Retseptid

Hapukapsasupi valmistamise kunst: traditsioonilised retseptid ja kasulikud nipid

Hapukapsasupp on üks neist toitudest, mis toob meelde soojad mälestused külmadel talveõhtutel. See maitsev ja toitev roog on saanud oma koha paljude eestlaste südames, kuigi algselt pärineb see vene köögist, kus seda on valmistatud juba sajandeid. Meie kahe kultuuri pikaajaline läbipõimumine on toonud palju rikkalikke maitseid meie toidulauale, sealhulgas ka hapukapsasupi, mida paljud eestlased nüüd peavad oma rahvusköögis asendamatuks osaks. Kas teadsite, et hästi valmistatud hapukapsasupp võib olla mitte ainult maitsev, vaid ka tervisele kasulik?

Mis on hapukapsasupp?

Hapukapsasupp ehk traditsiooniliselt tuntud kui “štši” on rammus ja toitev supp, mille põhikomponendiks on hapukapsas, liha (tavaliselt veiseliha) ja mitmesugused köögiviljad. See on tüüpiline talvine roog, mis pakub soojust ja energiat külmadel kuudel, kui värsked köögiviljad ei ole nii kergesti kättesaadavad. Hapendatud kapsas annab supile iseloomuliku hapu maitse, mis harmoneerub suurepäraselt liha ja teiste koostisosadega.

Hapukapsasupi ajalugu ulatub Kesk- ja Ida-Euroopa talupoegade eluviisini, kus talveks säilitamise eesmärgil hapendati kapsast. Venemaal on dokumenteeritud štši valmistamist juba 9. sajandist alates ning see on olnud seal põhiliseks toiduks erinevate ühiskonnakihtide seas. Eestisse jõudis see roog tõenäoliselt Vene mõjutuste kaudu, kuid aja jooksul on sellest kujunenud omamoodi kohalik variant, mis kohandatud meie maitse-eelistustele. Hapukapsasupp on tänapäeval endiselt armastatud roog nii kodudes kui ka restoranides.

Kuidas valmistada hapukapsasuppi?

Maitsva hapukapsasupi valmistamiseks on oluline valida kvaliteetsed koostisosad ja varuda piisavalt aega, sest parimad maitsed tulevad aeglase keetmise tulemusel. Veiseliha peaks olema kondiga, sest just kondid annavad supile rikkaliku maitse ja tekstuuri. Hapukapsa valimisel tasub eelistada naturaalselt hapendatud kapsast ilma säilitusaineteta, kuigi kui see on liiga hapu, võib seda enne kasutamist kergelt loputada. Köögiviljade seas on olulised porgandid, sibulad ja kartulid, mis annavad supile tasakaalustatud maitse.

Hea hapukapsasupi valmistamiseks on vaja ka õigeid maitseaineid nagu loorber, must pipar ja küüslauk. Ära unusta lisada pisut tomatipüreed, mis annab supile meeldiva värvi ja rikastab maitset. Sõltuvalt eelistustest võib lisada ka veidi jahu või sulatatud searasva, mis muudab supi kreemjamaks. Hapukapsasupi serveerimisel on traditsiooniks lisada hapukoort ja hakitud maitserohelist, mis täiustavad toidu maitset ja välimust.

Vaata lisaks
Kuidas valmistada ideaalset traditsioonilist borši

Klassikaline hapukapsasupp veiselihapuljongiga

See retsept annab rikkaliku ja maitsva hapukapsasupi, mis on valmistatud tugeva veisepuljongi baasil. Supile annab sügava maitse veise sääretükk, mis keedetakse aeglaselt koos hapukapsaga. See on täiuslik valik külmadel talvepäevadel, kui soovid midagi tõeliselt toitvat ja soojendavat.

Koostisosad:

  • 600 g veise sääretükki
  • 600 g hapukapsast
  • 250 g kartuleid
  • 2 porgandit (80 g ja 120 g)
  • 2 sibulat (60 g ja 120 g)
  • 1 spl tomatipüreed
  • 2 küüslauguküünt
  • 3 spl taimeõli
  • must pipar (maitse järgi)
  • sool (maitse järgi)
  • petersellirohelist (serveerimiseks, soovi korral)
  • 2 l vett

Valmistamine:

  1. Pese sääretükk, aseta potti, vala peale 2 liitrit külma vett ja pane kuumale pliidile. Kuumuta keemiseni ja võta pott tulelt. Vala vesi ära, loputa liha ja pott.
  2. Vala lihale uuesti 1,8 l külma vett ja pane taas tulele. Kuumuta keemiseni ja eemalda vaht.
  3. Puhasta üks sibul ja üks porgand (väiksemad) ning lisa puljongisse. Keeda aeglasel tulel 1,5 tundi.
  4. Puhasta teine sibul ja lõika väikesteks kuubikuteks. Puhasta porgand ja lõika õhukesteks ribadeks.
  5. Kuumuta pannil 2 spl õli ja prae sibulat, kuni see muutub läbipaistvaks (umbes 3 minutit).
  6. Lisa sibulale porgand, sega, kata kaanega ja hauta väiksel tulel 10 minutit.
  7. Lisa köögiviljadele tomatipüree ja prae väiksel tulel 2 minutit. Tõsta valmis köögiviljad ja tomatipüree eraldi nõusse.
  8. Sama panni puhastamata, lisa 1 spl taimeõli ja hapukapsas koos mahlaga.
  9. Lisa 200 ml vett, kuumuta keemiseni, kata kaanega ja hauta nõrgal tulel 40 minutit.
  10. Puhasta kartulid ja lõika mitte väga suurteks tükkideks.
  11. Võta valmis puljongist välja liha, porgand ja sibul.
  12. Lisa puljongisse kartulid ja keeda 10 minutit.
  13. Pärast 10 minutit lisa praetud köögiviljad tomatipüreega ja keeda veel 10 minutit.
  14. Jahtunud liha eralda kondist ja lõika tükkideks.
  15. Lisa potti hautatud hapukapsas ja lihatükid. Keeda 10 minutit.
  16. Lisa valmis supile sool ja pipar.
  17. Puhasta küüslauk, pressi see läbi küüslaugupressi ja lisa potti. Kuumuta 1 minut ja lülita pliit välja.

Hapukapsasupp kartulite ja lihaga

See retsept pakub mahedat ja tasakaalustatud hapukapsasuppi, mis sisaldab kartuleid ja liha. Supp on kergem kui klassikaline versioon, kuid siiski piisavalt toitev. See sobib ideaalselt lõunasöögiks või õhtusöögiks ja on väga paindlik roog, mida saab valmistada nii tervete kartulitega kui ka tükeldatud kartulitega.

Koostisosad (4 portsjonit):

  • 500 g kondiga veiseliha
  • 500 g hapukapsast
  • 3-4 kartulit
  • 2-3 küüslauguküünt (maitse järgi)
  • 1 porgand
  • 1 sibul
  • 2 spl tomatipüreed
  • 1 spl jahu
  • 30 g searasva
  • 100 g hapukoort (serveerimiseks)
  • 0,5 punti peterselli (maitse järgi)
  • 0,5 punti tilli (maitse järgi)
  • sool (maitse järgi)
  • 0,5 tl jahvatatud musta pipart (maitse järgi)
  • 1-2 loorberilehte (soovi korral)
  • 2,5 l vett

Valmistamine:

  1. Valmista veiselihast puljong. Pese liha, aseta potti, vala peale 2,5 l külma vett. Kuumuta keemiseni, eemalda tekkinud vaht. Lisa sool (1 spl). Keeda puljongit väiksel tulel kaanega kaetult, kuni liha on pehme (1,5 tundi).
  2. Koori ja pese kartulid ning lõika viiludeks.
  3. Puhasta ja pese sibul ja porgand. Haki sibul peenelt. Riivi porgand jämeda riiviga või lõika õhukesteks ribadeks.
  4. Soovi korral loputa hapukapsast (kui see on väga hapu).
  5. Kuumuta pannil searasv. Lisa sibul ja porgand. Prae keskmisel tulel, segades, 2-3 minutit.
  6. Lisa tomatipüree. Sega, hauta kõike koos minut. Seejärel lisa jahu. Hauta kõike koos, segades, umbes minut.
  7. Liha on valmis. Võta puljongist välja liha ja kondid. Kurna puljong. Lisa puljongisse kartulid.
  8. Keeda kartuleid 5-6 minutit keskmisel tulel kaanega kaetult. Lisa hapukapsas 5-6 minutit pärast kartuleid. Keeda 10-15 minutit.
  9. Seejärel lisa praadimissegu.
  10. Puhasta küüslauk. Hõõru see pisut soolaga või haki peenelt.
  11. Lisa purustatud või peenelt hakitud küüslauk suppi koos maitseainetega (pipar, loorberileht). Keeda kõike koos veel 10 minutit.
  12. Pese ja haki peenelt maitseroheline.

Hapukapsasupp on valmis. Serveeri lihatükiga, hapukoorega ja värske maitserohelisega. Head isu!

Vaata lisaks
Pikka elu soodustav supp: mida soovitatakse hommikusöögiks süüa

Hapukapsasupp on ajatu klassika, mis on leidnud tee paljude eestlaste südametesse ja kodudesse. See on toitev, maitsev ja suhteliselt lihtne valmistada, eriti kui järgida eespool toodud retsepte ja nõuandeid. Kuigi see nõuab veidi aega ja kannatust, on tulemus seda väärt – aromaatne ja maitsev supp, mis sobib ideaalselt külmadel päevadel. Julgustan kõiki proovima hapukapsasupi valmistamist ja avastama selle rikkalikku maitset, mis on meie kultuuri ja toidupärandit rikastanud juba põlvkondi.

Back to top button