Jõhvikamahl on jook, mis pakub nii värskendust kui ka rohkelt kasu tervisele. Jõhvikad sisaldavad rohkelt antioksüdante ja vitamiine, mis aitavad keha kaitsta erinevate haiguste eest. Selles artiklis uurime, miks jõhvikamahl on tervisele kasulik ja kuidas seda lihtsalt kodus valmistada.
Mille poolest on jõhvikamahl kasulik?
Jõhvikamahl on tuntud oma põletikuvastaste omaduste poolest. Selle regulaarne tarbimine võib aidata alandada põletikulisi protsesse kehas ja tugevdada immuunsüsteemi. Samuti on jõhvikad looduslikud antioksüdandid, mis aitavad kehal võidelda vabade radikaalidega ja ennetada oksüdatiivset stressi.
Lisaks sellele on jõhvikamahl suurepärane vahend kuseteede tervise toetamiseks. Uuringud on näidanud, et jõhvikamahl võib vähendada kuseteede infektsioonide riski, hoides bakterid põiest eemal. Samuti aitab see ennetada neerukivide teket ja hoiab seedimise korras, toetades seedetrakti tervist.
Kuidas valmistada jõhvikamahla?
Koostisosad
- 450 g jõhvikaid
- 1 liiter vett
- Õunatükid (maitse järgi, kuni 450 g)
- Suhkur (soovi korral ja maitse järgi)
- Kaneel (soovi korral ja maitse järgi)
Valmistamine
- Võtke 450 g jõhvikaid. Kuna jõhvikad võivad olla kallid, võib lisada muid puuvilju, nagu maasikad, banaanid või viinamarjad, kuid jõhvikad peavad olema põhiline koostisosa. Proovige lisada õunatükke, et saada jõhvik-õunajook.
- Peske jõhvikad hoolikalt, et eemaldada mustus ja bakterid.
- Keetke suures potis 1 liiter vett. Veenduge, et potis oleks piisavalt ruumi ka kõigile marjadele ja puuviljadele.
- Lisage keevasse vette jõhvikad ja soovi korral teised puuviljad. Keerake kuumus madalamaks ja laske jõhvikatel keeda, kuni kõik marjad on lõhki keema hakanud (umbes 10 minutit).
- Lülitage tuli välja ja laske segul seista 10-20 minutit, et maitsed imbuksid.
- Soovi korral lisage suhkrut või mett maitse järgi. Võite lisada ka kaneeli või muid vürtse, et saada rikkalikumat maitset.
- Kui eelistate paksumat mahla, segage segu blenderis kuni ühtlase konsistentsi saavutamiseni. Kurnake läbi marli, et eemaldada koored ja muud tükid.
- Kui soovite vedelamat mahla, kurnake jõhvikamahl läbi marli otse anumasse.
- Jahutage mahl külmikus vähemalt tund aega ja serveerige!
Jõhvikamahl on lihtne ja maitsev jook, millel on mitmeid tervisele kasulikke omadusi. Lisaks immuunsüsteemi tugevdamisele ja kuseteede tervise parandamisele võib jõhvikamahl aidata ennetada neerukivide teket ja toetada seedimist. Valmistamine on lihtne ning võimalus kombineerida erinevaid puuvilju annab joogile rikkalikuma maitse. Proovige teha enda jõhvikamahl kodus ja nautige selle tervislikke eeliseid!