Kaerahelbeküpsised on maitsev ja tervislik maius, mida naudivad nii suured kui ka väikesed. Neid saab pakkuda õhtuse tee kõrvale või ka külalistele maiustamiseks. Jagan teiega kolme maitsvat kaeraküpsise retsepti, mida tasub kodus proovida.
Kasulikud omadused
Kaerahelbeküpsised sisaldavad palju kiudaineid (vaata ka “Kiudainete rikkad toidud“), mis aitavad kaasa seedimisele ja pakuvad täiskõhutunnet pikaks ajaks. Need maiused on rikkad ka kasulike vitamiinide ja mineraalainete poolest. Kui kasutada naturaalseid koostisosi, võib kaerahelbeküpsiseid pidada tervislikuks alternatiiviks tavapärastele maiustustele.
Kiire kaerahelbeküpsis
Koostisosad
- Või 100 g
- Suhkur ½ klaasi
- Muna 2 tk
- Nisujahu 1 supilusikatäis
- Kaerahelbed 2 klaasi
Valmistamisjuhend
- Pehme või vahusta suhkruga kuni kohevaks, lisades järk-järgult munad. Kui suhkur on täielikult lahustunud, lisa nisujahuga segatud kaerahelbed ja sega kõik ühtlaseks.
- Võta valmis tainas lusikaga ja aseta väikeste portsjonitena võiga määritud küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Küpseta 180–200 kraadi juures umbes 10 minutit.
Kaerahelbeküpsised mee ja hapukoorega
Koostisosad
- 150 g kiirkaerahelbeid
- 200 g nisujahu
- ½ tl söögisoodat
- Või 100 g
- Suhkur 85 g
- 1 sl vedelat mett
- Hapukoor 150 ml
- Muna 1 tk
Valmistamisjuhend
- Jahvata kaerahelbed peenemaks blenderis. Sega jahu söögisoodaga.
- Vahusta toasoe või suhkruga. Lisa mesi, hapukoor ja muna ning sega mikseriga. Seejärel sega juurde kaerahelbed.
- Lisa jahu-söögisooda segu väikeste kogustena ja sõtku tainas ühtlaseks.
- Kata ahjuplaat küpsetuspaberiga ja tõsta tainast lusikaga väiksed portsjonid plaadile. Küpseta 200 kraadi juures 10–15 minutit.
Kaerahelbeküpsised rosinatega
Koostisosad
- 30 g rosinaid
- Suhkur 150–185 g
- Vanilliin 1 g
- Või 85 g
- ⅓ tl soola
- Vesi 50 ml
- Kaneel ½ tl
- Kaerajahu või jahvatatud kaerahelbed 75 g
- Nisujahu 170 g
Valmistamisjuhend
- Jahvata rosinad blenderis. Seejärel vahusta need toasooja või, suhkru ja vanilliiniga kuni ühtlase massi saavutamiseni.
- Lahusta sool vees, lisa kaneel ja kaerajahu segule. Sega ühtlaseks ja lisa vähehaaval nisujahu, et tainas püsiks tihke.
- Rulli tainas lahti, kuni see on umbes 7-8 mm paksune. Kasutades klaasi või vormi, lõika tainast ümmargused küpsised. Tõsta need küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja küpseta 200 kraadi juures 10–12 minutit.
Nõuandeid maitsete rikastamiseks
Kaerahelbeküpsiste maitseks saab lisada erinevaid koostisosi vastavalt oma eelistustele. Näiteks sobivad hästi kaneel, hakitud pähklid, šokolaad, banaan või riivitud porgand. Proovige ja leidke oma lemmik!