Mai ja juuni on võililleõite kõrgaeg meie looduses. Me näeme neid kauneid kollaseid õisi igal pool ja naudime nende erksaid värve rohelisel murul. Tegelikult saab võililli edukalt kasutada ka koduköögis ning üks lihtsaimaid ja maitsvamaid viise on valmistada neist magusat võilillemett.
Võilillemee valmistamine
Võilillemesi on äärmiselt kasulik ja maitsev maiustus, mida saab nautida nii tee kui kohvi kõrvale. Seda hõrgutist tasub kindlasti valmistada just nüüd, kui võililleõite hooaeg on täies hoos. Retsept on lihtne ning nõuab vaid mõningaid koostisosi, mida leiab igast köögist.
Koostisosad
- 50 võililleõit
- 350 grammi suhkrut
- 150 ml vett
- 1-2 näputäit sidrunhapet
Valmistamise juhend
- Korjake võililleõied hommikul kuni lõunani, kui nad on täielikult avanenud.
- Eemaldage korjatud õitelt varred ja peske õied puhtas vees hoolikalt läbi.
- Kääridega lõigake õitelt ainult kollased kroonlehed, vältides õie rohelist osa, mis võib muuta mee mõrkjaks.
- Asetage ettevalmistatud õielehed kastrulisse või pannile.
- Valage peale vesi ja lisage sidrunhape.
- Lisage suhkur ja keetke segu vahtu võttes.
- Jahutage valmis võilillemesi ja valage purkidesse.
Korjamise nõuanded
Võililleõisi tuleks korjata hommikul kuni lõunani, sest just sel ajal on nad täielikult avanenud. 350-400 ml võilillemee valmistamiseks on vaja vähemalt 50 õit, et saavutada piisav maitse ja konsistents. Korjamisel jälgige, et õied oleksid värsked ja puhtad, vältides teeäärseid ja saastatud piirkondi.
Sidrunhappe tähtsus
Sidrunhappe lisamine on äärmiselt oluline, kuna see aitab säilitada mee värvi, annab sellele meeldiva sidrunise maitse ja takistab suhkrul uuesti karamellistumast. See väike lisand tagab võilillemee kvaliteedi ja säilitab selle maitsvaad omadused.
Mee säilitamine
Valmis võilillemett võib säilitada klaaspurkides jahedas kohas mitme kuu jooksul. See on suurepärane looduslik magustaja, mida saab kasutada nii jookide magustamiseks kui ka pannkookide või saiakeste peal. Võilillemesi on suurepärane alternatiiv tavalisele meele, eriti allergikutele.
Varem oleme kirjutanud, kuidas valmistada kodust letšot, mis sobib suurepäraselt erinevate hoidiste valmistamise hooajaks. Võib tunduda, et selleni on veel aega, kuid tegelikult on just praegu õige hetk mõelda tulevastele maitseelamustele. Võilillemee valmistamine on esimene samm looduslike hoidiste maailma avastamisel.