Elu

Kuidas parandada hommikuse kohvi maitset: teaduslik avastus

Eestis on hommikune kohv paljudele armastatud rituaal. Kuid vähesed teavad, et oma lemmikjoogi maitset on võimalik lihtsa nipiga veelgi paremaks muuta. Ameerika teadlased on leidnud viisi, kuidas parandada kohvi kvaliteeti, ja nende järeldused avaldati väljaandes Matter.

Oregoni ülikooli teadlased tegid kindlaks, et kohvioad tuleks enne jahvatamist kergelt veega üle piserdada. See meetod, mida kogenud baristad juba intuitiivselt kasutavad, aitab vähendada staatilist elektrit, mis tekib jahvatamisel. Staatiline elekter põhjustab kohviubade kokkukleepumist ja kohviveskite ummistumist, mõjutades seega negatiivselt ka kohvi maitset.

Laboritingimustes tehti katseid, et mõõta staatilise elektri taset kohviubade erinevates osades pärast jahvatamist. Uurimuse tulemused näitasid, et staatiline elekter tekib pigem ubade purunemisel kui nende omavahelisel hõõrdumisel. Mida kuivemad ja tugevamini röstitud oad, seda rohkem elektrit nad toodavad, mis omakorda halvendab kohvi maitset.

Teadlased soovitavad kohvi maitse maksimaalseks parandamiseks lisada umbes 0,02 milliliitrit vett iga kohvigrambi kohta. See tähendab, et tavalise espresso valmistamiseks piisab umbes 0,5 milliliitrist veest.

Kuigi kohvi saab osta ka tanklatest, maitseb see kodus valmistatuna alati paremini. Lihtsa veetilga lisamine enne jahvatamist võib muuta sinu hommikukohvi maitse tunduvalt rikkalikumaks ja nauditavamaks.

Back to top button