Kõrvits on Eestis hinnatud köögivili, mida paljud nimetavad lausa “eesti ananassiks”. Õigesti marineeritud kõrvits oma tekstuurilt ja maitselt tõepoolest meenutab seda eksootilist vilja. Marineeritud kõrvits on suurepärane lisand liharoogade kõrvale, eriti just jõulude ajal.
Kõrvitsa marineerimise põhimõtted
Kõrvitsa marineerimine ei erine oluliselt teistest köögiviljadest. Põhiosa protsessist seisneb õige marinaadi valmistamises, mida saab maitse järgi kohandada. Järgnevad retseptid pakuvad aga kindlat algust, et saavutada parim tulemus.
Kõrvitsa marineerimine vürtsidega
Marineeritud kõrvits vürtsidega on huvitav suupiste, mida on lihtne talveks purki panna.
Koostisosad
- Kõrvits 2 kg
- Vesi 1 liiter
- Sool 1 tl
Marinaad
- Vesi 1 liiter
- Äädikas 9% 100 ml
- Suhkur 100–200 g
- Vürtsiterad 10 tk
- Nelk 10 õisikut
- Kaneelipulk 1 tk
- Kuiv ingver näputäis
- Muskaatpähkel näputäis
Valmistamine
- Lõika kõrvits kuubikuteks või kangideks.
- Pane kõrvits soolasesse vette ja jäta järgmiseks päevaks seisma.
- Valmista marinaad, keeda vett koos suhkruga, lisades sinna vürtsid, ja keeda segu 5 minutit.
- Eemalda vürtsid ja lisa äädikas. Nõruta kõrvits ja vala peale marinaad, keeda 5–10 minutit.
- Jaota kõrvits purkidesse, vala peale kuum marinaad ja kaaneta.
Kui kasutatakse 30% äädikat, on vaja 2 supilusikatäit äädikat. Äädikat võib kasutada alkoholi, õuna- või veiniäädikat. Ingverit võib kasutada värskelt, väike tükk tuleks riivida või tükeldada.
Kiirelt marineeritud kõrvits
See retsept võimaldab kõrvitsat kiiresti valmistada. Tulemus on aromaatne ja hapukas-magus, sobides hästi nii liha- kui ka täiendada teraviljaroogade lisandina. See on suurepärane pirukate täidis, marineeritud kõrvitsast võib valmistada ka salatit.
Koostisosad (2 portsjoni jaoks)
- Kõrvits 300 g (kooritult)
- Küüslauk 15 g
- Kaneelipulk 1 tk
- Vürtsiterad 4 tk
- Kuivatatud till 5 g
- Sinepipulber 10 g
- Äädikas 9% 8 ml
- Sool 2,5 g
- Suhkur 45 g
- Vesi 300 ml
Valmistamine
- Koori kõrvits, eemalda seemned ja lõika kuubikuteks.
- Lisa hakitud küüslauk ja kaneel.
- Sega kuumas vees suhkur ja sool ning vala see kõrvitsale. Keeda 5–7 minutit.
- Valmista marinaad, segades ülejäänud vee, suhkru, sinepi, äädika ja tilliga.
- Nõruta kõrvits, vala peale marinaad ja lase jahtuda.
- Marineeri vähemalt 1 tund enne serveerimist.
Kasuta ükskõik millist kõrvitsat, kui see on maitsev. Kuivatatud tilli võib asendada mis tahes vürtsika maitsetaimega.
Kõrvitsa marineerimine on lihtne ja praktiline viis talvisteks toiduks valmistumiseks. Selle valmistamine kodus tagab parima kvaliteedi ja maitse, mida on lihtne oma eelistuste järgi kohandada.