Läheneb konserveerimishooaeg ja on aeg mällu tuletada mitte ainult retsepte, vaid ka konserveerimise reegleid. Et teie konservid õnnestuks suurepäraselt, säiliksid terve talve ja ei kahjustaks teie tervist, tuleb enne konserveerimist purke steriliseerida. Ja ma räägin teile 5 kõige lihtsamast ja tõhusamast steriliseerimisviisist.
Kuidas valmistada ette kaaned ja purgid steriliseerimiseks?
Kontrollige purke pragude, mõrade või rooste olemasolu. Konserveerimiseks sobivad ainult vigastusteta anumad. Kaaned peavad olema tasased, ilma kriimustuste ja roosteteta.
Peske purgid ja kaaned puhtalt käsnaga põhjalikult läbi. Parem on seda teha sooda, sinepipulbri, majapidamisseebiga või looduslike pesemisvahendite abil.
Tavaliseid pesemisvahendeid, mida võib leida iga poe riiulitelt, ei soovitata kasutada. Sageli on neis keemilised lisandid, mis ei eemaldu veega hästi.
Steriliseerimine aurul poti kohal
Täitke pott umbes pooleldi veega ja laske sellel keema minna. Pange potti kaaned ja asetage peale sõel, sõelur või rest. Asetage peale kuivad purgid suuga allapoole.
Väikesed purgid peavad auru kohal seisma umbes 6–8 minutit. 1–2-liitrise mahutavusega purgid 10–15 minutit ja 3-liitrilised või suuremad mahutid 20–25 minutit. Kui purgi siseseintel ilmuvad suured veetilgad, võib steriliseerimise lõpetada.
Võtke purgid maha ja asetage puhtale kuivale rätikule suuga allapoole. Kaaned tuleb ettevaatlikult välja võtta ja samuti rätikule asetada sisemise poolega allapoole. Enne konserveerimist peavad purgid ja kaaned täielikult kuivama.
Steriliseerimine ahjus
Asetage purgid ahjuplaadile või restile külmas ahjus. See, kuidas te need paigutate – suuga üles või alla – ei ole suurt tähtsust.
Ahjusse võib panna keeratavad kaaned. Ärge steriliseerige kummitihendiga kaasi, kuna need võivad sulab. Neid tuleb keeta vees 10-15 minutit.
Sulgege ahi ja seadke temperatuuriks 100-110°C. Hoidke purke sees umbes 20 minutit. Steriliseerimise aeg ei sõltu nende mahust.
Steriliseerimine aurul teekannu kohal
Täitke tavaline teekann umbes pooleldi veega ja keetke see üles. Kui võimalik, pange kaaned teekannu sisse. Kui kaaned ei mahu, steriliseerige neid eraldi potis keeva veega.
Asetage kuiv purk teekannu avasse suuga allapoole. Kui purk on väike, võib selle asetada teekannu nokale. Hoidke purki auru kohal sama kaua kui steriliseerimisel poti kohal.
Kui purgi siseseintel ilmuvad suured veetilgad, võib steriliseerimise lõpetada. Seejärel asetage purgid puhtale kuivale rätikule suuga allapoole. Kaaned tuleb samuti kuivatada rätikul sisemise poolega allapoole.
Steriliseerimine mikrolaineahjus
Valage purkidesse 1,5-2 cm vett ja asetage need mikrolaineahju. Valige maksimaalne võimsus ja lülitage taimer 3-5 minutiks sisse.
Vesi peab keema minema ja purgid seestpoolt suurtega tilkadega kaetud olema. Valage vesi välja, asetage purgid suuga allapoole puhtale kuivale rätikule ja kuivatage.
Mikrolaineahjus ei saa kaasi steriliseerida. Neid tuleb kasta keeva veega täidetud katlasse 10-15 minutiks.
Steriliseerimine keeva veega
Asetage purgid suuga ülespoole suurde katlasse. Pange kõrvale kaaned. Valage katlasse ja purkidesse külma vett nii, et see kataks suud.
Kui purgid ei mahu katlasse, võib neid mitte püsti panna, vaid horisontaalselt asetada. Viige vesi keemiseni ja steriliseerige purke 15-20 minutit.
Seejärel asetage need puhtale rätikule suuga allapoole, et nad täielikult kuivaksid. Enne konserveerimist peavad purgid ja kaaned täielikult kuivama.
Varem rääkisime sellest, kuidas saab kasutada vanu klaaspurke. Siin on muide üks viis – säilitada neid talviste konservide valmistamiseks. Kuid neile võib leida ka muud kasutust.