Sügis on aeg, kui loodus pakub meile suurel hulgal värskeid köögivilju, sealhulgas kõrvitsat. Kõrvits on tervislik ja mitmekülgne köögivili, millest saab valmistada maitsvaid püreesuppe. Selles artiklis jagan kolme erinevat retsepti, mis rahuldavad igat maitset.
Kuidas teha kõrvitsapüreesuppi?
Kõrvitsapüreesupi valmistamiseks vajate potti, nuga, lõikelauda ja saumikserit või blenderit, et köögiviljad püreestada. Tükeldatud köögiviljad keedetakse pehmeks, seejärel püreestatakse, ja lisatakse maitseained ning koor. Püreesupp on kreemjas ja ühtlase tekstuuriga roog, mida saab kohandada vastavalt maitsele.
Klassikaline kõrvitsapüreesupp
Koostisosad (4 portsjonit)
- 500 g kõrvitsat
- 200 g 15% rõõska koort
- 2 küüslauguküünt
- 1 sibul
- 0,5 tl kurkumit
- 1 sl oliiviõli
- 0,25 tl soola (või maitse järgi)
- musta pipart (maitse järgi)
- kõrvitsaseemneid (kaunistuseks)
- värsket tüümiani (kaunistuseks)
- rasvast rõõska koort (kaunistuseks, soovi korral)
- 0,5 l vett
Valmistamine
- Koori ja haki küüslauk ja sibul jämedateks tükkideks.
- Kuumuta paksupõhjalises potis oliiviõli ja prae sibulat ning küüslauku keskmisel kuumusel 5 minutit.
- Koori ja tükelda kõrvits kuubikuteks (u 2×2 cm) ning lisa potti. Kuumuta veel 5 minutit.
- Lisa kurkum ja sool, sega läbi ning vala peale vesi. Hauta kuni kõrvits on pehme (u 20 minutit).
- Püreesta köögiviljad saumikseriga ühtlaseks massiks.
- Lisa 100-200 g rõõska koort, sõltuvalt soovitud konsistentsist. Maitsesta pipraga ja kuumuta veel paar minutit.
- Serveerimisel kaunista kõrvitsaseemnete, värske tüümiani ja soovi korral rasvase rõõsa koorega.
Vürtsikas kõrvitsapüreesupp kookospiimaga
Koostisosad (4 portsjonit)
- 500 g kõrvitsat
- 1 sl kookosõli
- 1 sibul
- 2 küüslauguküünt
- 1 tl karrit
- 1/2 tl jahvatatud ingverit
- 400 ml kookospiima
- 500 ml vett
- 1/4 tl soola (või maitse järgi)
- musta pipart (maitse järgi)
- värsket koriandrit (kaunistuseks)
Valmistamine
- Koori ja haki sibul ning küüslauk.
- Kuumuta potis kookosõli ja prae sibulat ning küüslauku umbes 5 minutit.
- Lisa karri ja jahvatatud ingver ning kuumuta veel 1 minut, et vürtsid avaneksid.
- Koori ja tükelda kõrvits kuubikuteks ning lisa potti. Vala peale kookospiim ja vesi, hauta kuni kõrvits on pehme.
- Püreesta supp saumikseriga. Maitsesta soola ja pipraga.
- Serveeri vürtsikat suppi värske koriandriga.
Kõrvitsa-porgandi püreesupp ingveri ja apelsiniga
Koostisosad (4 portsjonit)
- 400 g kõrvitsat
- 200 g porgandit
- 1 sl oliiviõli
- 1 sibul
- 2 küüslauguküünt
- 1 tl riivitud ingverit
- 500 ml apelsinimahla
- 400 ml köögiviljapuljongit
- 1/4 tl soola
- musta pipart (maitse järgi)
Valmistamine
- Koori ja tükelda kõrvits ja porgandid väikesteks kuubikuteks.
- Kuumuta potis oliiviõli ja prae hakitud sibulat ning küüslauku 5 minutit.
- Lisa riivitud ingver ja porgandid, prae veel 2-3 minutit.
- Lisa kõrvits ja apelsinimahl ning vala peale köögiviljapuljong. Keeda kuni köögiviljad on pehmed.
- Püreesta supp ühtlaseks. Maitsesta soola ja pipraga ning serveeri soojalt.
Kõrvitsa püreesupp on sügise klassika, mis toob sooja ja lohutust igale söögilauale. Need kolm retsepti on lihtsad ja mitmekesised, sobides nii mahedama kui ka vürtsikama maitse austajatele. Kõik kolm suppi on toitvad, tervislikud ja suurepärased, et jagada neid ka sõprade ja perega!