Retseptid

Puravikud omas mahlas – kuidas valmistada seened talveks?

Minu peres ei armasta kõik marineeritud seeni, mistõttu otsin pidevalt alternatiivseid viise seente säilitamiseks. Ükskord komistasin vene foorumis põneva retsepti peale – puravikud omas mahlas. Vene koduperenaised on tuntud oma oskuste poolest, kui jutt käib metsaannete hoidistamisest, nii et otsustasin retsepti proovida. Tulemus oli suurepärane ja nüüd jagan seda retsepti teiega.

Millised seened sobivad omas mahlas valmistamiseks?

Tegelikult võib omas mahlas valmistada praktiliselt kõiki seeni. Oluline on lihtsalt jälgida, et seened oleksid värsked ja puhtad. Minu kogemuse põhjal on parimad seened selleks otstarbeks puravikud ja kitsemamplid. Need seened säilitavad oma tekstuuri ning maitsevad suurepäraselt ka pärast kuumtöötlemist.

Puravikud on eriti hinnatud oma tiheda ja lihaka konsistentsi poolest. Kitsemamplid seevastu on veidi õrnemad, kuid annavad hoidisele kerge pähklise maitse. Loomulikult võib kasutada ka teisi seeni, kuid puravikud ja kitsemamplid on minu lemmikud.

Koostisosad

  • Puravikud või kitsemamplid (umbes 1 kg)
  • 0,5 klaasi vett
  • Sool (maitse järgi, kuid rohkem kui tavalisele supile)
  • Must pipar (terad)
  • Lõhnav pipar (terad)
  • Nelk (paar tükki)
  • Loorberileht
  • Till (võimalusel tilliõisikud)
  • Sõstralehed (valikuline)
  • 1 tl äädikaessentsi 1 liitri seenevedeliku kohta

Valmistamine

  1. Esmalt pese seened korralikult puhtaks ja lõika väiksemateks tükkideks. Mina eelistan selliseid tükke, mida saab kohe ühe suutäiega süüa – suured tükid mulle ei meeldi.
  2. Vala poti põhja umbes pool klaasi vett. See on piisav, et seened kuumutamisel põhja ei kõrbeks, kuid samas hakkavad nad kiiresti oma mahla eraldama.
  3. Lisa potti tükeldatud seened ja sega neid aeg-ajalt. Kuumuta keskmisel kuumusel, kuni seened hakkavad vedelikku eraldama. See mahl, mida seened annavad, ongi see, milles nad lõpuks küpsevad.
  4. Kui seened on vedelikku eraldanud, lase neil keeda umbes tund aega. Mõned inimesed eelistavad lühemat või pikemat keetmisaega, kuid mina jään tunni juurde. Vahepeal võid maitsestada soolaga – kujuta ette, et keedad suppi, kuid lisa soola kolm korda rohkem, kui sa supile lisaksid.
  5. Lisa maitseained – must pipar, lõhnav pipar, paar nelgitera, loorberileht ja till. Kui sul on käepärast tilliõisikud, kasuta neid, aga ka tavalised tillivarred sobivad hästi. Mina lisan mõnikord ka paar sõstralehte, see annab hoidisele omapärase meki.
  6. Äädikaessents lisa keetmise lõpus. Mõõda umbkaudu, kui palju vedelikku sul potti on kogunenud. 1 liitri vedeliku kohta lisa 1 tl äädikaessentsi. Ära muretse, see ei tee hoidist liiga happeliseks – mõni inimene lisab äädikat isegi otse taldrikule juurde.
  7. Kui seened on valmis, tõsta need koos vedelikuga steriliseeritud purkidesse. Vedelikku võib olla vähem, kuid see on normaalne, kuna seened imavad seda endasse. Peamine on, et kõik seened oleksid vedelikuga kaetud.
Pea meeles!
Steriliseeri purgid kindlasti! See on ainus hoidistamisviis, kus ma kunagi ei jäta steriliseerimist vahele, kuna just see tagab hoidise säilimise pikemaks ajaks.
Vaata lisaks
Männiriisikate soolamine – Kuidas valmistada maitsvaid soolaseid seeni?

Puravikud omas mahlas on tõeline talvevarude pärl. Nende valmistamine on lihtne ja tulemus on maitsekas. Kui sa ei ole suur marineeritud seente fänn või soovid vaheldust, siis soovitan kindlasti proovida seda meetodit. See retsept on minu köögis olnud juba aastaid ja alati on talveõhtutel mõnus purgike seeni lahti keerata.

Back to top button