Retseptid

Bigos: hautatud kapsas lihaga Poola moodi

Hautatud kapsas on paljude poolt armastatud roog, mida saab valmistada erinevatel viisidel. Paljude rahvaste köökides leidub erinevaid retseptide variante, mis on sageli seotud kohalike traditsioonide ja kättesaadavate toiduainetega. Täna tutvustan teile Poola rooga nimega bigos, mis kujutab endast tušitud kapsast lihaga ja on saanud Poola rahvusköögis tõeliseks sümboliks.

Kuidas valmistada Bigost?

Bigos on roog, mille valmistamine võtab omajagu aega, kuid tulemus on seda väärt. Tavalisel pliidil valmib see umbes 4 tunniga, mille jooksul erinevad maitsed segunevad ja moodustavad harmoonilise terviku. Kui kasutate multikeetjat-kiirkeetjat, saate selle valmis umbes ühe tunniga, mis teeb selle mugavaks valikuks ka kiireks õhtusöögiks.

Selle roa saladus peitub pikaajalises hautamises ja kvaliteetsetes koostisosades. Hapukapsa ja värske kapsa kombinatsioon annab bigosele iseloomuliku maitse, mida täiendavad erinevad lihad ja vürtsid. Mida kauem roog hautub, seda rikkamaks muutub selle maitse, mistõttu peetakse bigost veel paremaks järgmisel päeval pärast valmistamist.

Retsept

Koostisosad

  • Hapukapsas — 1 kg
  • Valge peakapsas — 1,5 kg
  • Sealiha (abatükk või kaelatükk) — 400–500 g
  • Veiseliha (võib võtta ribi) — 300 g
  • Suitsutatud vorst (näiteks jahivorst) — 300 g
  • Sibul — 2 tk (keskmise suurusega)
  • Kuivatatud seened — 50 g
  • Kuivatatud ploomid — 100 g
  • Tomatipasta — 2 spl
  • Loorberileht — 3-4 tk
  • Pipar (terad) — 10–15 tk
  • Majoraan — 1 tl
  • Päevalilleõli — praadimiseks
  • Sool, lemmik maitseained, pipar — maitse järgi

Valmistamise viis

  1. Lõigake liha mitte liiga suurteks tükkideks. Kuumutage kasaanis või muus sobivas sügavas nõus veidi päevalilleõli ja praadige liha kuldse kooriku tekkimiseni. Seejärel lisage hakitud sibul ja praadige kuni see muutub läbipaistvaks.
  2. Lõigake värske kapsas õhukesteks ribadeks ja lisage see lihale. Hautage pliidil kuni kapsas on pehme. Seejärel lisage hapukapsas ja jätkake hautamist, aeg-ajalt segades.
  3. Valage kuivatatud seentele kuum vesi (mitte keev) ja jätke need umbes pooleks tunniks ligunema.
  4. Nüüd hakkame kõiki koostisosi segama. Lisage seened koos veega, milles nad ligunema panite. Samasse potti pange tükeldatud suitsutatud vorst, kuivatatud ploomid, paar lusikatäit tomatipüreed, loorberileht, musta pipra terad ja majoraan. Hautage rooga aeglasel tulel umbes kaks-kolm tundi.
  5. Maitsestage soola, lemmikmaitseainete ja pipraga. Kui bigos on liiga paks, lisage veidi vett või puljongit.
Vaata lisaks
Punane kapsasalat terviseks: lihtne valmistada, kasulik süüa

Kuidas serveerida?

Traditsiooniliselt serveeritakse bigost kuumalt koos musta leivaga. See roog muutub veelgi maitsvamaks järgmisel päeval pärast valmistamist, kui kõik maitsed täielikult avanevad. Soovi korral võite lisada kõrvale hapukoort või hakitud rohelist sibulat, mis annab roale värskust ja täiendavat maitset.

Back to top button