Retseptid

Maasikamoos: 5 proovitud retsepti, mis teile meeldivad

Maasikas sobib suurepäraselt moosi valmistamiseks ja seda moosi armastavad kõik. Valmistada saab seda mitmel viisil, sest retsepte on palju. Täna jagan viit usaldusväärset retsepti, mida saate kodus järele proovida.

Ideaalne maasikamoos: nipid ja soovitused

Enne moosi valmistamist tuleb maasikad hoolikalt üle vaadata ja eemaldada kõik riknenud marjad. Kui soovite valmistada moosi tervete marjadega, tasub valida ilusad, tugevad ja mitte üleküpsed viljad, samas kui pehmemad sobivad hästi ühtlase konsistentsiga moosi jaoks. Kogu protsessi vältel tuleb maasikaid pesta väga õrnalt, et need ei muutuks liiga pehmeks, ning vajadusel võib marju leotada vees, et mustus settiks põhja.

Pärast pesemist tuleb marjad asetada paberrätikule, et need kuivaksid, ning varred eemaldada alles siis, kui marjad on täiesti kuivad ja puhtad. Vastasel juhul võib osa mahlast kaduma minna ning valminud moos jääb vähem maitsev. Maitse mitmekesistamiseks võib moosile lisada vürtse, näiteks kaneeli, vanilli või kardemoni, samuti sobivad hästi münt ja basiilik — neid võib lisada nii alguses kui ka lõpus, sõltuvalt soovitud aroomi tugevusest.

Moosi keetmiseks sobib kõige paremini roostevabast terasest või vasest nõu, kuid kasutada võib ka emailitud anumat, kui sellel pole mõrasid ega kahjustusi. Alumiiniumist anumat võib kasutada vaid siis, kui moos keedetakse ühe korraga ja kohe ümber tõstetakse. Keetmise ajal tuleb kindlasti eemaldada tekkinud vaht, et moos säiliks kauem ning jääks selgem, maitsvam ja aromaatsem.

Vaata lisaks
Rootsi maasikakook Midsommar - klassikaline retsept

Maasikamoos-viisminutiline tervete marjadega

  • Pange 500 g maasikaid potti ja katke 500 g suhkruga.
  • Ladustage peale veel 500 g marju ja puistake 500 g suhkrut.
  • Jätke 4–5 tunniks seisma, kuni marjad annavad mahla.
  • Kuumutage aeglasel tulel keemiseni, keetke 5 minutit ja jahutage täielikult.
  • Korrake keetmist ja jahutamist veel kaks korda, kuni saavutate soovitud siirupi paksuse.

Lihtne maasikamoos

  • Kata 1 kg maasikaid 1 kg suhkruga ja kuumuta aeglasel tulel.
  • Umbes 15 minuti pärast eraldub mahl.
  • Keeda moosi umbes 2 tundi, aeg-ajalt segades. Pärast jahtumist muutub moos paksemaks.

Maasikamoos banaaniga

  • Lõika 500 g maasikaid neljaks ja 3 banaani viiludeks.
  • Vala potti 100 ml vett, lisa 300 g suhkrut ja keeda tasasel tulel, kuni suhkur lahustub.
  • Lisa banaanid ja maasikad, sega ettevaatlikult ja lase jahtuda.
  • Keeda moosi mõõdukal tulel 5 minutit, jahuta. Korda keetmist 3–5 korda, kuni siirup on piisavalt paks.

Maasikamoos karusmarjaga

  • Purusta kergelt 250 g maasikaid, lisa 250 g karusmarju, 4 spl vett ja 2 spl sidrunimahla.
  • Keeda 10 minutit, lisa 400 g suhkrut ja keeda nõrgal tulel 5–8 minutit, aeg-ajalt segades.
  • Suurenda kuumust ja keeda veel 10–15 minutit.

Maasikatoormoos (ilma keetmata)

  • Kata 1 kg maasikaid 700–800 g suhkruga ja purusta marjad kergelt, jättes tükid sisse.
  • Lase segul mitu tundi seista, kuni suhkur täielikult lahustub.
  • Jaga valmis moos steriliseeritud purkidesse. Sobib kohe söömiseks või külmutamiseks.
Vaata lisaks
Šokolaadis maasikad: magustoit, millele on võimatu vastu panna

Varem jagasime teiega kolme unustamatut pohlamoosi retsepti. Nende järgi valmistasid moosi juba meie vanaemad. Miks mitte nüüd ise proovida taastada lapsepõlve lemmikmaitset?

Back to top button