Retseptid

Šampinjonide marineerimine: kaks lihtsat ja kiiret retsepti

Marineeritud šampinjonid on suurepärane lisand igale toidulauale ning nende valmistamine on üllatavalt lihtne ja kiire. Erinevalt tavalistest marineerimisprotsessidest saab maitsvad marineeritud seened valmis vaid mõne minutiga. Kas pole põnev teada, et võid juba täna nautida isetehtud marineeritud šampinjone?

Miks marineerida šampinjone?

Šampinjonide marineerimine on suurepärane viis säilitada seente värskust ja pikendada nende säilivusaega. Marineeritud šampinjonid sobivad ideaalselt eelroaks, salatilisandiks või suupisteteks, pakkudes meeldivalt hapukat ja vürtsikat maitset. Lisaks säilivad marineeritud seened külmkapis mitu nädalat, mis teeb neist suurepärase varuvilja.

Marinaad annab šampinjonidele rikkaliku maitse ja meeldiva tekstuuri, muutes need palju maitsvamaks kui lihtsalt praetud või keedetud seened. Need on eriti populaarsed pidulikus toidulauas ning sobivad suurepäraselt ka igapäevaste roogade kõrvale.

Kuidas valida šampinjone marineerimiseks?

Marineerimiseks sobivad kõige paremini värsked, valged ja keskmise suurusega šampinjonid. Ideaalsed on noored, kinniste kübaratega seened, mille läbimõõt on 3-5 sentimeetrit. Need peaksid olema kindla tekstuuriga, ilma pruunide plekkide või kahjustusteta.

Vaata lisaks
Kuidas šampinjone õigesti puhastada ja säilitada?

Šampinjonide ettevalmistamine marineerimiseks

Enne marineerimist tuleb šampinjonid hoolikalt puhastada ja ette valmistada. Puhastage seened õrnalt niiske paberkäterätikuga või harjaga, eemaldades kogu nähtava mullase. Ärge kunagi leotage šampinjone vees, kuna need imavad endasse liiga palju niiskust.

Väga suured šampinjonid võib lõigata kaheks või neljaks, kuid väiksemad seened võib jätta terveks. Eemaldage seente jalgadelt kuivanud või määrdunud otsad, kuid ärge lõigake jalgu täielikult ära, kuna need annavad samuti head maitset.

Kiire marinaadi retsept

See retsept on ideaalne neile, kes soovivad nautida marineeritud šampinjone juba samal päeval. Marineerimisprotsess võtab aega vaid 7 minutit ja seened on söömiskõlblikud juba mõne tunni pärast.

Vajaminevad koostisained:

  • 1 kg šampinjone
  • 2 spl suhkrut
  • 1 spl soola
  • 4 spl äädikat
  • 4 spl taimset õli
  • 10-12 tk vürtsteratomarjas
  • 2-3 loorberilehte
  • 2-3 nelki

Valmistamine:

  1. Pange potis keema sool, suhkur, äädikas ja taimne õli
  2. Lisage keevale marinaadile loorberilehed, vürtsteratomarjad ja nelgid
  3. Lisage šampinjonid ja keetke neid marinaadis 7 minutit
  4. Tõstke marineeritud seened purki (1 kg värskeid seeni mahub ühte liitrisesse või kahte pooleliitrisesse purki)

Marineeritud šampinjone võib süüa juba viie tunni pärast, kuid veel parem maitse tekib järgmiseks päevaks.

Šampinjonid sojakastmes tilli ja küüslauguga

See retsept pakub tavapärasest erinevat ja rikkalikumat maitset. Valmistusaeg on pikem, umbes tund aega, kuid tulemus on seda väärt.

Koostisosad:

  • 400 g šampinjone
  • ½ kimpu tilli
  • 2 küüslauguküünt
  • 50 ml päevalilleõli
  • 2 spl sojakastet
  • 1 spl õunaäädikat
  • 1 tl suhkrut
  • ½ tl jahvatatud koriandrit
  • 1 loorberileht
  • Soola ja musta pipart maitse järgi

Valmistamine:

  1. Peske šampinjonid külmas vees ja vajadusel värskendage jala lõikepinda
  2. Keetke seeni 4-5 minutit soolases vees
  3. Nõrutage ja jahutage seened
  4. Hakige till ja küüslauk peeneks
  5. Segage marinaadi jaoks kokku õli, sojakaste, äädikas, maitseained ja ürdid
  6. Segage jahutatud seened marinaadiga
  7. Laske külmkapis maitsestuda 30 minutit kuni 10 tundi
Vaata lisaks
Täidetud šampinjonid ahjus – kolm lihtsat retsepti

Sojakastmes marineeritud šampinjonid on eriliselt maitsvad ja sobivad suurepäraselt nii eelroaks kui ka pearoa kõrvale. Nende pikantne maitse ja meeldiv tekstuur teevad neist täiusliku valiku pidulikule toidulauale.

Back to top button