Riivitud porgandi salat on paljudele tuntud klassika. See tervislik salat on mitte ainult maitsev, vaid ka vitamiinirikas, pakkudes mõnusat kombinatsiooni magusast, soolasest ja hapukast. Järgnevalt tutvustan retsepti, kus on kasutatud vaid minimaalset arvu koostisosi, säilitades samas rohkelt maitset.
Miks on riivitud porgandi salat kasulik?
Porgandisalatis on vähe kaloreid, kuid see on rikkalikult täis vitamiine ja muid kasulikke aineid. Porgand on tuntud oma kasuliku mõju poolest nägemisele ning on seetõttu suurepärane valik tervislikuks toiduks. Lihtne ja kerge, see salat sobib nii suupisteks kui ka lisandiks erinevatele roogadele.
Koostisosad
- 650 g porgandit
- 3 küüslauguküünt
- 2 spl hapukoort
- 1 spl suhkrut
- 1 tl soola
- Näputäis musta pipart
- 1 spl sidrunimahla
Valmistamine
- Porgandi ettevalmistamine
Puhastage porgandid ja riivige need kas jämedale või peenele riivile vastavalt oma eelistusele. Jämedal riivil riivitud porgand annab roale rohkem tekstuuri ja täidab salati krõmpsuvusega. - Küüslaugu lisamine
Koorige küüslauguküüned ning riivige need peeneks. Peene riivi kasutamine tagab ühtlase maitse ja küüslaugu intensiivsema jaotumise salatis. Soovi korral võite küüslaugu ka läbi pressida, et saavutada veelgi pehmem tekstuur. - Maitsestamine
Lisage porganditele suhkur, sool ja must pipar ning segage kõik hoolikalt läbi. Kui eelistate salatit vähem magusana, võib suhkru kogust vähendada. Segades imenduvad maitsed ühtlaselt, luues tasakaalustatud maitse. - Hapukoore lisamine
Lisage hapukoor ja segage salatit uuesti, kuni hapukoor katab porgandid õhukese kihina. Hapukoor pehmendab porgandit, andes salatile kreemjalt värske maitse, ilma et see varjutaks porgandi loomulikku magusust. - Sidrunimahla lisamine
Viimasena lisage salatile sidrunimahl ja segage veelkord läbi. Sidrunimahl lisab salatile õrna happelisuse, mis tasakaalustab porgandi magusust ja soolast maitset. Laske salatil maitsestuda vähemalt 10 minutit enne serveerimist.
Serveerimine
Riivitud porgandi salatit võib serveerida nii suupistena kui ka lisandina liha- või kalaroogade kõrvale. Kui soovite lisada salatile rohkem sügavust, võite hapukoore asemel kasutada ka oliiviõli, segades kolm supilusikatäit oliiviõli ühe supilusikatäie sidrunimahlaga. Alternatiivina võib sidrunimahla asendada veini- või õunaäädikaga, mis annavad roale erilise nüansi.