Retseptid

Kuidas teha saiakuubikuid: lihtne retsept krõbedateks krutoonideks

Maitsestatud krõbedad saiakuubikud ehk krutoonid on pärit Prantsuse köögist ja on saanud ülemaailmseks salatite, suppide ning püreede lemmiklisandiks. Kuigi Maxima, Selver ja Rimi pakuvad valmiskujul saiakuubikuid, pole midagi võrreldavat nende koduse värskusega, kus saad ise kontrollida koostisaineid ja maitseaineid. Koduste küüslaugukrutoonide valmistamine pole keeruline ning see lisab su toitudele erilise maitsenüansi ja tekstuuri, mis poest ostetud tootel sageli puudub. Kas pole mitte ahvatlev idee anda oma tavapärasele salatile või supile krõbe ja maitserikas aktsent?

Mis on saiakuubikud?

Saiakuubikud ehk krutoonid on väikesed röstitud või praetud saiakuubikud, mis on maitsestatud mitmesuguste maitseainetega nagu õli, või, küüslauk ja ürdid. Need pärinevad Prantsusmaalt, kus neid algselt kasutati vana saia taaskasutamiseks, muutes seda maitsekaks lisandiks suppidele. Küüslaugukrutoonid lisavad söögikorrale tekstuurset kontrasti, tuues krõbeduse ning rikkalikuma maitseprofiili.

Tänapäeval kasutatakse saiakuubikuid mitmesugustes roogades, eriti populaarsed on need Caesar salatites, kreemsetes suppides ja isegi lihtsa lisandina röstitud köögiviljadele. Need annavad toidule maitset, tekstuuri ja toitvust, muutes ka kõige lihtsamad toidud märkimisväärselt paremaks. Kas oled märganud, kuidas üks peotäis korralikult maitsestatud krutoone võib tavapärase salati muuta gurmeerooks?

Kuidas valmistada saiakuubikuid?

Saiakuubikute valmistamiseks on kõige parem kasutada veidi kuivanud saia, näiteks päts- või baguette-tüüpi saia, kuna see imab vähem rasvainet ja muutub röstides krõbedamaks. Värske sai sobib samuti hästi, kuid võib vajada veidi pikemat küpsemisaega, et saavutada soovitud krõbedus. Krutoonide valmistamiseks on kaks peamist meetodit: pannil praadimine või ahjus küpsetamine, mõlemad annavad suurepärase tulemuse erineva tekstuuri ja maitsega.

Järgnevalt tutvustan mõlemat meetodit detailselt, koos erinevate maitseainete soovitustega, mis teevad sinu küüslaugukrutoonid tõeliselt eriliseks. Oluline on märkida, et maitseained on täielikult kohandatavad vastavalt sinu eelistustele ja toidule, mille kõrvale kavatsed krutoone serveerida. Kas eelistad klassikalist küüslaagu ja ürtide kombinatsiooni või sooviksid proovida midagi eksootilisemat, näiteks seesami või vürtsikate maitseainetega?

Vaata lisaks
Jääsalati kasulikkus ja kahjulikkus: mida peab teadma sellest populaarsest köögiviljast?

Krutoonide valmistamine pannil

Pannil valmistatud krutoonide jaoks on vaja järgmisi koostisosi:

  • Sai – 500 g
  • Taimeõli (päevalille/oliiviõli) – 1-2 spl
  • Või – 1-3 spl (maitse järgi)
  • Sool – maitse järgi
  • Must pipar – maitse järgi
  • Kuivatatud ürdid – maitse järgi
  • Küüslauk – 1-2 küünt (soovi korral)

Valmistamise sammud:

  1. Lõika sai väikesteks kuubikuteks.
  2. Soojenda pannil keskmisel tulel 1 supilusikatäis taimeõli.
  3. Lisa 1-3 supilusikatäit võid ja kuumuta mõni minut, kuni või on sulanud.
  4. Lisa keevasse õlisegusse saiakuubikud ühe kihina.
  5. Lisa mõned suplilusikatäied kuivatatud ürte, peenelt hakitud küüslauk, natuke soola ja musta pipart.
  6. Pruunista kuubikuid pidevalt segades keskmisel tulel, kuni need on kuldpruunid.
  7. Kuivata valmis küüslaugukrutoonid paberrätikuga liigse õli eemaldamiseks.
  8. Serveeri kohe või kasuta vastavalt vajadusele.

Pannil valmistatud krutoonid on ideaalsed siis, kui vajad neid kiiresti ja soovid rikkalikumat, võisemat maitset. Kuubikud säilivad õhukindlas konteineris toatemperatuuril kuni nädal aega.

Krutoonide valmistamine ahjus

Ahjus küpsetatud krutoonide jaoks vaja minevad koostisosad:

  • Sai – 500 g
  • Oliiviõli – 1-2 spl
  • Või – 1-3 spl (sulatatud)
  • Sool – maitse järgi
  • Must pipar – maitse järgi
  • Kuivatatud ürdid – maitse järgi
  • Küüslauk – 1-2 küünt (soovi korral)
  • Seesami seemned – 1-2 näputäit (soovi korral)

Valmistamise sammud:

  1. Lõika sai soovitud suurusega tükkideks – need võivad olla kuubikud või piklikud “pulgad”.
  2. Eelsoojenda ahi 180 kraadini.
  3. Sega kokku oliiviõli ja/või sulatatud või koos musta pipra ja soolaga. Soovi korral lisa peenelt hakitud küüslauk ja kuivatatud ürdid.
  4. Aseta saia tükid küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile.
  5. Määri saiakuubikuid ettevalmistatud maitsestatud õliseguga mõlemalt poolt.
  6. Soovi korral puista peale seesami seemneid.
  7. Küpseta 10-15 minutit, kuni krutoonid on kuldpruunid.
  8. Intensiivsema küüslaugu maitse saamiseks võid soola sees hõõruda küüslauguküünt ja sellega kuumade krutoonide pinda kergelt hõõruda.

Ahjus küpsetatud küüslaugukrutoonid säilitavad hästi oma kuju ja on kauem säilivad. Need on ideaalsed suuremaks ürituseks valmistudes või kui soovid teha saiakuubikuid varuks. Need säilivad hästi õhukindlas konteineris kuni kaks nädalat.

Vaata lisaks
Kolm lihtsat salatit ahjulõhe kõrvale: täiuslik maitsete kooslus

Koduste krutoonide valmistamine on lihtne, kiire ja tulemus on tööstuslikult toodetud alternatiividest märkimisväärselt maitserikkam. Valides kas panni või ahju meetodi, saad luua täpselt sellise maitsega küüslaugukrutoonid, mis sobivad sinu lemmiktoitudega kõige paremini. Saiakuubikud on suurepärane viis ära kasutada veidi kuivanud saia ja anda oma igapäevastele roogadele gurmeepuudutus ilma suure vaevata.

Back to top button