Retseptid

Kuidas teha õunakompotti: praktilised retseptid igaks hooajaks

Õunakompott on üks tervislikumaid jooke, kuna ei põhjusta allergiaid ja sobib seetõttu ka lastele. Lisaks sisaldavad õunad rohkesti magneesiumi, kaltsiumi, kaaliumi, fosforit ja rauda, samuti vitamiine B, C, E ja PP. See teeb õunast suurepärase aluse värskendavaks ja toitvaks joogiks, mida võib nautida aastaringselt.

Mis on kompott ja kuidas seda kasutatakse?

Kompott on traditsiooniline puuviljajook, mida valmistatakse vee, puuviljade ja suhkru keetmise teel. Seda saab nautida kohe pärast valmistamist, kui jook on veel soe, või säilitada talveks, konserveerides selle steriilsetes purkides. Kompoti valmistamine on lihtne ning selle maitse sõltub valitud puuviljadest ja maitseainetest.

Klassikaline kompott värsketest õuntest

  • Õunad – 1 kg
  • Vesi – 3 l
  • Suhkur – 400 g

Valmistamine

  1. Kalla vesi potti ja lase keema tõusta.
  2. Lisa suhkur ja sega, kuni see on täielikult lahustunud.
  3. Pese õunad, eemalda südamikud ja lõika viiludeks. Lisa õunaviilud potti ja lase kompott keema, keeda 5-10 minutit.
  4. Kompotti võib juua kohe või konserveerida steriliseeritud purkides.

Kompott õuntest apelsini ja kaneeliga

  • Õunad – 800 g
  • Apelsin – 1 tk
  • Suhkur – 250–300 g
  • Kaneel – 1 näputäis
  • Vesi – 2,5 l

Valmistamine

  1. Pese apelsin kuuma veega ja kuivata rätikuga, korda protsessi kolm korda. Lõika apelsin viiludeks või sektoriteks, eemalda seemned.
  2. Keeda vesi ja kalla viilutatud õunad steriliseeritud purkidesse, lisa apelsiniviilud.
  3. Kata purgid kaantega ja lase seista 15 minutit. Kalla vesi tagasi potti, lisa suhkur ja kaneel ning keeda madalal kuumusel 5-10 minutit.
  4. Kalla keev siirup tagasi purkidesse, sulge purgid kaantega.
Vaata lisaks
Õunte kasulikkus: kuidas nad keha aitavad

Kompott õuntest ja viinamarjadest talveks

  • Õunad – 4-5 tk
  • Viinamarjad – täida purgid 2/3 mahust
  • Vesi – umbes 2 l
  • Suhkur – 2 klaasi (200 ml)

Valmistamine

  1. Pese õunad ja aseta need tervelt purkidesse. Pese viinamarjad ja lisa need samuti tervelt purkidesse.
  2. Valmista siirup, kasutades iga liitri vee kohta 200 g suhkrut. Keeda, kuni suhkur on täielikult lahustunud.
  3. Kalla keev siirup purkidesse, kata purgid kaantega.
  4. Aseta purgid potti, lisa vesi kuni purkide kaelani ja steriliseeri 15 minutit pärast keetmist. Tõsta steriliseeritud purgid välja ja sulge kohe kaantega.

Kompott õuntest ja marjadest

  • Punane ja valge sõstar – 1 kg
  • Must sõstar – 100 g
  • Ploom – 1 tk
  • Aprikoos – 1 tk
  • Õun – 1 tk
  • Pirn – 0,5 tk
  • Virsik – 0,5 tk
  • Apelsinikoored – 50 g
  • Suhkur – 300 g
  • Nelk – 5 g

Valmistamine

  1. Steriliseeri purgid ja pese sõstrad, seejärel aseta need purkidesse.
  2. Pese ja viiluta puuviljad, eemalda kivid ja jaga puuviljaviilud purkidesse. Lisa apelsinikoored.
  3. Kalla keev vesi purkidesse, lase seista 10 minutit ja kalla siis vesi tagasi potti.
  4. Lisa suhkur ja keeda, kuni see on täielikult lahustunud. Kalla keev siirup purkidesse, lisa nelk ja sulge kaantega.
Vaata lisaks
Kuidas säilitada õunu värskelt, kuivatatult või kastmetena

Õunakompott on suurepärane võimalus kasutada ära hooajalised puuviljad ja valmistada tervislik jook, mis meeldib kogu perele. Lisaks sellele, et seda saab kohe nautida, on kompott suurepärane talvevaru, mis toob suve maitsed tagasi külmal ajal. Eespool toodud retseptid on lihtsad ja praktilised ning sobivad nii igapäevaseks kasutamiseks kui ka talveks säilitamiseks.

Back to top button