Retseptid

Saksa veiselihahautis: toit, mis soojendab südant ja hinge

Saksa veiselihahautis on rikkalik ja maitserohke roog, mis sobib suurepäraselt jahedamatesse päevadesse. Punase veini, paprika ja tomatipasta kombinatsioon loob sügava ja aromaatse kastme, mis täiendab pehmeks hautatud liha. See toit nõuab küll aega, kuid lõpptulemus tasub iga hetke ära.

Kuidas valmistada Saksa veiselihahautist?

Selle rooga saladus peitub aeglases ja hoolikas valmistamises. Mida kauem veiseliha haudub, seda õrnemaks ja maitsvamaks see muutub. Maitseainete ja koostisosade tasakaal loob tõeliselt erilise maitseelamuse.

Majoraani saab asendada mitme sarnase maitsega ürdiga, mis pakuvad roogadele pehmet ja aromaatset nooti. Sobivad alternatiivid on tüümian, mille aroom on veidi tugevam, pune, mis on intensiivsema ja mõrkjamaitseline, basiilik, mis lisab mahedust, ning estragon, millel on magus ja aniisilaadne noot. Kõiki asendusi tuleks lisada väikestes kogustes ning maitse tasakaalu leidmiseks rooga valmistamise ajal proovida.

Retsept

Koostisosad:

  • Veiseliha: 700–750 g
  • Sibul: 400–450 g
  • Küüslauk: 2 küünt
  • Taimeõli: 1–2 spl
  • Punane vein (kuiv): 250 ml
  • Tomatipasta: 3 spl
  • Magus paprika: 3 spl
  • Jahvatatud majoraan: ½ tl
  • Sool: 1 tl
  • Must pipar (jahvatatud): ½ tl
  • Veisepuljong või vesi: 500 ml
  • Maisitärklis: 2 tl
  • Vesi: 2 spl

Valmistamisjuhend

  1. Lõika veiseliha keskmise suurusega tükkideks ja sibul väiksemateks kuubikuteks. Pressi küüslauk läbi küüslaugupressi.
  2. Kuumuta pannil õli keskmisest kõrgema kuumuse juures. Pruunista liha kõikidest külgedest kergelt ja tõsta taldrikule.
  3. Alanda kuumust ja prae samal pannil sibul, kuni see muutub pehmeks ja kergelt kuldseks. Lisa küüslauk ja sega veel 30 sekundit kuni minut.
  4. Vala pannile vein, lase sellel keema tõusta ja hauta 3–4 minutit, kuni alkohol aurustub.
  5. Lisa tomatipasta, paprika, majoraan, sool ja pipar. Sega kõik ühtlaseks massiks.
  6. Tõsta liha tagasi pannile ja vala peale kuum puljong. Lase segul keskmisel kuumusel keema tõusta.
  7. Alanda kuumus madalaks, kata pann kaanega ja hauta liha umbes tund või kuni see on pehme ja mahlane.
  8. Sega maisitärklis vähese veega ning lisa see kastmele pidevalt segades. Hauta veel 1–2 minutit, kuni kaste pakseneb.

Kuidas serveerida?

Serveeri hautis sügavas taldrikus, mille põhja on asetatud kartulipüree või keedetud riis. Kaunistuseks lisa värsket peterselli ja kõrvale paku koorikleiba. Esteetiliselt serveeritud roog rõõmustab nii silma kui ka maitsemeeli.

Vaata lisaks
Koorene kartulivorm hakklihaga: lihtne retsept igaühele

Saksa veiselihahautis on ideaalne roog neile, kes hindavad sügavaid ja rikkalikke maitseid. Selle valmistamine võib olla aeganõudev, kuid lõpptulemus on pingutust väärt. Järgi juhiseid, lisa armastust ja serveeri perele või sõpradele – tulemus saab alati kiidusõnu!

Back to top button