Retseptid

Baklažaanihautis ehk Adžapsandali

Kaukaasia köök on tuntud oma rikkalike maitsete ja traditsiooniliste roogade poolest. Üks selliseid kulinaarseid pärle on adžapsandali – võluv baklažaanihautis, mis on eriti populaarne Gruusias ja Aserbaidžaanis. See sametine ja aromaatne roog võlub oma maitsete harmoonilise kooslusega igaüht, kes seda proovib.

Mis on adžapsandali?

Kaukaasia köögis on palju köögiviljaroogi, kuid adžapsandali eristub oma erilise valmistamisviisi poolest. See on meisterlik kombinatsioon eraldi praetud köögiviljadest, mis hiljem ühinevad üheks harmooniliseks tervikuks. Igal komponendil on oma roll selles maitsvate maitsete orkestris.

Adžapsandali pole lihtsalt tavaline köögiviljahautis, vaid tõeline kulinaarne kunst. Iga köögivili säilitab oma unikaalse maitse, samal ajal kui vürtsid ja maitsetaimed loovad sügava ja rikkaliku maitseprofiili. Kas pole põnev, kuidas lihtsatest koostisosadest sünnib midagi nii erilist?

Retsept

Hea adžapsandali valmistamiseks on vaja õigeid tööriistu ja kvaliteetseid tooraineid. Valmista ette suur praepann või wok-pann köögiviljade praadimiseks, paks põhjaga pott hautamiseks ning teravad noad köögiviljade tükeldamiseks. Tasub meeles pidada, et kvaliteetsed tööriistad on pool võitu.

Koostisosad

  • Baklažaanid – 1 kg
  • Tomatid – 700 g
  • Paprika – 500 g
  • Porgandid – 500 g
  • Sibul – 250 g
  • Küüslauk – 6 küünt
  • Värske tšillikaun – 1 tk
  • Värske basiilik – 10 g
  • Koriander – 30 g
  • Värske petersell – 10 g
  • Khmeli-suneli – 1/2 tl
  • Safran – 1/2 tl
  • Must pipar – 1/2 tl
  • Jahvatatud koriander – 1/2 tl
  • Jäme sool – 1 tl
  • Sool – 3 spl
  • Taimeõli – 80 ml

Valmistamine

  1. Lõika baklažaanid 7-8 mm paksusteks poolkuudeks. Raputa peale 3 spl soola, sega hästi läbi ja jäta 30 minutiks seisma. Seejärel loputa sool maha ja pigista baklažaanid kuivaks.
  2. Haki sibul väikesteks kuubikuteks. Lõika porgandid pooleks ja seejärel 5 mm paksusteks poolringideks. Lõika paprika ribadeks.
  3. Haki tšillikaun (ilma seemneteta) peeneks. Riivi tomatid jämedal riivil, eemalda koored.
  4. Kuumuta pannil 60 ml taimeõli, prae baklažaane kuni need on pehmed, umbes 15 minutit. Tõsta kõrvale.
  5. Samas pannis prae paprikat keskmisel kuumusel 10-15 minutit. Paprika peaks olema pehme, kuid säilitama oma kuju.
  6. Prae sibulat 3 minutit. Lisa porgandid, kata kaanega ja hauta umbes 20 minutit.
  7. Haki petersell, basiilik ja koriander peeneks. Tambi uhmris küüslauk koos koriandri ja 1 tl jämeda soolaga pastaks.
  8. Aseta paksupõhjalisse potti praetud baklažaanid, paprika, sibul-porgand, tšilli, riivitud tomatid, basiilik, petersell ja kõik vürtsid. Sega hoolikalt.
  9. Hauta nõrgal tulel 15 minutit. Lisa küüslaugu-koriandri pasta ja sega läbi.
Vaata lisaks
Praetud riis köögiviljade ja munadega

Serveerimine

Adžapsandali on nüüd valmis serveerimiseks. See õrn köögiviljahautis, kus iga komponendi maitse on selgelt eristatav, moodustab tõeliselt ainulaadse maitseelamuse. Serveeri soojalt koos värske leivaga või külmalt kui maitsvat eelrooga.

 

Back to top button