Retseptid

Hernesupp suitsulihaga: toitev ja maitsev supp lõunasöögiks

Hernesupp on tõeline klassika, mis väärib oma kohta iga toidunautleja menüüs. See roog on tuntud oma rikkaliku maitsebuketi ja toiteväärtuse poolest, pakkudes kehale nii vajalikke toitaineid kui ka suurepärast maitseelamust. Hernesupi valmistamine on lihtne ja taskukohane, muutes selle ideaalseks valikuks nii argipäevadeks kui ka pidulikemateks sündmusteks.

Hernesuppi kasulikkus ja maitse

Hernesupp on tõeline toitaineterikas kangelane. Herned on suurepärane valguallikas, mis on eriti oluline taimetoitlastele ja veganitele. Lisaks sisaldavad herned rohkelt kiudaineid, mis aitavad seedimist parandada ja hoida kõhu kauem täis. See on ka hea vitamiinide, eriti B-grupi vitamiinide, ja mineraalide, nagu raud ja magneesium, allikas. Kõik need toitained aitavad kaasa üldisele heaolule ja tugevale immuunsüsteemile.

Mis puutub maitse poole, siis hernesupp üllatab oma lihtsuses. Selle maitse võib varieeruda sõltuvalt kasutatavatest koostisosadest – olgu selleks suitsuliha, maitseürdid või värsked köögiviljad. Iga koostisosa lisab supile oma unikaalse noodi, luues sügava ja rikkaliku maitsebuketi, mis rahuldab isegi kõige nõudlikuma gurmaani maitsemeeli.

Hernesuppi serveerimine

Hernesupi ideaalne serveerimisaeg on lõunasöök või kerge õhtusöök. See sobib suurepäraselt eelroaks pidulikul õhtusöögil või iseseisva toidukorrana, pakkudes küllaldast toitumist ja rahuldust. Olgu see siis argipäeva kiire lõuna või nädalavahetuse pereõhtusöök, hernesupp on alati hea valik, mis toob lauale tervislikkuse, maitse ja mugavuse.

Seda võib serveerida musta leiva või krutoonidega. Supile võib lisada maitseks supiroheline. Suppi süüakse kuumalt.

Hernesupp suitsulihaga

Südamlik ja maitsev supp kuivatatud hernestest ja suitsutatud searibidest. Sobib ideaalselt nii söögi- kui ka pidulikule lauale.
hernesupp suitsulihaga
Share on Facebook
Kokkamine 3 hours

Koostisosad
  

  • 300 g kuiva hernest
  • 500 g suitsutatud searibi
  • 1 sibul
  • 1 porgand
  • 5-6 kartulit
  • 1 spl taimeõli
  • 4 oksa peterselli
  • 4 oksa tilli
  • 3 küüslaugukünt
  • 100 g peekonit
  • 3-4 spl sinepit (mitte terava)
  • maitse järgi sool, värskelt jahvatatud must pipar

Juhised
 

  • Valmista herned supi jaoks ette. Aseta sõelale ja loputa jooksva veega. Pane need vähemalt 2-liitrisesse potti ja vala üle külma veega. Lase 3-4 tundi leotada.
  • Tükelda supi jaoks suitsutatud searibid väiksemateks tükkideks (2-3 ribi igaühele). Pane suurde, vähemalt 3-liitrisesse kastrulisse, vala külma vett (2-2,5 liitrit) ja kuumuta keemiseni. Koori vaht maha, seejärel alanda pannil kuumust madalale. Keeta umbes 1-1,5 tundi. Ribi liha peaks olema pehme ja kergesti luust eraldatav.
  • Sõela valmis puljong läbi peene sõela. Võta ribidelt liha välja ja tükelda. Jäta kõrvale kuni serveerimiseni, valades üle väikese koguse puljongist. Loputa kastrulit ja vala ülejäänud puljong sinna sisse.
  • Lase kõrgel kuumusel keema tõusta. Viska herned sõelale ja loputa jooksva veega. Lisa potti koos keeva puljongiga ja kuumuta uuesti keemiseni. Keeda keskmiselt madalal kuumusel 30 minutit.
  • Koori supi jaoks sibulad, porgandid ja kartulid. Haki sibul peeneks. Pese porgandid ja kartulid. Lõika porgandid varrega või väikesteks kuubikuteks ja kartulid väikesteks viiludeks.
  • Lisa kartulid koos puljongi ja hernestega potti. Keeda 20 minutit. Samal ajal kui kartulid keevad, prae sibulat ja porgandeid taimeõlis. Lisa peaaegu valmis suppi koos hernestega. Keeda madalal kuumusel 5 minutit.
  • Pese petersell ja till, kuivata hästi paberil ja haki peeneks. Koori ja haki küüslauk. Lõika peekon õhukesteks ribadeks või kuubikuteks.
  • Lisada küüslauk, peekon ja maitsetaimed koos hernestega suppi. Keeda 5 minutit. Seejärel lisada suitsutatud ribide liha ja sinep. Soola ja pipraga maitsesta, sega põhjalikult läbi.
  • Lase supp koos hernestega kiiresti keema tõusta ja lülita kuumus välja. Jäta supp kuumale pliidile. 30 minuti pärast vala serveerimistaldrikutesse. Võib serveerida koos krutoonidega.

Ühegi rahvapidu ei möödu hernesupita! Näiteks on see üks vastlapäeva traditsioonidest, mis on säilinud tänaseni. Lisaks on hernesupp üks olulisemaid roogasid sõjaväe menüüs, sest see on maitsev, toitev ja üsna odav valmistada.

Back to top button