Retseptid

Pikka elu soodustav supp: mida soovitatakse hommikusöögiks süüa

Kas soovite olla terve ja elada kaua ning õnnelikult? Väljaanne Eatingwell väidab, et seda on võimalik saavutada, kui teha oma toitumiskava põhitoiduks üks kindel supp. Portaal viitab Ameerika uurija ja National Geographicu teaduri Dan Büttnerile, kes on tuntud oma vastupidavuse rekordite poolest jalgrattaspordis.

Hommikusöök, mis aitab elada kauem

Dan Büttner usub, et pikaealisuse võti peitub kuuma minestrone supi regulaarses tarbimises hommikusöögiks. Oma artiklis jagab ta, et alustab oma päeva juba aastaid just selle toiduga. Sellist valikut inspireeris teda tegema Sardiinia pikim elav perekond, kelle igapäevane hommikusöök koosneb just minestroonist.

Büttner selgitab, et õige päeva alustamine on pikaealisuse jaoks ülioluline komponent. Tema soovitatud supi regulaarne tarbimine aitab kaasa tervise parandamisele ja eluea pikendamisele. Minestroonil on palju kasulikke omadusi, mis muudavad selle ideaalseks hommikusöögiks.

Sardiinia on tuntud kui üks maailma “sinistest tsoonidest”, kus elab erakordselt palju kõrge vanuseni jõudnud inimesi. Kohaliku elanikkonna toitumisharjumuste uurimine on andnud teadlastele väärtuslikku informatsiooni pikaealisuse saladuste kohta. Minestrone on üks neist toitudest, mis on selles piirkonnas väga populaarne.

Vaata lisaks
Šampinjoni-sellerisupp savipottides: lihtne ja tervislik retsept

Miks minestrone supp on kasulik?

Minestrone ei ole lihtsalt maitsev ja toitev roog, vaid tõeline kasulike ainete varamu. See sisaldab rohkelt taimset kiudainet tänu mitmekesistele köögiviljadele, mis supi koostisesse kuuluvad. Kiudainet regulaarselt tarbides paraneb seedetegevus ja väheneb risk haigestuda südame-veresoonkonna haigustesse.

Lisaks on minestrone majanduslikult kasulik, kuna selle koostisosad on soodsad ja kasutada saab ka neid köögiviljaosi, mis tavaliselt toiduks ei kõlba. See teeb supist ideaalse valiku igapäevaseks tarbimiseks, kuna see on nii taskukohane kui ka tervislik. Minestroonist saab kehale vajalikud toitained, vitamiinid ja mineraalained.

Kvaliteetne supp sisaldab ohtralt antioksüdante, mis aitavad võidelda vabade radikaalidega ja vähendavad põletikke kehas. Need omadused on olulised vananemisprotsessi aeglustamiseks ja mitmete haiguste ennetamiseks. Minestrone mitmekesine koostis tagab laia spektri toitaineid ühes toidukorras.

Minestrone supi valmistamine: Dan Büttneri soovitused

Koostisosad:

  • 1 suur sibul (hakitud)
  • 2 porgandit (viilutatud)
  • 2 sellerivart (viilutatud)
  • 3 küüslauguküünt (hakitud)
  • 1 suur kartul või bataat (kuubikuteks lõigatud)
  • 1 purk tomatit (400g)
  • 1 purk kikerherned või oad (400g, loputatud ja nõrutatud)
  • 100g rohelisi ube (pooleks lõigatud)
  • 1 suvikõrvits (kuubikuteks lõigatud)
  • 1,5 liitrit köögiviljaputljong
  • 2 spl oliiviõli
  • Meresoola ja musta pipart maitse järgi
  • Värskeid ürdid: basiilik, petersell, tüümian
  • 50g parmesani (serveerimiseks)

Valmistamine:

  1. Kuumutage suures potis oliiviõli keskmise kuumuse juures.
  2. Lisage hakitud sibul, porgand ja seller ning praadige 5 minutit, kuni köögiviljad pehmenevad.
  3. Lisage hakitud küüslauk ja kuumutage veel minuti jooksul, kuni levib meeldiv aroom.
  4. Lisage tükeldatud kartul või bataat ja praadige 2 minutit.
  5. Lisage purustatud tomatid ja köögiviljabuljong, laske keema tõusta.
  6. Vähendage kuumust, katke kaanega ja keetke 15 minutit.
  7. Lisage kikerherned või oad, rohelised oad ja suvikõrvits.
  8. Keetke veel 10 minutit või kuni kõik köögiviljad on pehmed.
  9. Maitsestage soola ja pipraga ning lisage värskelt hakitud ürdid.
  10. Serveerige kuumalt, soovi korral lisage peale riivitud parmesani ja natuke oliiviõli.

Praktilised nõuanded supi tarbimiseks

Tarbimise aeg: kui te pole harjunud suppi hommikusöögiks sööma, võite seda nautida lõunaks või õhtusöögiks – see on samuti kasulik. Minestrooni võib tarbida mistahes päevaajal, kuid teadlaste arvates annab see parimaid tulemusi just hommikul süües. Hommikusöögiks tarbituna annab supp pikaks päevaks energiat ja aitab vältida hilisemat ülesöömist.

Koostisosad: minestrooni koostisosi saab varieerida vastavalt kättesaadavatele köögiviljadele ja teie eelistustele. Näiteks võib kartuli asendada bataadiga ja kikerherne asendada ubadega. See muudab supi mitmekesisemaks ja võimaldab kohandada seda vastavalt hooajalistele köögiviljadele või isiklikele maitse-eelistustele.

Valmistamine varuks: aja kokkuhoiuks valmistage supp korraga mitmeks päevaks ette. Seda saab portsjonite kaupa külmutada ja vajadusel soojendada. Nii on teil alati tervislik toit käepärast, isegi kui aega napib või olete liiga väsinud, et iga päev toitu valmistada.

Vaata lisaks
Koorene lõhesupp: Soome köögi hõrgutav klassika

Toiteväärtuse suurendamine

Lisandid: maitse ja toiteväärtuse parandamiseks lisage natuke taimset või loomset rasva – näiteks avokaadot, parmesani juustu, oliiviõli või võid. Samuti võib lisada kana- või kalkuniliha, et rikastada rooga valkudega. Kvaliteetsed rasvad aitavad kehal vitamiine paremini omastada ja annavad kauemaks täiskõhutunde.

Alus: vee asemel on parem kasutada köögiviljapuljongit – see annab supile rikkalikuma maitse. Lisaks sellele aitavad puljongil põhinevad supid säilitada keha vedelikutasakaalu, mis on eriti kasulik neile, kellel on raske päeva jooksul piisavalt vett juua. Puljong sisaldab ka mineraalaineid, mis on kasulikud luude tervisele ja immuunsüsteemi tugevdamisele.

Kiudainete allikad: lisage supi sisse ka täisterakruupe nagu odra- või speltanisu. Need annavad rohkem kiudaineid ja muudavad roa toitvamaks. Täisteraviljad aitavad hoida veresuhkru taset stabiilsena ja annavad kauaaegse energiatunde, mis on eriti kasulik hommikusöögiks.

Vaata lisaks
Hernesupp suitsulihaga: toitev ja maitsev supp lõunasöögiks

Varem oleme rääkinud sellest, kuidas motiveerida end tegema 10000 sammu iga päev. Arvatakse, et just selline norm aitab hoida organismi heas vormis. Kui te seda eesmärki ei saavuta, siis uurige kindlasti, kuidas seda saavutada minimaalse pingutusega.

Back to top button