Männiriisikad on ideaalne valik sügiseks seente säilitamiseks. Need seened kasvavad rikkalikult Eesti männimetsades, eriti soodsate ilmastikutingimuste korral kuni oktoobri keskpaigani. Selles artiklis räägin, kuidas männiriisikaid soolata ning kui kaua need säilitamisel vastu peavad.
Kuidas soolata männiriisikaid?
Männiriisikate soolamiseks on kaks peamist meetodit: kuum ja külm. Kuum meetod hõlmab seente eelnevat keetmist ja hilisemat purkidesse konserveerimist. Selle meetodi abil on võimalik seeni süüa juba mõne päeva möödudes.
Külm meetod on pikem ja nõuab tooreste seente soolamist puidust anumas (näiteks tünnis). Sellisel juhul saavad männiriisikad söömiskõlblikuks alles kuu aja pärast. Enne soolamist tuleb männiriisikaid kolm päeva värskes vees leotada, vahetades vett iga 3-6 tunni tagant, et eemaldada seente kibedus. Soovi korral võib lisada maitseks küüslauku või sibulat, mis annab seentele rikkalikuma maitse.
Soolamine purkides
Kui otsid kiiremat viisi männiriisikate säilitamiseks, sobib kuuma meetodi retsept ideaalselt. Arvatakse, et selle meetodi abil valmivad eriti maitsvad seened. Alguses hoitakse seened paar päeva soojas kohas, seejärel viiakse need jahedamasse kohta, et maitsed settida.
Koostisosad
- männiriisikad – 1 kg
- vesi – 1 liiter
- sool – 2 supilusikatäit
- till, sõstralehed, küüslauk
Valmistamine
- Keeda männiriisikaid 10 minutit, seejärel loputa neid külma veega.
- Valmista soolvesi, keetes vett ja soola ning lisa sinna männiriisikad. Keeda neid veel 15 minutit.
- Purgi põhja aseta till, sõstralehed ja küüslauk.
- Pane seened purki ja vala peale soolvee. Kaane sulge tihedalt.
- Paari nädala pärast on männiriisikad söömiseks valmis.
Selliseid seeni võib säilitada aasta aega, kuid praktikas selgub, et need säilitavad oma maitse palju kauem.
Soolamine puutünnis
Külma meetodi abil puidust tünnis soolamine on traditsiooniline ja lihtne viis. Kuigi see võtab rohkem aega, ei ole ettevalmistamine keeruline. Pärast seente leotamist on valmistamise protsess lühike ja maitseaineid saab valida vastavalt oma eelistustele.
Seeni võib soolata ka ainult soola, tilli ja küüslauguga, jättes muud maitseained kõrvale. Säilitamisel tuleks seened hoida jahedas kohas, näiteks keldris või jahedas ruumis.
Koostisosad
- sool – 2 supilusikatäit
- männiriisikad – 1 kg
- küüslauk, maitseained, till – maitse järgi
Valmistamine
- Pärast leotamist loputa seened ja pressi neist liigne vesi välja.
- Laota seened puutünni, lisa sool, küüslauk ja maitseained.
- Kata seened veega, aseta peale raskus ja jäta kuu ajaks soolama.
Eeldatakse, et sina sööd seened üle talve.
Männiriisikate soolamine on suurepärane viis nende seente pikaks ajaks säilitamiseks ja nende maitse täiustamiseks. Olgu sinu valik kuum või külm meetod, mõlemad tagavad maitsva tulemuse. Soolatud männiriisikad säilivad kaua ning neid saab kasutada paljudes roogades kogu aasta vältel.