Suvikõrvits on populaarne köögivili, mis sobib suurepäraselt täitmiseks erinevate koostisosadega. Seda on lihtne valmistada, ning tulemuseks on maitsev ja tervislik eine, mis meeldib nii perele kui külalistele. Alljärgnevalt tutvustame kolme lihtsat retsepti, kuidas suvikõrvitsat kodus täita ja valmistada.
Kui palju aega läheb täidetud suvikõrvitsate valmistamiseks?
Täidetud suvikõrvitsate valmistamiseks tuleb kulutada aega. Roa valmistamine võib võtta pool tundi kuni tund aega, sõltuvalt retsepti keerukusest ja sinu oskustest. Tulemus ületab aga tavaliselt ootusi.
Täidetud suvikõrvits lihaga
Koostisosad (6 portsjonit)
- 500 g suvikõrvitsat
- 500 g hakkliha
- 2-3 väikest sibulat
- 2 väikest porgandit
- 100-150 g majoneesi
- 100 g riivjuustu
- 2-3 spl taimeõli
- 1 tl soola
- 1-2 näputäit jahvatatud musta pipart
Valmistamisjuhend
- Koori üks sibul ja riivi see, seejärel sega riivitud sibul hakklihaga. Lisa sool ja pipar, sega.
- Lõika suvikõrvitsad 3-4 cm paksusteks viiludeks ja eemalda südamikud.
- Kuumuta vesi keemiseni ja aseta suvikõrvitsaviilud vette kolmeks minutiks. Seejärel jahuta külmas vees.
- Kuumuta pannil üks supilusikatäis õli ja prae ülejäänud peeneks hakitud sibul kuldpruuniks. Lisa riivitud porgand ja prae veel 8-10 minutit.
- Täida suvikõrvitsaviilud hakklihaseguga, aseta ahjuplaadile, kata porgandiga, määri majoneesiga ja puista üle juustuga.
- Küpseta 200 kraadi juures umbes 30 minutit. Serveeri soojalt.
Suvikõrvits lihaga tomatikastmes
Koostisosad (3 portsjonit)
- 300 g suvikõrvitsat
- 200 g seahakkliha
- 50 g sibulat
- 1 muna
- 20 g rohelist sibulat
- 15 g tomatipastat
- 135 ml vett
- 5 g jahu
- 0,5 tl kuivatatud küüslauku
- Sool ja pipar maitse järgi
- 30 ml päevalilleõli
Valmistamisjuhend
- Lõika suvikõrvits umbes 1 cm paksusteks viiludeks ja soola kergelt. Lase 10 minutit seista ja kuivata majapidamispaberiga.
- Haki sibulad, sega hakklihaga ning lisa muna, küüslauk ja maitseained.
- Prae suvikõrvitsaviilud mõlemalt poolt kuldpruuniks, lisa igale viilule hakkliha ning kata pann kaanega. Hauta 5-7 minutit.
- Sega tomatipasta veega ja jahu, lisa segu pannile suvikõrvitsate juurde. Hauta kaane all 15-20 minutit.
- Serveeri soojalt ja puista peale rohelist sibulat.
Täidetud suvikõrvits riisi ja hakklihaga
Koostisosad
- 1 kg suvikõrvitsat (2 tk)
- 500-600 g seahakkliha
- 60 g riisi
- 170 g sibulat
- 250 g porgandit
- 100 g hapukoort
- 50 g tomatipastat
- 1 tl kuivatatud küüslauku
- 1 tl paprikapulbrit
- 1 tl Provence’i ürte
- 30 ml taimeõli
- 1 tl soola
- 1/8 tl musta pipart
Valmistamisjuhend
- Keeda riis poolpehmeks ja loputa külma veega.
- Haki sibul ja riivi porgand. Prae köögiviljad õlis 5-7 minutit, maitsesta soola ja pipraga.
- Sega hakkliha koos riisi ja kolmandiku köögiviljaseguga. Täida suvikõrvitsad hakklihaga.
- Tõsta täidetud suvikõrvitsad paksupõhjalisse kastrulisse. Vaheldumisi laota peale ülejäänud köögiviljasegu.
- Sega tomatipasta ja hapukoor, lisa vett, maitsesta ja vala segu suvikõrvitsatele.
- Hauta madalal kuumusel kaane all 30 minutit. Serveeri kuumalt.
Suvikõrvitsa täitmine on suurepärane viis köögiviljade ja liha kombineerimiseks, pakkudes toiteväärtuslikku ja maitsvat einevõimalust. Nende kolme retseptiga saab iga kodukokk valmistada lihtsa, kuid väga maitsva roa, mida saab serveerida perele või külalistele.