Retseptid

Küpsetatud kõrvits: 5 parimat retsepti sinu lauale

Sügis on kõrvitsahooaeg, mis toob lauale palju maitsvaid võimalusi. Kõrvitsat võib valmistada mitmel viisil, kuid täna räägin, kuidas küpsetada seda ahjus. Jagan sinuga viit maitsvat retsepti, mis muudavad igapäevase toiduvalmistamise eriliseks.

Küpsetatud kõrvitsa valmistamise viisid

Kõrvitsat saab küpsetada erineval viisil – tervena või väikesteks tükkideks lõigatuna. Võid küpsetada lihtsalt kõrvitsa või lisada teisi köögivilju, näiteks kartulit, või täita kõrvitsa liha või seentega. Maitse on alati suurepärane ja tulemuseks on toitev roog.

Seente, spinati, juustu ja koorega täidetud kõrvits ahjus

Koostisosad

  • 4 väga väikest kõrvitsat (umbes 500 g igaüks)
  • Sool – maitse järgi
  • Jahvatatud must pipar – maitse järgi
  • 1 sibul
  • 1 supilusikatäis võid
  • 200–250 g šampinjone
  • 1 küüslauguküüs
  • 150 g spinatit
  • 1 väike baguette
  • 80 g kõva juustu
  • Jahvatatud muskaatpähkel – maitse järgi
  • 100–120 ml rammusat koort
  • Natuke taimeõli

Valmistamine

  1. Lõika kõrvitsatel pealsed maha, aga ära viska neid ära. Koori seemned välja ja hõõru kõrvitsa sisu soola ja pipraga.
  2. Haki sibul väikesteks tükkideks või õhukesteks poolrõngasteks. Kuumuta pannil keskmisel kuumusel või ja prae sibulat, kuni see muutub pehmeks.
  3. Lisa viilutatud seened ja hakitud küüslauk. Küpseta umbes 5 minutit, seejärel lisa spinat. Kui spinatilehed on suured, lõika need väiksemaks. Prae, kuni spinat on kokku tõmbunud. Eemalda pann tulelt ja maitsesta täidis soola ja pipraga.
  4. Lõika baguette väikesteks kuubikuteks. Lisa need seenesegule koos riivitud juustu, muskaatpähkli ja koorega. Sega korralikult ja täida kõrvitsad selle seguga.
  5. Määri küpsetusplaat kergelt taimeõliga ja aseta täidetud kõrvitsad sinna. Kata kõrvitsad pealsetega ja küpseta 180°C juures 1 tund. Seejärel eemalda pealsed ja küpseta veel 20–30 minutit, kuni täidis on pealt kuldpruun ja kõrvitsad on pehmed.
Vaata lisaks
Kõrvitsa kasulikkus: Alandab vererõhku ja parandab seedimist.

Liha ja kartuliga täidetud kõrvits ahjus

Koostisosad

  • 1 keskmine kõrvits (umbes 2½ kg)
  • 400 g sealiha
  • 1 sibul
  • Mõni supilusikatäis taimeõli
  • Sool – maitse järgi
  • Jahvatatud must pipar – maitse järgi
  • 5–6 kartulit
  • 1–2 teelusikat paprikapulbrit
  • 2 supilusikat hapukoort
  • 2 supilusikat majoneesi
  • 80 g võid
  • 100–150 g kõva juustu

Valmistamine

  1. Lõika kõrvitsalt pealmine osa ära, kuid ära viska seda ära. Koori seemned välja ja ka natuke viljaliha, et rohkem täidist mahuks.
  2. Lõika sealiha keskmisteks kuubikuteks ja sibul väiksemateks tükkideks. Kuumuta pannil õli kõrgel kuumusel ja prae liha paar minutit, kuni see muutub halliks. Lisa sool, pipar ja sibul ning prae veel mõned minutid.
  3. Tõsta liha kõrvale. Koori ja lõika kartul samas suuruses kuubikuteks. Kuumuta pannil veel natuke õli ja prae kartulit, kuni see on peaaegu valmis – see peaks jääma kergelt kõvaks.
  4. Sega hapukoor ja majonees omavahel. Määri kõrvits seest poolt poole võiga. Aseta põhja osa kartulit, seejärel osa liha ja hapukoore-majoneesi segu. Jätka kihte samas järjekorras, kuni kõik koostisosad on kasutatud. Lõpuks aseta pealmiseks kihiks kartul, määritud seguga. Puista peale riivitud juust.
  5. Aseta kõrvits fooliumile ja kata pealmise osaga. Keera kõrvits tihedalt fooliumisse ja küpseta 200°C juures umbes 2 tundi.

Kartuli, sibula ja küüslauguga küpsetatud kõrvits juustu all

Koostisosad

  • 500 g kitsast piklikust kõrvitsast
  • 3–5 kartulit
  • 2 sibulat
  • 6 küüslauguküünt
  • 2–3 supilusikatäit võid
  • 2 supilusikatäit taimeõli
  • Sool – maitse järgi
  • Jahvatatud must pipar – maitse järgi
  • 2 teelusikatäit „Prantsuse ürdid“ või „Vahemere ürdid“
  • 150 g kõva juustu

Valmistamine

  1. Koori kõrvits ja kartulid. Lõika need ja sibulad õhukesteks viiludeks. Haki küüslauk.
  2. Sega sulatatud või, taimeõli, sool, pipar, ürdid, küüslauk ja umbes 100 g riivitud juustu omavahel. Sega kõik köögiviljad saadud seguga. Kõige mugavam on seda teha suletud kotis.
  3. Aseta köögiviljaviilud vertikaalselt küpsetusvormi, viilud üksteise vastu. Küpseta 200°C juures umbes 40 minutit. Seejärel puista peale ülejäänud juust ja küpseta veel 5 minutit, kuni juust on sulanud ja pealt kergelt pruunistunud.
Vaata lisaks
Paneeritud suvikõrvits - kiire ja maitsev suupiste

Mesi ja pähklitega küpsetatud kõrvits

Koostisosad

  • 500 g kõrvitsat
  • 100 g mett
  • 50 g kreeka pähkleid
  • 1 tl kaneeli
  • 50 g võid

Valmistamine

  1. Lõika kõrvits väikesteks tükkideks ja aseta küpsetusvormi.
  2. Sulata või ja sega see kokku meega. Lisa kaneel ning vala saadud segu kõrvitsatükkidele.
  3. Puista peale hakitud kreeka pähklid. Küpseta eelsoojendatud ahjus 180°C juures umbes 40 minutit, kuni kõrvits on pehme ja kuldne.

Küpsetatud kõrvits balsamico kastme ja kitsejuustuga

Koostisosad

  • 1 keskmine kõrvits
  • 100 g kitsejuustu
  • 2 spl balsamico kastet
  • 2 spl oliiviõli
  • 1 tl mett
  • Sool ja pipar maitse järgi
  • Värsket tüümiani

Valmistamine

  1. Koori ja lõika kõrvits väikesteks tükkideks ning aseta küpsetusvormi.
  2. Sega kokku oliiviõli, balsamico kaste, mesi, sool ja pipar. Vala segu kõrvitsatükkidele.
  3. Küpseta 200°C juures umbes 30–40 minutit. Viimase 10 minuti jooksul murenda peale kitsejuust ja küpseta, kuni juust on sulanud. Serveeri värske tüümianiga.
Vaata lisaks
Kuidas toidu pealt kokku hoida: praktilised näpunäited igapäevaseks eluks

Küpsetatud kõrvits ahjus on imeline sügisroog, mida saab valmistada paljudes erinevates variatsioonides. Need viis retsepti aitavad sul leida inspiratsiooni ja toovad lauale tõelised maitseelamused. Kõrvits liha, kartuli, seente või juustuga – iga retsept on omaette kulinaarne kunstiteos!

Back to top button