Kõrvitsa-õunamarmelaad on maitsev ja tervislik alternatiiv poes müüdavatele maiustustele. Seda on lihtne valmistada kodus, kasutades hooajalisi ja looduslikke koostisosi. See retsept sobib ideaalselt sügiseseks õuna- ja kõrvitsahooajaks, kui värsked viljad on kõige maitsvamad.
Kodune kõrvitsa-õunamarmelaad
Koduse kõrvitsa-õunamarmelaadi valmistamine on kiire ja lihtne. Selleks on vaja vaid mõned põhikoostisosad, mis on tervislikud ja naturaalsed. Kõrvits ja õunad annavad marmelaadile maheda, kuid samas rikkaliku maitse, mis sobib hästi nii laste kui täiskasvanute toidulauale.
Retsept
Koostisosad
- Kõrvits – 300 g (koorituna)
- Õunad – 300 g (koorituna)
- Apelsinimahl – 100 ml
- Suhkur – 100 g
- Agar-agar – 8 g (vetikatest valmistatud taimne tarrendaja želatiini asendamiseks, Eestis müüakse umami.ee netipoest)
- Vanilliin – 1 näpuotsatäis
Valmistamine
- Koori ja tükelda õunad ning kõrvits. Kõrvitsatükid peaksid olema veidi väiksemad, sest kõrvits on tihedama viljalihaga.
- Pane kõrvitsa- ja õunatükid paksupõhjalisse kastrulisse. Lisa suhkur ja sega läbi.
- Vala segu peale 70 ml värskelt pressitud apelsinimahla.
- Sega kõik läbi, kata kaanega ja keeda madalal kuumusel, kuni viljad on pehmed (umbes 15 minutit).
- Eemalda kastrul tulelt ja lase jahtuda. Lisa jahtunud segule vanilliin.
- Purusta segu saumikseriga ühtlaseks püreeks.
- Lahusta ülejäänud apelsinimahlas (30 ml) agar-agar ja lase seista 10 minutit.
- Vala apelsinimahl agar-agariga kõrvitsa-õunapüree sisse ja kuumuta veel 3 minutit. Lase jahtuda 10 minutit.
- Tõsta valmis mass vormi ja pane külmikusse. Marmelaadi saab serveerida umbes 20–30 minuti pärast, sõltuvalt paksusest.
Kodune kõrvitsa-õunamarmelaad on suurepärane magustoit, mis ühendab endas maitse ja tervislikkuse. Seda on lihtne valmistada ja see sobib hästi igapäevaseks maiustamiseks. Marmelaadist saab nautida sügishooaja värskeid vilju, olles samas suurepärane alternatiiv poe maiustustele.