Roosid võivad saada iga aia ehteks, sest need on väga ilusad lilled. Kuid selleks, et nende kogu potentsiaal avanevks, tuleb põõsaid õigesti lõigata veel enne, kui õied seotakse. Kuidas seda õigesti teha ja millal on parem lõikamisest hoiduda ning miks?
Rooside lõikamise olulisus
Iga aednik, kellel on oma krundil uhke roosipõõsas, teab, et lõikamine on äärmiselt oluline ülesanne, mida ei tohi edasi lükata. Seda tuleb teha õigel ajal valitud hetkel. Rooside lõikamine on garantii selleks, et vabanete kõigist haigetest ja kuivadest osadest ning tagatud on taime õitsemine ja suur hulk lopsakaid õisi.
Rooside lõikamisel on mitu liiki: kujundav ja sanitaarne lõikamine. Lisaks viiakse seda läbi mitu korda aastas: kevadel ja sügisel, vahetult enne külma. Iga kord tuleb õigesti ära arvata aeg, et taimele kahju ei tekitada.
Millal roosisid lõigata ei tohi?
Aednikud on veendunud, et lõikamist ei tohi läbi viia, kui temperatuur langeb alla -3 kraadi. Sel juhul võivad külm ja pakane taimi kahjustada. Võrsed muutuvad haprateks ja lõigete külmumise oht on suur.
Samuti ei tohi lõikamist läbi viia vihmases, niiskes ilmas. Sel juhul suureneb värskelt lõigatud võrsetel hallituse ja seenhaiguste tekkimise oht. Kohe pärast lõikamist soovitavad kogenud aednikud töödelda võrseid raud- või vaskvitrioli, bordeaux’ vedeliku või kaliumpermanganaadiga.
Roosisid ei tohi lõigata liiga vara kevadel ega ka hilist hooaega oodata. Kui roosid juba valmistuvad õitsema või on õitsemist alustanud, on lõikamiseks juba liiga hilja. Nii eemaldate õiesilmad ja lühendatakse õitsemisaega.
Varem rääkisime sellest, kuidas aidata orhideedel õitseda. Paljudele on tuttav tunne, kui näiliselt pingutad ja hoolitsetad taime eest, aga tulemust ei ole. Selgub, et on meetodeid, mis aitavad tulemust parandada ja need meetodid on väga lihtsad.