Reisimine

Kreeka reisijuhend: 10 levinud viga, mida turistid teevad ja kuidas neid vältida

Kreeka on endiselt üks populaarsemaid puhkesihtkohti Euroopas, meelitades igal aastal miljoneid turiste oma antiikse ajalooga, idülliliste saartega ja maailmakuulsa köögiga. Kuid isegi kogenud reisijad võivad selles mitmekesises riigis teha vigu, mis võivad puhkuse rikuda. Hollandi päritolu Kreeka reisiekspert Sophie Jansen, kes jagab oma kogemusi väljaandele Daily Mail, on tuvastanud peamised vead, mida turistid Kreekas teevad, ning pakub väärtuslikke nõuandeid, kuidas neid vältida.

Valige õige saar

“Kreeka on suur ja hajutatud riik, kus on 227 asustatud saart, ning igal osal on midagi pakkuda,” selgitab Sophie. Ta hoiatab, et isegi kui mõni konkreetne saar võib näida ideaalne, ei pruugi see olla just teile sobiv koht. Oluline on arvestada mitmeid tegureid: millal te kavatsete reisida, kui kaua plaanite jääda, millist transporti eelistate, milliseid tegevusi soovite kogeda ja loomulikult ka oma eelarvet.

Mitte iga saar pole eelarvet arvestav või lastesõbralik, ning mõned saared on vähem sobivad, kui te ei saa autot rentida. Sophie soovitab põhjalikult uurida, kas teie valitud sihtkoht sobib teie reisikuule, soovitud vaba aja tegevustele ja teie eelarvele. Igal saarel on oma eripära ja sobivus erinevatele reisijatüüpidele, seega on eelnev uurimistöö äärmiselt oluline.

Kontrollige praamide sõiduplaane

“Ärge broneerige hotelle enne, kui olete vaadanud praamide sõiduplaane ja graafikuid. Kõik saared pole omavahel ühendatud, seega veenduge, et teil pole tagastamatut hotellibroneeringut enne, kui selgitate välja, kuidas jõuda punktist A punkti B,” hoiatab Sophie. Ta soovitab laevateede ja sõiduplaanide kontrollimiseks kasutada veebilehte ferryhopper.com, kus on kõige ajakohasem info.

Praamid on Kreeka saarte vahel liikumiseks hädavajalikud, kuid nende sõiduplaanid ja ühendused võivad olla keerulised. Enne hotellide või muude majutuste broneerimist peaks esmalt selgitama välja transpordivõimalused. Mõnel saarel võib olla piiratud praamiühendus, eriti hooajavälisel ajal, mis võib teie reisiplaane oluliselt mõjutada.

Vaata lisaks
Maailma 10 populaarsemat muuseumi Google'i andmetel

Võtke kaasa õige suurusega kohver

“Muidugi, kui peatute kaks nädalat ühes hotellis ja teid sõidutatakse lennujaamast sinna, võtke kaasa suur kohver. Kuid kui kavatsete saarte vahel reisida või külastada autovabade keskustega linnu, munakivisillutisega või paljude treppidega kohti (näiteks Santorini), on parem võtta kaasa vähe asju,” jagab reisiekspert. Sophie-l on ligipääsmatute kohtade jaoks lihtne reegel – “ärge võtke kaasa midagi, mida te ise kanda ei suuda”.

Kreeka mitmed saared, eriti Santorini ja vanad linnaosad, on tuntud oma kitsaste tänavate, munakivisillutise ja arvukate treppide poolest. Suure kohvriga navigeerimine võib sellistes kohtades osutuda tõeliseks väljakutseks. Kompaktne, kerge pagas annab teile rohkem paindlikkust ja vähendab stressi, eriti kui plaanite külastada mitut sihtkohta või kasutada erinevaid transpordiliike.

kreeka saar parga ja panagia
Foto: CALIN STAN, Unsplash

Olge ettevaatlik kraaniveega

Kreeka ekspert hoiatab, et väikesaartel võib vett kasutada hammaste pesemiseks, kuid see pole mõeldud joomiseks. Turistid võivad osta joogivett supermarketist, kuid Sophie soovitab pöörata tähelepanu saartel asuvatele kaevudele, mis on tasuta. See on oluline teadmine, eriti kuumadel suvekuudel, mil veetarbimine suureneb.

Veekvaliteet võib Kreekas piirkonniti erineda, eriti väikestel saartel, kus mageveevarud on piiratud. Alati on hea mõte küsida kohalikelt või oma majutusasutusest, kas kraanivesi on joogikõlblik. Keskkonnasõbralik alternatiiv veepudelite ostmisele on täita korduvkasutatavat pudelit kohalikest avalikest joogiveeallikatest, mis on paljudes turismipaikades olemas.

Kontrollige poodide lahtiolekuaegu

“Turismipoed on avatud iga päev, kogu päeva, kuni hilisõhtuni. Sama kehtib supermarketite ja minimarketite kohta, kuigi suured supermarketid on pühapäeviti suletud,” selgitab ekspert. Kuid teised poed võivad sulguda “siesta ajaks” umbes kella 14:00 kuni 17:00 või 18:00, seega on parem mitte planeerida ostlemist selleks ajaks.

“Üldiselt on viisakas hoida vaikust “siesta ajal” elamurajoonides, kuna paljud kreeklased sel ajal tõesti magavad. Õhtul tulevad nad taas välja ja söövad hilja (umbes kella 21:00–22:00),” selgitab Sophie. See on oluline kultuuriline aspekt, mida turistid peaksid austama, et kohalikke tavasid järgida ja oma päeva efektiivselt planeerida.

Vaata lisaks
Vaatamisväärsused Splitis: 10 unustamatut sihtkohta Horvaatia pärlis

Laadige alla võrguühenduseta kaart

“Teil võib puududa stabiilne internetiühendus, kui olete autos ja vajate GPS-i. Kõige parem on laadida telefoni alla saare võrguühenduseta kaart,” hoiatab reisija. Samas kutsub ta üles mitte usaldama pimesi neid rakendusi: “Nad vaevalt teevad vahet asfalt- ja kruusateedel ning saadavad teid mõnikord maanteedele ja kõrvaltänavatele, mis võivad olla tõesti ebamugavad. Või teele, mis lõpeb tupikuga ja ei vii kuhugi.”

Kreeka maapiirkondades ja saartel võib internetiühendus olla ebastabiilne või puudulik. Võrguühenduseta kaartide allalaadimine kogu piirkonna või saare jaoks enne reisi on oluline, eriti kui plaanite rentida auto või liikuda iseseisvalt. Navigeerimisrakendused võivad mõnikord suunata teid keerulistele või isegi läbimatutele teedele, seega on hea omada ka traditsioonilist paberkaarti või küsida kohalikelt juhiseid.

Proovige Kreeka kohvi ja kööki

lefkada restoran kreeka
Foto: Michelle Chadwick, Pexels

“Kreeka pole ainult gyros ja souvlaki, vaid selle ajalooline köök põhineb köögiviljadel,” ütleb Sophie. Ta soovitab külastada “mezedopoleio” või “tsipouradiko” – restorane, kus serveeritakse väiksemaid mezze-stiilis roogasid või “kreeka versiooni tapasest” gruppidele. “Nii saate proovida rohkem toite ja arve osutub lõpuks odavamaks. Õhtusöögi lõpus tuuakse teile tõenäoliselt tasuta magustoitu või alkoholiportsjoni, mille peate viisakalt vastu võtma!” räägib naine.

Kohvi osas soovitab Sophie proovida frappet (külm jook, mis on valmistatud lahustuvast kohvist) või freddo cappuccino’t (külm cappuccino külma piimavahuga peal). Ta lisab, et kreeka kohv on saadaval kolme magususe tasemega: “sketo” – ilma suhkruta, “metrio” – keskmiselt magus, “glyko” – magus. Need teadmised aitavad teil kreeka kohvikutes suhelda ja oma maitseelistusi paremini väljendada.

Proovige kohalikku kööki

Kreeka köök on tuntud oma värskete koostisosade, lihtsate maitsete ja tervislike toitude poolest. Lisaks tuntud gyros’ele ja souvlaki’le proovige kindlasti ka traditsioonilisi roogasid nagu moussaka, dolmades (viinamarjalehtedes täidetud riis), spanakopita (spinatipirukad) ja horiatiki (kreeka salat). Kohalikud tavernid ehk tavernas pakuvad sageli parimaid autentseid maitseelamusi.

Mezze-stiilis söömine on suurepärane viis proovida erinevaid toite ühe õhtu jooksul. See sobib eriti hästi gruppidele või neile, kes soovivad kogeda kreeka köögi mitmekesisust. Paljud restoranid pakuvad ka kohalikke veine, mis sobivad ideaalselt toitude juurde ja täiendavad kreeka toiduelamust.

Vaata lisaks
Ateena vaatamisväärsused: 10 parimat kohta, mida külastada linnas

Kreeka pakub unustamatut reisikogemust, kuid nagu iga reisisihtkoha puhul, on ka siin omad nüansid, mida teada. Järgides Sophie Janseni nõuandeid – alates õige saare valimisest ja praamide graafikute kontrollimisest kuni kohaliku köögi nautimiseni – saate vältida tavalisi turismilõkse ja maksimaalselt ära kasutada oma Kreeka seiklust. Põhjalik ettevalmistus ja avatud meel kohalike tavade suhtes aitavad luua sujuva ja nauditava puhkuse selles ajaloolises ja mitmekesises Vahemere riigis.

Back to top button