Granaatõun on suur ja vitamiinirikas puuvili, mida kasutatakse laialdaselt toiduvalmistamisel. Sellel on aga üks suur puudus – teda on raske koorida ja kogenematud inimesed võivad seda koorides mahla üle valada. Kuidas siis granaatõuna õigesti ja ilma asjatu raiskamiseta puhastada?
Kuidas granaatõuna puhastada
Granaatõuna puhastamiseks on mitu võimalust. Igaüks neist on omal moel hea: kõik sõltub sellest, millist eesmärki sa taotled. Näiteks kui tahad seda kaunilt serveerida, tuleb vilja lõigata peenelt, hoolitsedes selle struktuuri säilitamise eest. Kui kavatsed kasutada seemneid kaunistuseks, ei ole vaja esteetika pärast muretseda.
Granaatõuna koorimiseks on vaja teravat nuga ja sügavat taldrikut. Kui sa ei ole seda varem teinud, on kõige parem teha seda valamu lähedal. Nii vähendad mööblile sattuvat mahla miinimumini ja säästad end paljudelt ebavajalikelt puhastustöödelt.
Granaatõuna kaunilt puhastamine
Lõika koor ettevaatlikult maha, vältides võimalusel tuuma. Võid teha ringikujulise lõike ja eemaldada “kaane” või lõigata välja “krooni”, seejärel eemalda liigne kate käega.
Lõika koor piki valgeid vahesid ülevalt alla.
Ava granaatõun aeglaselt lahti.
Võta seemned sõrmedega välja.
Serveerimiseks eemalda valged vahelehed ja ava kroonlehed ühtlaselt kogu ulatuses. Niimoodi kooritud granaatõun sobib puuviljakimpude valmistamiseks. Et koor oleks ilus, võid seda kärjega kärpida.
Granaatõuna puhastamine löögiga
Lõika granaatõun pooleks.
Võta üks osa sellest koorega ülespoole.
Hoia vilja üle kausi, koputa seda lusika või spaatliga, kuni kõik seemned on kausi põhjas.
Selle koorimismeetodi puuduseks on see, et see ei väldi täielikult pritsmeid. Kuid mida madalamal sa puuvilja hoiad, seda väiksem on tõenäosus, et mahl satub lauale.
Granaatõuna koorimine vees
Eemalda granaatõuna “kroon” nagu “kaunilt” meetodi puhul.
Vala vesi sügavasse kaussi ja uputa vilja sellesse, murdes selle pooleks. Mugavuse huvides võid teha kooresse pikisuunalised sisselõiked.
Lõika granaatõuna vee all seemneteks.
Eemalda viljalihatükid ja koor ning sõela vedelik läbi või pane sisu läbi sõela ja siis vabasta prahist.
See granaatõuna koorimise meetod võtab kauem aega kui teised, kuid võimaldab sul saada terve granaatõuna. Aga valik on sinu enda teha!