Retseptid

Kapsa hapendamine kodus – lihtsad ja maitsvad retseptid

Kapsas on üks armastatumaid köögivilju, mida süüakse nii toorelt kui ka küpsetatult. Hapendatud kapsas, aga, on eriline talvine maiuspala, mida saab nautida erinevate roogade lisandina. Selles artiklis jagan sinuga parimaid nippe ja retsepte, kuidas kodus kapsast hapendada, et valmistada krõmpsuvat ja mahlast hapukapsast.

Kuidas toimub kapsa hapendamine?

Hapendamine on looduslik protsess, mille käigus kapsas hakkab käärima ja moodustub piimhape. See annab kapsale iseloomuliku hapu maitse ning muudab selle kauasäilivaks. Õige hapendamisviis tagab, et kapsas säilitab oma krõmpsu tekstuuri ja rikkaliku maitse.

Kapsa hapendamine algab soola lisamisest, mis aitab köögiviljadest vedeliku välja tõmmata ja loob sobiva keskkonna piimhappebakterite arenguks. Selle tulemusel hakkab kapsas eraldama oma mahla, mis ongi vajalik hapnemisprotsessi jaoks. Hapendamiseks sobib kõige paremini kasutada puutünni, kuid ka klaaspurgid ja keraamilised anumad on head valikud.

Olenevalt retseptist ja koostisosadest võib hapukapsas jääda kas pehme või krõmpsuv. Krõmpsu kapsa jaoks on oluline kasutada kvaliteetset valget peakapsast ning lisada soovi korral porgandit, vürtse ja hapukaid marju nagu jõhvikad või pohlad. Igal lisandil on oma roll nii maitse kui ka tekstuuri kujundamisel.

Kapsa hapendamine oma mahlas

See retsept on üks lihtsamaid ja maitsvamaid viise hapukapsa valmistamiseks. Tulemuseks on mahlane ja tervislik hapukapsas, mida on nauding süüa.

Koostisained

  • Valge peakapsas (keskmine) – 2 tk
  • Porgand – 1 tk
  • Sool – 45 g
  • Suhkur – 1 tl

Vali kapsas, mis on kergelt lapiku kujuga. Peenesta kapsas peenikesteks ribadeks ja sega see jämedalt riivitud porgandiga. Lisa sool ja suhkur ning sega hoolikalt, et kiirendada käärimisprotsessi. Hõõru kapsast seni, kuni see hakkab eritama mahla.

Tõsta kapsas anumasse ja pressi see tihedalt kokku, kasutades puupress. Kata kapsas väikese taldrikuga ja aseta sellele raskuseks veega täidetud purk. Jäta kapsas toatemperatuurile hapnema kolmeks päevaks.

Kui kapsas ei ole piisavalt mahlane ja ei eralda piisavalt vedelikku, lisa veidi vett. Ära unusta kaks korda päevas kapsast segada ja õhku välja lasta, et vältida kibedust. Kolme päeva pärast on kapsas valmis ja saad selle säilitada steriliseeritud purkides. Serveerides lisa veidi õli ja soovi korral hakitud sibulat.

Krõmpsuv ja mahlane hapukapsas

See retsept tagab alati maitsva ja krõmpsuva tulemuse. Selle tegemine on lihtne ja seda on võimatu untsu ajada!

Koostisained

  • Valge peakapsas – 2 kg
  • Porgand – 2 tk
  • Sool – 2 spl
  • Suhkur – 1 spl
  • Vesi – 1 l

Alusta vee soojendamisest ja lahusta selles sool ja suhkur. Lase lahusel täielikult jahtuda. Seejärel haki kapsas ja riivi porgand. Sega köögiviljad omavahel ning vala peale jahtunud soolalahus.

Sega kõik hoolikalt läbi ja jäta kapsas toatemperatuurile hapnema kolmeks päevaks. Iga päev sega kapsast, et sool ühtlaselt jaotuks. Kolmandal päeval on sul valmis krõmpsuv ja kodune hapukapsas, mida võib kohe serveerida.

Kapsa hapendamine puutünnis

Puidust tünn, eriti tammevaat, on ideaalne hapukapsa valmistamiseks. Enne kasutamist tuleb vaat korralikult veega läbi leotada. Kapsa hapendamiseks on parim aeg hilissügis, kohe pärast esimesi öökülmi.

Koostisained

  • Valge peakapsas – 12 kg
  • Porgand – 3 kg
  • Hilissügisene õun  – 3 kg
  • Jämesool – 300 g

Koori kapsas välimistest lehtedest ja lõika peenikesteks ribadeks. Riivi porgand jämedalt ja sega kapsaga. Laota tammevaadi põhja kapsalehti, seejärel aseta kiht kapsa-porgandi segu. Lisa vaheldumisi õunaviilud ja jätka kapsakihte. Suru kapsas tihedalt kokku, et kogu vedelik säiliks ja tagada krõmpsuv tekstuur.

Pealt kata kapsas kapsalehtedega, aseta peale puust raskus ja raskuseks midagi rasket, näiteks kivi. Jäta kapsas sooja ruumi, kuni käärimine algab. Mõne päeva pärast hakkab tekkima vaht, mida tuleb regulaarselt eemaldada.

Kasuta tammevaati ka hapnemisprotsessi käigus, et kapsas “hingaks”. Kui kapsa vedelik muutub läbipaistvaks, aseta vaat külma ruumi, kus temperatuur ei ületa 5 kraadi. Säilita tünn puitalusel, mitte otse põrandal, et vältida hallitust.

Kapsa hapendamine on lihtne ja ajaproovile vastupidav viis, kuidas valmistada maitsvat ja tervislikku hapukapsast. Olgu see klassikaline retsept oma mahlas või tammevaadis valmistatud hapukapsas – see roog toob igale taldrikule värskust ja vitamiine. Proovi erinevaid retsepte ja leia oma lemmik!

Back to top button