Kukeseened on ühed esimesed ja armastatumad seened Eesti metsades. Neist saab valmistada maitsvaid kastmeid ja muid roogasid. Kuid vahel võib tekkida olukord, kus seente säilitamine pikemaks ajaks muutub oluliseks. Sel juhul võib küsida, kuidas säilitada kukeseene kõige paremini?
Kukeseente säilitamise reeglid
Metsast korjatud kukeseened vajavad kindlasti puhastamist. Kui aga oled ostnud kukeseeni turult või poest, siis tõenäoliselt on need juba puhastatud ja saad neid kohe kasutada. Aga hoia meeles. Et kõik seened ei sobi pikaajaliseks säilitamiseks värskel kujul.
Järgmisena tuleb vaadata, kuidas kukeseeni hoidmiseks ette valmistada. Pikemaks ajaks on võimalik kukeseeni säilitada kolmel viisil: külmutatult, kuivatatult või konserveeritult. Täpsustame seda lähemalt.
Kukeseente säilitamine külmkapis
Oluline on teada, et kuivad ja värsked kukeseened peaksid külmkapis olema mitte rohkem kui ööpäev, niisked seened aga vaid mõne tunni. Keedetud kukeseeni saab külmkapis säilitada kuni 5 päeva. Külmutatud kujul võib seeni säilitada kuni pool aastat.
Külmutada võib nii värsket kui keedetud kukeseeni. Siin on samm-sammuline juhend:
- esmalt puhasta seened, loputa need veega, kuivata ja aseta ühtlase kihina lõikelauale. Võid kasutada mitu kihti, kuid iga kiht peaks olema eraldatud paberrätikuga;
- seejärel vii seened mõneks tunniks sügavkülma, et need saaksid veidi külmuda. Või kasuta kiirkülmutamise funktsiooni;
- pikaajaliseks säilitamiseks tuleks seened pakendada väikestesse portsjonitesse sügavkülma anumatesse;
- seeni on kõige parem säilitada toiduks mõeldud plastkonteinerites või tihedates polüetüleenkotides, mis on mõeldud toidu säilitamiseks sügavkülmas.
Kukeseente kuivatamine
Nüüd räägin sulle, kuidas saab kukeseened kuivatada ja neid sellisel kujul säilitada. Kuivatatud kukeseened on suurepärased suppide, kastmete ja pajaroogade valmistamiseks. Kuivatamise protsess on lihtne ja seda saab teha kodustes tingimustes.
Kuivatamiseks vajad sa vaid ahju ja natuke kannatlikkust.Värsked kukeseened kaotavad kuivatamise ajal suurema osa oma kaalust, seega 1 kilogrammist värsketest seentest saad umbes 150 grammi kuivatatud seeni. Tegelik protsess on järgmine:
- esiteks puhasta seened hoolikalt ja lõika need õhukesteks viiludeks. Aseta seened ahjuplaadile nii, et nad ei puutuks omavahel kokku;
- kuivata seeni ahjus temperatuuril umbes 50–60 kraadi, uks peab olema veidi avatud, et niiskus saaks väljuda.
- kuivatamine võtab aega 3-4 tundi, olenevalt seente suurusest ja ahju võimsusest.
Kui seened on täielikult kuivanud, saab neid hoiustada suletud anumas kuivas ja jahedas kohas. Õigesti säilitatud kuivatatud kukeseeni saab säilitada aasta või kauem. See säilitusmeetod võimaldab nautida maitsvaid metsaseeni ka seenehooaja välisel ajal.
Kukeseente säilitamine konserveeritud kujul
Marineerimine ja soolamine on veel kaks võimalust kukeseente säilitamiseks. Peatume lühidalt sellel, kuidas ja kui kaua saab säilitada soolaseid ja marineeritud kukeseeni.
Marineeritud kukeseeni saab säilitada kuni aasta, kui neid hoitakse jahedas ja pimedas kohas. Marineerimise protsess hõlmab seente keetmist äädika, vee, soola ja maitseainete segus, seejärel seente paigutamist purkidesse ja segule lisamist. Kui purgid on korralikult suletud, on need ideaalsed pikemaks säilitamiseks.
Soolatud kukeseeni võib säilitada ka kuni aasta, kui neid hoitakse õigesti. Kuid soolamine on pikk protsess, mis hõlmab seente puhastamist, soola lisamist ning seente asetamist purki või vaagnale, kus neid hoitakse toatemperatuuril, kuni seened on soola täielikult imendunud. Seejärel tuleks seeni hoida jahedas kohas.