Kodu

Kuidas hooldada nuge ja lõikelaude, et need teeniks igavesti?

Kindlasti on teile tuttav olukord, kus lõikelauad muutuvad intensiivsest kasutamisest köögis kiiresti tumedaks ja noad nüriks. Ühelt poolt on see loomulik protsess, sest kõik kasutatavad esemed omavad ressurssi ja aja jooksul see ammendub. Kuid tegelikult saab seda ressurssi õige hooldusega suurendada ning siis tuleb nuge vähem teritada ja lauad teenivad aastaid.

Miks on õige hooldus nii oluline?

Lõikelauad puutuvad igapäevaselt kokku erinevate toodetega, eriti toore liha ja kalaga, mis muudab need bakterite võimalikuks paljunemiskeskkonnaks. Mahlad ja väikesed toidujäägid jäävad kergesti kinni lõigete ja pooride sisse, luues ideaalsed tingimused mikroorganismide kasvuks soojuse ja niiskuse juuresolekul. See on eriti aktuaalne puidust laudade puhul, mis erinevalt plastikust omavad looduslikke poore ja mikropragu.

Puidust lõikelaudade hooldamise põhireeglid

Unustage kohe nõudepesumasin puidust laudade ja kvaliteetsete nugade puhul. Kuum vesi ja agressiivsed pesuvahendid on nende peamised vaenlased. Puit lõheneb nendest ja imab endasse lõhnu, noa terad nüriks teiste nõudega kokku põrkudes.

Peske neid kohe pärast kasutamist sooja veega koos väikese koguse tavalise seebiga, loputage põhjalikult ja kuivatage kuivaks. Ärge kunagi jätke puidust laudasid märjaks – see on bakterite pesapaik ja deformeerumise põhjus. Kord kuus korraldage neile sügav puhastus.

Puistake pinnale jäme sool, lõigake sidrun pooleks ja hõõruge lõikepinnaga lauda nagu käsnaga. Sool toimib abrasiivina, sidrunhape valgendab ja desinfitseerib. Jätke 10-15 minutiks, seejärel loputage ja kuivatage.

Vaata lisaks
Lihtne viis isegi kõige mustema mikrolaineahju puhastamiseks minutitega

Lõhnade eemaldamine ja desinfitseerimine

Ebameeldivate lõhnade kõrvaldamiseks pühkige lauda äädika või vesinikperoksiidi lahusega. Küüslaugu ja sibula lõhna kõrvaldamiseks kasutage jämedat soola või soodat. Kandke pinnale üks komponentidest ja jätke viieks minutiks, seejärel loputage ja kuivatage.

Säilitage laudasid vertikaalselt või servale, et need saaksid tuulutuda, mitte ei lamaks lameda pinnaga. Teadusuuringud on näidanud, et pindaktiivsete ainete baasil valmistatud pesuvahendid on kõige optimaalsem desinfitseerimismeetod. Äädikhappe sisaldav toiduäädikas tapab tõhusalt haigustekitajaid baktereid.

Õige õli valik puidust laudadele

Uue lõikelaua ostes töötlege puidupind kohe õliga, et kaitsta niiskuse, bakterite ja toidulõhnade eest. Seda protseduuri tuleb korrata regulaarselt õli kuivamise järgi. Õli täidab puidu poorid ja takistab vedelike ning toiduosakeste tungimist.

Sobib iga õli, mis vastab kahele nõudele: ohutu inimesele ja püsiv toatemperatuuril. Taimne õli nagu päevalille- ja oliivõli ei vasta teisele nõudele, kuna need riknevad aja jooksul. Kookosõli ja linaseemneõli sisaldavad suures koguses küllastunud rasvu, mistõttu need ei rikne aastaid.

Nugade hooldamise saladused

Peske nuga nõudepesuvahendiga pärast iga kasutamist, ärge jätke seda määrdununa. Väikesed toiduosakesed ja happed, pinnale jäädes, võivad materjali kahjustada. Leotamine on kategooriliselt keelatud, kuna pikk kokkupuude veega viib hävinguni.

Sama põhjusel tuleb tööriist pärast pesemist kohe kuivatada. Damasktserase noa hooldus nõuab pärast iga puhastamist õhukese õlikihiga määrimist rooste tekkimise vältimiseks. Kasutage alati kvaliteetseid lõikelaude puidust või kvaliteetsest plastikust.

Vaata lisaks
Kuidas õigesti nuge teritada, et need kaua vastu peaks?

Teritamine ja säilitamine

Noa teravus sõltub mitte ainult pesemisest, vaid ka säilitamisest. Ärge kunagi visake neid sahtlisse koos teiste nõudega. Kasutage magnetlist riba, puidust alust pragudega või spetsiaalseid terakaitseid.

Terige nuge regulaarselt, ärge oodake, kuni need üldse lõikama ei hakka. Selleks ei ole vaja professionaalset terituskivi. Kasutage keraamilist tassi: pöörake see ümber ja viige tera glasuurimata põhja serva pidi 15-20 kraadi nurga all mitu korda mõlemalt poolt.

Erinevad noad vajavad erinevat lähenemist. Rasket peakoka nuga teritatakse harvem, kuid suurema jõuga, õhukest köögivilja nuga – sagedamini ja delikaatsemalt. Ärge kasutage klaasist või kivist laudasid – need nüristavad terad koheselt.

Varem rääkisime sellest, kuidas teritada kääre. Seda tuleb perioodiliselt teha, eriti kui märkate, et need ei lõika enam paberit, vaid kortsutavad seda. Kääre saab teritada iseseisvalt kodus ja see on väga lihtne.

Back to top button