Jõhvikad, need hapukad punased marjad, on minu köögis alati au sees olnud. Olgu see talvine hooaeg või suvine pidu, jõhvikad lisavad igale roale värskendavat nooti. Selles artiklis jagan sinuga oma kogemusi ja nippe, kuidas jõhvikaid säilitada nii kaua kui võimalik.
Jõhvikate säilitamise viisid
Jõhvikate säilitamise võti on niiskuse kontroll. Kui korjasid värskeid jõhvikaid, veendu esmalt, et marjad oleksid terved ja hallitusest puhtad. Kodus sorteerin ma alati marjad läbi, eemaldades pehmed või mädanenud eksemplarid, mis võivad kiirendada ülejäänud marjade riknemist.
Säilitamine külmikus
Värskeid jõhvikaid võib säilitada külmkapis õhukindlas pakendis. Mina täidan marjad ääreni, valan tavalise vee, eelistatavalt allikavee, ja katan kaanega. Sellisel kujul säilivad jõhvikad külmkapis umbes 3-4 nädalat, kuid võivad jääda värskeks kogu talveks.
Külmutatud säilitamine
Pikemaajaliseks säilitamiseks on parim viis jõhvikad sügavkülmutada. Panen marjad ühe kihina sügavkülmakotti ja panen need külmkapi sügavkülmikusse. Nii hoitud jõhvikad säilivad sügavkülmas kuni aasta.
Kuivatamine
Jõhvikate kuivatamine on veel üks suurepärane säilitusviis. Kuivatatud jõhvikad on suurepärased snäkid või lisandid hommikusöögihelvestele ja küpsetistele. Kuivatan neid kas madalal kuumusel praeahjus või kasutan marjade kuivatamiseks spetsiaalset kuivatit.
Jõhvikad suhkruga
Jõhvikate kasulikke omadusi saab säilitada ka suhkru abil. Pestud ja kuivatatud marjad panen karpi ja segan suhkruga, jaotades seda ühtlaselt marjade vahel. Katan purgid kaanega ja jätan need külmikusse.
Jõhvikate säilitamine on lihtne, kui järgid õigeid samme. Olgu see siis külmkapis jahutamine, sügavkülmas säilitamine või kuivatamine, iga meetod aitab sul nautida nende marjade maitset kauem. Proovi neid meetodeid ja leia enda jaoks parim viis, et hoida see tervislik ja maitsev mari alati käepärast.