõhku alandada. Mustikad sisaldavad kiudaineid, vitamiine ja mineraalaineid, mis aitavad toetada südame-veresoonkonna tervist.

Vaata lisaks
Kaaliumi puudus ja parimad toidud selle ennetamiseks

Apelsinimahl – tsitruseliste jõud

Tsitrusviljade, nagu apelsinide, koostises on antioksüdant hesperidiin, mis võib mängida rolli südame tervise säilitamisel. Ühes randomiseeritud kontrollitud uuringus alandasid 1. astme hüpertensiooni või eelhüpertensiooni all kannatavad inimesed, kes jõid 12 nädala jooksul igapäevaselt 500 milliliitrit apelsinimahla, märkimisväärselt süstoolset vererõhku. Hesperidiini sisaldus apelsinimahlas mängib võtmerolli veresoonkonna funktsiooni normaliseerimisel.

Varem rääkisime sellest, mida teha madala vererõhu korral. Hüpotensioon ei ole vähem tõsine probleem kui hüpertensioon. Kui olete sellega kokku puutunud, võivad meie nõuanded aidata probleemiga toime tulla.

Back to top button