Retseptid

Jõhvikakissel vitamiinide ja kasulike ainete säilitamisega

Jõhvikakisell on klassikaline Eesti magustoit, mida paljud mäletavad lapsepõlvest. Selle joogi valmistamine pole keeruline, kuid on oluline säilitada jõhvikate kasulikud omadused. Selles retseptis keskendume sellele, kuidas teha jõhvikakisell, mis on mitte ainult maitsev, vaid ka täis vitamiine.

Retsept: Jõhvikakisell vitamiinide säilitamiseks

Jõhvikakiselli valmistamisel on oluline, et kütmist vajavad koostisosad ei kaotaks oma vitamiinisisaldust. Selle saavutamiseks eraldame alguses jõhvikamahl, mida lisame alles keetmise lõpus. Nii saab mahl hoida oma kasulikud omadused ja muuta joogi tõeliselt toitvaks.

Koostisosad

  • 250 g jõhvikaid
  • 250 g suhkrut
  • 3 spl kartulitärklist

Valmistamine

  1. Kõigepealt tuleb jõhvikad hoolikalt üle vaadata ja pesta neid külma veega. Seejärel purusta marjad puust nuiaga mittenakkuvas nõus.
  2. Pressi purustatud jõhvikatest mahl välja ja pane see külma. Mahl tuleb hiljem, enne keetmise lõppu, lisada.
  3. Marjamass vala kuuma veega (1 osa marjamassi ja 5-6 osa vett), keeda madalal kuumusel 5-6 minutit. Seejärel kurna keedetud segu läbi sõela.
  4. Osa keeduveest jahuta ja sega sinna tärklis, et vältida klimpe.
  5. Lisa ülejäänud keeduveele suhkur ja lase veel 3-5 minutit keeda, kuni suhkur on lahustunud.
  6. Vala tärklisesegu suhkrusiirupisse ja sega pidevalt, kuni segu hakkab keema. Ära keeda, vaid eemalda tulelt, kui segu on piisavalt paks.
  7. Lõpuks lisa varem pressitud jõhvikamahl, sega korralikult ja lase jahtuda.

Et jõhvikakiselli pinnale ei tekiks kilet, võib joogi üle puistada veidi tuhksuhkrut. Nii jääb jõhvikakisell sile ja läikiv.

Vaata lisaks
Jõhvikate säilitamine: 4 tõestatud viisi

Jõhvikakiselli valmistamine pole keeruline, kuid mõned sammud nõuavad tähelepanu, et säilitada maksimaalselt vitamiine. Lisades mahla alles keetmise lõpus, jääb jook tervislikuks ja maitsev. Jagage seda retsepti oma sõprade ja perega ning nautige koos tervislikku jooki!

Back to top button