Kas oled märganud, et mõnikord tundub sama kohv sulle maitsev, mõnikord aga mitte? Ainus detail, millele sa kindlasti tähelepanu ei pööra – sa jõid erinevatest kruusidest. Selgub, et kruusi värv võib tõepoolest mõjutada joogi maitset ning see on seotud meie aju iseärasustega.
Teadusuuringute tulemused kruusi värvi mõjust
Valge kruus muudab kohvi kibedamaks
2014. aastal ajakirjas Flavor avaldatud uuringu kohaselt mõjutab kruusi värv inimeste hinnangut joogile. Võimalik selgitus sellele: kruusi ja kohvi vaheline värvikonttrast võib mõjutada kohvi tajutavat intensiivsust ja magusust. Kohv valges kruusis tundub vähem intensiivne ja magus.
Valge kruus võib tekitada kohvi suurenenud kibeduse tunde. Arvatakse, et see juhtub valge tausta ja tumeda joogi vahelise ereda konttrasti tõttu. Must kruus rõhutab kohvi küllastust ja maitse sügavust ning aitab keskenduda aroomile, kuna see värv seostub tugevate ja küllastunud maitsetega.
Uuringus osales 18 vabatahtlikku vanuses 18-62 aastat, kellele pakuti kohvi latte’t. Kuus neist jõi kohvi valgest kruusist, kuus sinisest ja kuus läbipaistvast. Osalejad hindasid sajapallisel skaalal kibedust, magusust, aroomi, intensiivsust ja maitse kvaliteeti.
Punane ja roosa kruus suurendavad magusust
Punase või roosa värvi kruus võib aidata kohvil tunduda magusam, kuna neid toone seostatakse sageli puuviljade ja maiustustega. Beež ja pruun värv rõhutavad kohvi rikkalikku aroomi tänu sellele, et kruusi värv on lähemal joogi enda toonile. Teadusuuringutes on tõestatud, et inimesed ei taju mitte ainult punaseid ja roosasid tooteid magusatena, vaid ka toit punasest või roosast taldrikust või kruusist tundub magusam.
1979. aasta uuringus osales 200 inimest, kellele serveeriti kohvi pruunides, sinistes, kollastes ja punastes kruusides. 73% osalejatest ütles, et kohv pruunist kruusist on väga tugev. 80% naistest hindasid punasest kruusist joodavat kohvi aroomi poolest küllastunum.
Kohvi sinises kruusis kirjeldasid osalejad pehmena, kollases kruusis joodavat kohvi hinnati nõrgalt röstitud seguna. Siiski 2014. aasta uuring ei kinnitanud viimast tähelepanekut. Meisse on sisse kodeeritud “värv-maitse” assotsiatsioonipaare: näiteks punane või roosa signaliseerib magususest, roheline hapususest, must kibedusest.
Sinine ja roheline kruus tekitavad magususe taju
Kui kohvi serveeritakse sinises või rohelises kruusis, võib see tunduda magusam. See on võib-olla seotud sellega, et me seostame neid värve looduse, värskuse ja pehmete maitsetega. Roheline kruus võib aidata kohvil tunduda magusam, kuigi see võib tunduda keerulisem ja happelisem. Uurijate sõnul mida ümaramaks kruus on, seda magusam on maitse.
Teadlane Fabiana Carvalho São Paulo ülikoolist töötab selle nimel, et sobitada erinevaid nõusid teatud kohvi maitseprofiilidega samamoodi nagu erinevate veinisortide jaoks kasutatakse erinevaid klaase. Tema uuringute kohaselt seostub roosa ja ümarate kruuside värv tugevalt magususega. Tulbikujulised kruusid tugevdavad tajutavat aroomi ja palju muud.
2020. aasta uuringus viis Oxfordi ülikooli doktorikraadiga teadlane läbi eksperimendi kohviga. Osalejatele jagati jooki valgetest ja mustadest pabertopsidest, kusjuures osa topsidest oli 20 grammi võrra raskemad põhjas oleva raskuse tõttu. Kohv oli kõikjal ühesugune – filter Costa Rica ubadel.
Kruusi kuju ja kaalu mõju
Kohv raskest kruusist tajutakse aroomi poolest rikkalikumana, kuna massiivne seostub meil millegi tihe, pakse ja kallina. Kohv siledast ümarast kruusist tundub magusam, sest me seostame magusat maitset sujuvate vormidega. Jook siledaid muhke omavatest kruusidest tundus keskmiselt 18% magusam, samal ajal kui teravate servadega kruusidest sama jook tajuti 27% kibedamana ning samuti küllastunum.
Kohv punases nõus tundub magusam ja küllastunum. Helitugevuse ülekandmine mõjutab teisi meeli: kui kuuled kohviveski möirgamist, auru heli kõrge rõhu all, pinge vedelikujoa lööki kruusi vastu, siis tõenäoliselt tundub sulle serveeritud kohv küllastunum ja aromaatsem. See on erinev olukorrast, kus kuuled vaikset lörtsumise heli.
Ekspertide sõnul on kruusil olevad positiivsed kinnitused võimelised kellegi päeva täitma enesekindluse tundega. 2016. aasta uuringu kohaselt võib positiivsete kinnituste vaatamine parandada vaimset aktiivsust, selgust ja meeleolu juba enne esimest lonksu. See näitab, kui sügavalt mõjutavad visuaalsed elemendid meie kogemust.
Varem rääkisime sellest, kuidas õhtune teejoomine mõjutab und ja organismi. Kas oled sellele mõelnud, kui keedid pärast kuut tundi tugevat teed? Eriti, kui jõid seda seejärel väga maitsvate magusa koogi tükiga?