Retseptid

Värske ja lihtne: kerged salatid fetajuustuga, mis teevad tuju heaks

Fetajuust on imeline koostisosa, mis annab igale salatile erilise kreemja tekstuuri ja soolaka maitse. See Kreeka päritolu juust sobib suurepäraselt erinevatesse dieetsalatitesse, kuna on rikas valkude poolest, kuid samas madala rasva- ja kalorsusega. Fetajuustu täiuslik kreemjas hapukus tasakaalustab ideaalselt värske köögivilja mahedust, luues tervisliku ja maitsva eine, mis sobib nii lõunasöögiks kui ka kergemaks õhtusöögiks.

Millisesse salatitesse fetajuustu lisada?

Fetajuustu kasutatakse paljudes maailma köökides, eriti Vahemere-äärse piirkonna roogades nagu Kreeka, Türgi ja Lähis-Ida köök. Kõige kuulsam fetajuustuga salat on kahtlemata traditsiooniline Kreeka salat, kus fetajuust kohtub värskete tomatite, kurgi, paprika, punase sibula ja oliividega, seejärel niisutatakse oliiviõli ja sidrunimahlaga. Põhja-Aafrika köögis kasutatakse fetajuustu koos granaatõunaseemnetega, mis lisavad salatile magusa maitse ja huvitava tekstuuri.

Kuigi Kreeka salat on üldtuntud, soovitan proovida fetajuustu ka teistes värsketes kombinatsioonides, mis annavad teie toidulauale vaheldust ja uusi maitseelamusi. Fetajuust sobib suurepäraselt mitmesuguste roheliste lehtedega, pähklitega, puuviljadega (eriti virsikute ja marjadega) ning mitmesuguste teraviljadega nagu kinoa või bulgur. Järgnevalt tutvustan teile kahte suurepärast fetajuustuga salatit, mis on lihtsad valmistada ning toovad teie toidulauale värskust ja maitserikkust.

Salat tomatite, kurgi, roheliste herneste ja fetajuustuga

See salat on kerge, maitsev ja täis vitamiine, sobides ideaalselt igaks eineks, isegi hiliseks õhtusöögiks. Tomatite magusus, kurgi krõbedus, herneste mahedus ja fetajuustu kreemjas hapukus loovad täiusliku maitsete koosluse. Selle valmistamine ei võta palju aega ning tulemus on värske ja kergesti seeditav.

Vajalikud koostisosad 4 portsjoni jaoks:

  • Tomatid – 150 g
  • Fetajuust – 100 g
  • Roheline hernes – 100 g (võib kasutada värsket, külmutatud või konserveeritud)
  • Kurgid – 80 g
  • Punane sibul – 60 g
  • Salatilehed – 35 g
  • Taimeõli (oliiviõli) – 35 ml
  • Sool – 1/3 tl või maitse järgi
  • Must pipar – noaotsa jagu

Valmistamine:

  1. Valmista kõik koostisosad ette. Kui kasutad külmutatud herneid, keeda neid 1-2 minutit ja jahuta külmas vees. Pese köögiviljad ja salatilehed ning kuivata need.
  2. Puhasta roheline hernes kaunast.
  3. Lõika kurk õhukesteks viiludeks ja tomatid väikesteks tükkideks. Kui kasutad kirsstomateid, võid need poolitada või neljaks lõigata.
  4. Rebi salatilehed käsitsi ja pane need sügavasse kaussi.
  5. Lisa salati lehtedele kurkide, tomatite ja roheliste herneste segu.
  6. Lõika fetajuust väikesteks kuubikuteks või murenda käsitsi. Lõika punane sibul õhukesteks poolrõngasteks. Kui sibul on liiga terav, vala sellele korraks kuuma vett peale ja lase jahtuda.
  7. Lisa kaussi kõikide koostisosadega punane sibul, sool, must pipar ja oliiviõli. Sega salat korralikult läbi.
  8. Tõsta salat serveerimisalusele või taldrikule.
  9. Aseta fetajuustutükid salati peale ja serveeri kohe.

See salat sobib hästi nii liha, kala, teravilja kui ka kartuliga. Salat on mahlane, värske, maitsev ja värviline, mis teeb selle tõeliselt kutsuvaks.

Vaata lisaks
Kuidas teha imemaitsvat Caesari salatit?

Hiina kapsa salat, maisi, kurgi ja fetajuustuga

See lihtne köögiviljade salat on populaarne kombinatsioon, mida leiab tihti paljude köökide menüüdes. Hiina kapsa, kurgi ja maisi trio on täiendatud fetajuustu kuubikute ja linaseemnetega, pakkudes maitsvat ja tervislikku alternatiivi igapäevastele salatitele. Salatit niisutab taimeõli, mis muudab selle eriti kasulikuks tervisliku toitumise austajatele.

Vajalikud koostisosad 2 portsjoni jaoks:

  • Hiina kapsas – 250 g
  • Konservmais – 150 g
  • Kurgid – 150 g
  • Fetajuust – 100 g
  • Taimeõli – 15 ml
  • Linaseemned – 10 g
  • Must pipar – maitse järgi
  • Sool – maitse järgi

Valmistamine:

  1. Valmista vajalikud koostisosad ette. Kastmeks sobib suurepäraselt oliiviõli (võid kasutada ka lõhnata päevalilleõli). Linaseemned võib asendada seesamiseemnetega, fetajuustu asemel võib kasutada brynza juustu.
  2. Kurna konservmaisist kogu vedelik ära.
  3. Pese kapsas, eralda lehed ja kuivata paberrätikuga.
  4. Lõika kapsas ribadeks. Võid kasutada ainult pehmeid rohelisi osi (nagu selles retseptis) või lõigata koos valge tugevama osaga.
  5. Pane kapsas salatikaussi.
  6. Kui kurgi koor on kõva, koori see ära. Lõika otsad mõlemalt poolt ära.
  7. Lõika kurk väikesteks tükkideks ja lisa kapsale.
  8. Lisa maisiterad kapsale ja kurgile.
  9. Lisa taimeõli ja sega salat läbi.
  10. Aseta salatisegu suurele lamedale taldrikule.
  11. Lõika fetajuust väikesteks kuubikuteks ja laota juhuslikult salatile.
  12. Puista salatile soola, pipart ja linaseemneid.

Salat Hiina kapsa, maisi, kurgi ja fetajuustuga on valmis. Serveeri seda kohe pärast valmistamist.

Vaata lisaks
Avokaado munasalat: kiire, lihtne ja tervislik

Millistes salatites saab veel fetajuustu kasutada?

Fetajuustu võib tegelikult lisada peaaegu igale köögivilja- või lehtsalatile, tulemus on alati maitsev ja täidlane. Tema erilised omadused täiendavad eriti hästi rohelist salatit, avokaadot, spinatit ja erinevaid pähkleid nagu kreeka või piinia pähklid. Fetajuust sobib suurepäraselt ka soojadesse salatitesse, näiteks röstitud köögiviljade või röstitud peedi salatisse, kus kreemjas juust sulab osaliselt ja loob imelise tekstuurikontrasti.

Kiire ja lihtsa eine valmistamiseks soovitan külastada Rimi või Maxima, kust leiate valmis salatisegusid, millele saate lisada fetajuustu tükke. Näiteks Itaalia salatisegu, rukola või baby-spinati segu muutub kohe täisväärtuslikumaks eineks, kui lisate sellele fetajuustu, natuke oliiviõli ja veidi sidrunimahla või balsamicot. Samuti võite proovida lisada fetajuustu pastaroogadele, quinoa salatitele või isegi veidi röstitud saia peale, täiendades maitsestatud oliiviõli ja värskete ürtidega.

Vaata lisaks
Peedi-küüslaugusalat: maitsev ja tervislik roog

Fetajuust on mitmekülgne koostisosa, mis tõstab iga salati uuele tasemele, lisades sellele rikkaliku maitse ja kreemja tekstuuri. Olgu see siis klassikaline kombinatsioon koos tomatite ja kurgiga, uuenduslik pekingkapsa ja maisiga või lihtsalt valmis salatisegule lisatuna – fetajuust muudab iga roa täiuslikumaks. Järgige neid lihtsaid retsepte või katsetage oma kombinatsioonidega, et luua tervislik, maitsev ja visuaalselt kaunis eine, mis on täis vitamiine, valke ja häid rasvu.

Back to top button