Kohvietikett on reeglite ja traditsioonide kogum, mis on seotud kohvi valmistamise, serveerimise ja tarbimisega. Need hõlmavad erinevaid aspekte: nõude valikut, joogi serveerimisviisi, käitumisviise laua taga ja isegi suhtlemist külaliste ja peremajapidajate vahel. Kui korraldad kodus kohviõhtuid, võta need reeglid märkmesse, et teha kõik kõrgeimal tasemel.
Kohvietiketi ajalugu
Kohvietiketi ajalugu algab idamaadest, kus kohvi peeti algselt aadlike ja vaimulike joogiks. Järk-järgult levis selle tarbimise traditsioon üle kogu maailma, omandades kohalikke eripärasid ja kombeid. Näiteks Itaalias on tavaks juua espressot püsti seistes, Türgis aga pööratakse erilist tähelepanu kohvi serveerimisele külalistele.
Muide, Itaalia kohta: seal on inimesed šokeeritud venelaste traditsioonist juua kohvi peaaegu ööpäev läbi. Heade kommete seisukohalt on Itaalias tavaks juua kohvijooke enne lõunat. Õhtusöögil ei mõista itaallane tõesti, kui selline tellimus tuleb. Kuid me ei ole ju Itaalias ega positsiooneeri end itaallastena, seega see ei ole etiketi rikkumine.
Kohvietiketi põhireeglid
Nõude valik
Õigete nõude valik mängib olulist rolli kohvi maitse ja aroomi tajumisel. Igale kohviliigile on olemas oma ideaalne nõu. Nõud peavad olema puhtad, kuivad ja soojad enne kohvi serveerimist.
Espresso serveeritakse väikestes tassikestes mahuga umbes 30 ml. Cappuccino on kõige parem serveerida suurtes tassides mahuga 150-200 ml. Americano serveeritakse traditsiooniliselt keskmise suurusega kruusides.
Kohvi serveerimine
Kohvi serveerimisel on oluline arvestada järgmiste momentidega. Temperatuur: kohvi tuleb serveerida kuumana, kuid mitte põletavana. Dekoreerimine: jooki võib kaunistada vahuga, šokolaadipurukoortega või kaneeliga.
Lisandid: koos kohviga serveeritakse sageli suhkrut, piima, koort ja magustoite. Need elemendid aitavad luua täiusliku kohvikogemuse. Õige serveerimine näitab peremehe hoolsust ja tähelepanu detailidele.
Kohvi tarbimine
Õige kohvi tarbimine sisaldab endas mitmeid lihtsaid reegleid. Hoidke tassi kahe sõrmega, hoides ettevaatlikult sangast kinni. Ärge tehke müra kohvi rüüpates.
Kui joote kohvi piima või koorega, segage aeglaselt ja vaikselt. Vältige valjusid helisid suhkru segamisel. Muide, mõned inimesed arvavad, et kohvi joomine kohvitassist nõuab alustassi käes hoidmist.
Alustassi tasub hoida ainult siis, kui joote kohvi fušeel või madala kohvilaua taga. Muudel juhtudel lihtsalt hoidke sangast kinni. See reegel aitab vältida ebamugavaid olukordi ja näidata head kasvatust.
Suhtlemine kohvitassi taga
Kohv ei ole ainult jook, vaid ka suhtlemise põhjus. Paljudes kultuurides on olemas eririlituaalid, mis on seotud külaliste vastuvõtmise ja suhtlemisega kohvitassi taga. Näiteks araabia riikides peetakse külalist auväärne inimeseks seni, kuni ta hoiab kohvitassi käes.
Kohvietikett on kunst, mis aitab meil nautida kohvi maitset ja aroomi. See loob ka mugavuse ja külalislahkuse atmosfääri. Nende lihtsate reeglite järgimine võimaldab teil saada tõeliseks kohvihinnangajaks ja teeb teie elu veidi meeldivamaks.
Varem rääkisime sellest, kuidas valmistada kodus cappuccinot, kui teil pole kohvimasinat. Jah, teile ei näinud – seda on tõesti võimalik teha ja see pole nii keeruline. Vaadake meie soovitusi ja teil läheb kindlasti kõik korda.